Krig
Dykkere finder WWII-morterer i Københavns havn
De blev sprængt senere samme dag under kontrollerede forhold.
Hvad får man, når man kombinerer arkæologi, sonar og en god portion undervandsnysgerrighed?
I nogle tilfælde et stykke skibsside fra 1700-tallet, i andre tilfælde mortergranater.
Dykkede efter kulturhistorie
Det var netop, hvad dykkere fra Vikingeskibsmuseet stødte på under et ellers fredeligt dyk ved Prøvestenen i Københavns Havn.
De var egentlig ude for at finde gamle kulturhistoriske genstande i forbindelse med miljøvurderingen af den kommende Østlige Ringvej.
Men så blev det pludselig lidt mere BOOM end bronzealder.
“Arkæologerne var hurtigt overbeviste om, at det ikke var et kulturhistorisk objekt, men snarere ammunition, som muligvis stammer fra 2. Verdenskrig,” siger museumsinspektør Andreas Kallmeyer Bloch.
Læs også:
Søværnets Dykkertjeneste rykker ud
De to mistænkelige genstande blev hurtigt noteret, og så gik der ikke mange dykkerspark, før både politiet og Søværnets Dykkertjeneste blev tilkaldt.
Og jo, det var rigtigt nok. Der var tale om to mortergranater, som blev sprængt senere samme dag under kontrollerede forhold.
Ingen grund til panik. Bare en helt almindelig dag i undervandsdanmark.
Historien gemmer stadig på sprængstof
Selvom fundet af eksplosiver nok ikke lige var det, marinarkæologerne havde sat næsen op efter, er det ikke helt overraskende.
Området omkring Københavns Havn har tidligere afsløret både skibsvrag og krigsmateriale. Især ting fra det ikoniske Slag på Reden i 1801 er dukket op.
“Området har en særlig arkæologisk opmærksomhed, fordi linjeføringen for den mulige tunnel er placeret, hvor danske skibe var lagt op som blokskibe,” forklarer Bloch.
Tunnel og teknologi
Miljøundersøgelsen af Østlig Ringvej fortsætter, og dykkernes sonar har allerede udpeget 244 interessante objekter, hvoraf 143 nu skal undersøges manuelt.
For ja, det kan være svært at se forskel på en bundgarnspæl og en bombeklar mortergranat, når man sidder og kigger på sonarbølger.
Sund & Bælt lover dog, at man gør sit for at forstå havbunden før politikerne skal tage endelig stilling til tunnelprojektet.
Vi andre kan bare håbe, at næste fund bliver lidt mere Indiana Jones og lidt mindre Saving Private Ryan.
Læs også: