Connery

Du har garanteret oplevet et 'déjà vu'? Men har du mødt dets skræmmende fætter

Du har helt sikkert oplevet, at du pludselig får et déjà vu. Men har du prøvet dets onde fætter?

Forestil dig, at du kører på en motorvej, og pludselig føles det, som om du aldrig har siddet bag rattet før.

Selvom du udmærket ved, hvordan du skal køre, bliver alt pludselig mærkeligt fremmed for dig.

Dette fænomen, kaldet jamais vu, er modstykket til det velkendte déjà vu, og det kan være en foruroligende oplevelse.

I modsætning til déjà vu, hvor man føler, at man har oplevet noget før, handler jamais vu om det modsatte: Noget, der burde være velkendt, føles pludselig som noget helt nyt. Forskere har undersøgt denne tilstand og opdaget, at den kan opstå i forskellige situationer, hvor hjernen kortvarigt mister fornemmelsen af genkendelse.

LADbible skriver, at forskerne, der står bag denne opdagelse, gennemførte et eksperiment, hvor studerende gentagne gange blev bedt om at skrive det samme ord. Efterhånden som de fortsatte, begyndte mange af deltagerne at opleve, at ordet mistede sin betydning og føltes fremmed.

Næsten 70 procent af deltagerne valgte at stoppe eksperimentet på grund af denne mærkelige fornemmelse.

En teori er, at jamais vu er hjernens måde at sikre, at vi ikke bliver for automatiserede i vores handlinger. Ved at skabe en følelse af ubehag og fremmedhed i rutinemæssige situationer, tvinges vi til at være mere opmærksomme på vores omgivelser og det, vi foretager os.

De fleste mennesker har prøvet at opleve et déjà vu, hvor hjernen pludselig giver et signal til, at den oplevelse du står midt i er velkendt. Nogle gange er genkendelserne i et déjà vu så virkelighedsnære, at det er næsten umuligt at overbevise sig selv om, at det er første gang man står i en given situation.

På samme måde kan et jamais vu få det til at løbe dig koldt ned af ryggen, f.eks. når du står i din egen stue, et sted du kender ud og ind. Pludselig føles det, som om du aldrig har været der før. Møblerne, farverne og selv lugten af rummet virker fremmede og uhyggelige. Du ved, at det er dit hjem, men i det øjeblik føles det, som om du er trådt ind i en andens liv. Denne skræmmende oplevelse af fremmedgørelse, selv i de mest trygge omgivelser, er kernen i jamais vu.

ANNONCE
Se mere om fænomenet her
Del

Seneste nyt