Verden

Dommer langer ud: Trump-teamet kan blive straffet for retsforagt

En føderal dommer langer ud mod Trump-administrationens deportationer.

Dommer langer ud: Trump-teamet kan blive straffet for retsforagt
Foto: Pixabay

Den føderale dommer James Boasberg meddelte onsdag, at der er “rimelig mistanke” for at kunne rejse tiltale mod embedsmænd i Trump-administrationen for retsforagt.

Årsagen er, at de ifølge dommeren har overtrådt hans ordre fra den 15. marts, som beordrede et stop for deportationer af formodede venezuelanske kriminelle under en lov fra 1798.

Tydelig tilsidesættelse af domstolens ordre

Boasberg skriver i sin afgørelse, at “domstolen konkluderer, at regeringens handlinger blev udført med tydelig tilsidesættelse af den givne ordre. Nok til, at samme domstol kan konkludere, at der foreligger tilstrækkelige indicier til at anklage regeringen for retsforagt.”

Han tilføjer dog, at han endnu ikke har besluttet, hvilken straf der skal gives, og at han har givet det amerikanske justitsministerium mulighed for at komme med et svar.

Var ordren trådt i kraft?

Ordren fra 15. marts stoppede alle deportationer i 14 dage og rettede sig specifikt mod mere end 200 personer, som Trump-administrationen ville sende til El Salvador under den sjældent anvendte Alien Enemies Act fra 1798.

Loven er kun brugt tre gange i USA’s historie, senest under 2. Verdenskrig mod japanske, tyske og italienske immigranter.

Dommeren påpeger, at “retten ikke når frem til en sådan konklusion let eller forhastet; den har tværtimod givet sagsøgte rig mulighed for at rette op eller forklare deres handlinger.”

Men ifølge Boasberg var “ingen af deres svar tilfredsstillende”.

Trump-administrationen hævder til gengæld, at flyene allerede var lettet og havde forladt amerikansk luftrum, da afgørelsen blev udstedt, og at de derfor ikke har overtrådt noget.

Trump tillader kommercielt fiskeri i enormt fredet stillehavsområde

Læs også: Trump tillader kommercielt fiskeri i enormt fredet stillehavsområde

Højesteret træder ind

Boasbergs afgørelse blev dog efterfølgende midlertidigt ophævet af den amerikanske højesteret “af tekniske årsager,” som det lød.

Et centralt argument var, at selve høringen fandt sted i Washington D.C., mens de berørte migranter befandt sig i Texas.

Donald Trump svarede hurtigt igen med at kræve dommer Boasberg afsat, hvilket førte til, at Højesteret officielt blandede sig i sagen.

De midlertidige begrænsninger, Boasberg havde pålagt, blev herefter løftet, men det juridiske slagsmål er langt fra ovre.

Amerikansk læge bedt om at forlade landet, trods fødselsattest fra Pennsylvania

Læs også: Amerikansk læge bedt om at forlade landet, trods fødselsattest fra Pennsylvania

Topdiplomat advarer: Trump kan droppe fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland

Læs også: Topdiplomat advarer: Trump kan droppe fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland