Vidste du?

Disse 8 adfærdsmønstre kan ødelægge dit parforhold

Pas på dem i hverdagen.

Disse 8 adfærdsmønstre kan ødelægge dit parforhold
foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 31. december 2024

Parforhold kan være fantastiske, men de kræver arbejde, tålmodighed og forståelse. Ifølge parterapeut Dr. Nicole LePera er der otte almindelige adfærdsmønstre, som ofte dukker op i forhold, der ikke fungerer. Mange af os kan genkende mindst ét – måske flere – af disse mønstre, og de kan være gode at reflektere over, når vi ser frem mod et nyt år med måske nye (eller forbedrede) relationer.

Læs også: Gammel Knas-krisen vender tilbage i 2025 – disse uger er osten væk fra hylderne

1. Du antager det værste

Hvis du automatisk går ud fra, at din partners intentioner er negative eller skadelige, kan det skabe unødvendige konflikter. Dr. LePera påpeger, at dette ofte skyldes tidligere traumer, som gør det svært at stole på andre. I stedet for at anklage, kan du øve dig i at være nysgerrig og spørge ind til, hvad din partner tænker eller føler.

2. Du prøver at ændre din partner

Tanken om, at du kan “fikse” din partner, fører ofte til frustration og vrede. Ingen ønsker at føle sig som et projekt, og hvis en ændring skal ske, skal den komme indefra. Dr. LePera understreger, at det ofte skaber gensidig vrede, når den ene part føler sig presset til at ændre sig, mens den anden bliver utålmodig.

3. Du har urealistiske forventninger

Romantiske film og eventyr kan give os urealistiske forestillinger om, hvordan et parforhold skal være. Dr. LePera minder os om, at det ikke altid er spændende og perfekt – nogle gange er forhold kedelige, og det er okay. Modenhed handler om at acceptere både højdepunkter og lavpunkter og vælge hinanden hver dag.

4. Du undgår konflikter

Ingen kan lide at skændes, men helt at undgå konflikter er heller ikke sundt. Hvis du aldrig deler dine tanker eller følelser, kan de ophobe sig og til sidst eksplodere. Ærlige og respektfulde samtaler er essentielle for at løse problemer, før de bliver uoverskuelige.

5. Du holder fast i gamle konflikter

Når en konflikt er afsluttet, er det vigtigt at lade den ligge. Hvis du bliver ved med at bringe gamle diskussioner op, kan det skabe en følelse af udmattelse og kritik hos din partner. Arbejd som et team, og fokuser på at finde løsninger i stedet for at “vinde” argumenter.

6. Du undgår at tage ansvar

At sige undskyld er en vigtig del af ethvert sundt forhold. Hvis du altid er defensiv eller forsøger at undgå skyld, risikerer du at skade din partners følelser. Selv hvis du ikke fuldt ud forstår, hvor din partner kommer fra, er det vigtigt at anerkende deres oplevelse og vise empati.

7. Du bekymrer dig for meget om, hvad andre tænker

Dit forhold handler om dig og din partner – ikke om, hvordan det ser ud udefra. Dr. LePera anbefaler, at du fokuserer på, hvordan forholdet føles for jer begge, frem for hvad venner eller familie måtte mene. Søger du råd, så vælg kilder, du stoler på, og husk, at ingen kender jeres forhold som jer selv.

8. Du har manglende grænser over for familien

Familie kan være en kilde til støtte, men overinvolvering kan skabe spændinger i et forhold. Hvis en partner konstant deler problemer med deres familie, kan det føre til mistillid og konflikter. Sæt klare grænser og vær opmærksom på, hvad der bliver delt uden for forholdet.

And Just Like That… er tilbage: Tredje sæson af Sex and the City-spin-off lander 30. maj på Max

Læs også: And Just Like That… er tilbage: Tredje sæson af Sex and the City-spin-off lander 30. maj på Max

Sådan rammer pollen dig måned for måned: Se hele årets pollenguide

Læs også: Sådan rammer pollen dig måned for måned: Se hele årets pollenguide