Connery

Din guide til rosévin

Annonce for Phillipson Wine. 

Er du på udkig efter den perfekte vin til de varme sommerdage? Så er rosévin det oplagte valg. Rosévin er ofte let, frisk og læskende, hvilket passer perfekt til en afslappende dag i solen eller en hyggelig grillaften med vennerne. Med denne guide til rosévin bliver du klogere på vintypen, og hvordan du vælger den rette flaske. 

Hvad er rosévin? 

Rosévin er en type af vin ligesom rødvin og hvidvin. Vinen laves på blå druer, men til forskel fra rødvin er drueskallerne kun i kontakt med mosten i kort tid. Dette giver rosévinen den karakteristiske lyserøde farve. Der findes mange forskellige typer af rosévin, og de varierer både i farve, smag og aroma. Du kan få alt fra søde og frugtige rosévine til de mere fyldige og krydrede af slagsen. 

Hvilken rosévin skal du vælge? 

Med alle de forskellige rosévine der findes på markedet, kan det være svært at vælge den rigtige. Når du skal vælge en flaske rosévin, er det først og fremmest vigtigt at tage hensyn til din personlige smag og præferencer. Foretrækker du for eksempel de lette og tørre? Eller er du mere til de søde og frugtagtige? Herudover bør du også overveje, hvilken type mad du vil servere vinen til, da nogle rosévine passer bedre til visse retter end andre. 

Rosévine fra europæiske lande er typisk meget tørre og læskende, mens oversøiske rosévine fra blandt andet USA og Chile normalt er mere søde og frugtbare. Du skal desuden være opmærksom på, at klima og terroir har stor betydning for vinens smag.

Hvis du er mest til søde rosévine, kan du med fordel kigge efter druer som:

  • Hvid Zinfandel
  • Hvid Merlot
  • Pink Moscato
ANNONCE

Foretrækker du derimod tørre rosévine, skal du kigger efter druer som:

  • Grenache
  • Sangiovese
  • Syrah
  • Mourvèdre
  • Carignan
  • Cinsault
  • Pinot Noir 

Rosévin og mad 

Udover at rosévin er et glimrende valg, når du skal servere en forfriskende sommerdrik på terrassen, så passer vintypen også godt til mad. Et glas rosé går for eksempel godt til alt fra krydret mad, pastaretter og steg til lette måltider som fisk og skaldyr. Herunder kan du læse, hvordan du bedst kombinerer rosévin og mad.

  • Lys, tør rosé: Er optimal til salater, pasta, grillet fisk, lyst fjerkræ og skaldyr.
  • Medium-tør rosé: Går også godt med ovenstående eller med lette desserter med frugt.
  • Medium-fyldig rosé: Kan kombineres med mere dristige retter som for eksempel paella, grillet kylling eller lam med urter. 
  • Frugtig rosé: Kan serveres med mange forskellige typer mad, herunder krydrede karryretter og grillmad samt bløde oste og modne frugter.  
  • Mousserende rosé: Er den ultimative drink til festen. Den går for eksempel godt med alt fra desserter og frugttærter til grillet hummer, lammekoteletter og vildt.  
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce