Connery

Dette er konsekvensen, hvis du selv reparerer din iPhone

Vi er ikke længere forbrugere, men er i stedet reduceret til brugere.

Hvis du tænker over det, så kommer det nok ikke bag på dig, at vi som mennesker lever i en helt ny kulturel tidsalder. 
I stedet for at være lommefilosofisk, vil jeg i stedet rette fokus mod dit hjem. Det er usandsynligt, at det er fyldt med film på DVD, en musiksamling baseret på stakkevis af CD'er eller analog en spilsamling, der ligger og roder. 

Vi har det med at streame eller købe produkterne online, og det har medført et radikalt skift i måden, hvorpå vi handler. Vi ejer ikke noget, og har således ikke noget at forbruge. 
Nu er vi kun brugere.

Denne tendens vil kun stige i takt med at de teknologiske muligheder øges og nye markedspladser bliver skaleret op i en størrelsesorden, hvor alle og enhver har adgang til dem.
Derfor er det ikke utænkeligt, hvis vi oplever den samme trend med biler, hvor man kun lejer dem i det tidsrum, man skal bruge det e.g. til og fra arbejde.

Man køber sig altså retten til at bruge bilen og ikke selve ejerskabet over den.

Det bliver dog værre...

Allerede nu har mange bilejere fået en forsmag på, hvad fremtiden byder. 

En del bilproducenter ophæver garantien, hvis man selv har forsøgt at reparere bilen - hvilket er forståeligt, da man kan risikere at gøre mere skade end gavn - men også hvis man har været forbi et værksted. 
Den store udfordring her er, at de massive omkostninger en reparation medfører på et af producentens autoriserede værksteder i modsætning til værksted drevet af ligeså kyndige men uafhængige mekanikere.

Det er lidt dyrere, men pyt skidt. Du kan sige skråt op med garantien og gøre, hvad du vil med bilen, fordi du ejer den.

Når vi taler om biler, er det (for det meste) udelukkende et fysisk produkt, som du har ejendoms- og råderetten over.
Men når vi snakker om gadgets og teknologi ryger vi hurtigt ud i en dystopisk gråzone. Gadgets nu til dags har både elementer af software og hardware, og her kan en ophævelse af garantien også betyde, at din adgang til din egen ejendom kan ophøre.

Scenariet kan være, når du forsøger at modificere din smartphone eller Playstation feks. ved at jailbreake den.
Jailbreaking er strengt forbudt, hvis du ønsker at bevare garantien - bevares, hvis den går i stykker, er det dit eget ansvar... Men er det nu også fair, hvis Apple nu låser din telefon, som en konsekvens af, at du har modificeret den?

Konsekvenserne kan i nogle retskredse endda være bøde eller fængelsstraf... for at reparere eller modificere din egen ejendom.

I dette Adam Ruins Everything-indslag fremhæver Adam, hvor lidt vi reelt ejer de objekter vi har i vores hjem.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce