Connery

Det si'r de altså ...

Humoreske til hyggelæsning i de lange regnvejrsdage

Når det gælder navigation, har verden forandret sig gennemgribende siden Columbus. Han afsejlede mod Indien og ankom til Santo Domingo på Cuba. Hvis man i dag tager et fly til Indien, ankommer man dertil. Det er bagagen, der havner i Santa Domingo. Siger de ifølge min nabo, som flyver mere end jeg.
ANNONCE
Det si'r de altså ...
Min frisør har i mange år været min sjælesørger (hans barberstol er lige så benyttet til formålet som den katolske skriftestol fem minutter derfra) og han synes bedst om den videnskabelige teori, der går ud på, at ringene om planeten Saturn udelukkende består af bortkommet flybagage. Det har han også hørt de sige.

Min nabo er målbevidst som en tændt lunte i alt, hvad han foretager sig, og da han atter skulle på vingerne, så jeg har ham slæbe sine planter i store og små potter på terrassen ind under et halvtag og spænde sækkelærred rundt om dem. Det havde jeg aldrig før set ham gøre. Som svar på mit spørgsmål, oplyste han beredvilligt, at et frygteligt tordenvejr med masser af regn ville hjemsøge disse breddegrader i hele den uge, han var væk. Jeg spurgte, hvor han dog vidste det fra -- jo, det havde postbudet sagt. Og hvor vidste denne amatørmeteorolog det fra (TV's vejrprognose for de kommende dage lød på tørt og solrigt vejr). Det viste sig, at han henviste til, at det siger de-- og denne oplysning bremsede mig. Belært af egne og min frisørs erfaringer, har jeg indset, at det er umuligt at diskutere med de.
ANNONCE
Det si'r de altså ...
Ikke dem, de. Nemlig disse anonyme, tredje personer i flertal, som mange medier og min familie referer til som en autoritet, der ikke er til at komme udenom i forbindelse med et hvilken som helst emne lige fra moden og til vejret. Jeg antager, at de i deres hjælpsomhed bare accepterer menneskene, som de er-- som man undertiden accepterer en galskab, der ikke går ud over én selv.

Siger de, at man ikke kan gå med brune sko efter kl. 18, spise torsk i måneder uden r eller tillade sig at glemme sin svigermors fødselsdag, selv om han hader hende af godt hjerte, ja, så kan man naturligvis ikke. Selv hvad den daglige rengøring angår belærer de os andre uvidende stakler om, at snavs forekommer i to udgaver: det mørke der sætter sig på lyse ting, og det lyse der sætter sig på mørke ting.
ANNONCE
Det si'r de altså ...
Hele mit liv har de bestemt, hvad jeg skulle gøre og især, hvad jeg ikke skulle. Som barn bed jeg aldrig negle, for de sagde, at det ville hæmme mig i væksten. Jeg kæmpede mig gennem de sejeste brødskorper, for de sagde, at det fik man flotte krøller af (jeg har hele livet haft fladt hår, strittende som grævlingebørster).

De siger, at man skal altid udsætte til i morgen, hvad man slet ikke bør gøre. Så en dag lod jeg være med et lave en hjemmeopgave i geometri, da jeg var aldeles overbevist om aldrig at få brug for at kunne det. Næste dag så læreren på mig med tg÷ i blikket og gav mig en eftersidningstime.

Men selv som voksen retter jeg mig efter, hvad de siger. Vanens magt. For eksempel at kærlighed ved første blik er omtrent lige så pålidelig som lægens diagnose ved første håndtryk, og at man aldrig skal undervurdere en kvinde -- medmindre man taler om hendes alder eller vægt. Min frisør siger, at kvinder ville være mere tiltrækkende, hvis man kunne falde i deres arme uden at falde i hænderne på dem
ANNONCE
Det si'r de altså ...
Når talen falder på politik, har de to minutters indlæg og tre
Det si'r de altså ...
De har nogle børstips, der må forbløffe selv eksperter i verdensøkonomi. Min altid meget velunderrettede frisør betroede mig en dag konfidentielt (mund-til-øre-metoden), at han ville investere en pæn sum penge i et velanskrevet anpartsselskab, der hed International Cosmetic Company. De vurderer, at dette selskab var på vej op, og ganske rigtigt: en uge senere steg det til svimlende højder. Min frisør tjente en mindre formue -- som han tabte et halvt år efter på væddeløbsbanen, fordi de sagde, at en hest med det meget opmuntrende navn 'Lucky' var en sikker vinder.

Selv når der ikke er noget at bekymre sig om, gør de det. De siger, at et af den moderne samfunds problemer er, hvordan man skal bevare det vilde i naturen -- og hvordan man skal komme af med junglen i storbyen. Jeg betragter det nu som et langt større problem, at det kun er et spørgsmål om tid, hvornår man hører om indvielsen af en helt ny by i udkanten af et indkøbscenter

Det jeg kunne lide at vide er: Hvem er de? Det er et irriterende stedord at få hold på, da det dukker op i så mange forklædninger: Folk siger -- alle og enhver ved. Selv det vildeste rygte anses for en fastslået kendsgerning når blot de er kilden. Men måske er det meget godt ikke at vide, hvem de er. Så ville jeg rimeligvis begynde at spekulere over, hvor de har deres viden fra, og spekulationer kan give mavesår. Det siger de da.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce