Connery

Det danske hold i Touren

De rød-hvide farver er stærkt repræsenteret i tricolorens rundtur.

Igen i år stiller det-danske-hold-der-for-tiden-går-under-navnet-CSC til start i verdens største cykelløb, Tour de France. Holdet er først og fremmest sat sammen om at hjælpe Ivan Basso til at vinde det samlede klassement, men flere af rytterne kan også på egen hånd komme til at kæmpe om etapesejre.

Kaptajnen

- Vi har ikke nogen holdkaptajn

Sådan siger Team CSCs holdejer Bjarne Riis i disse dage, mens han trisser rundt i hjemmet i Toscana og prøver at forberede sig på de kommende tre ugers ferietur til Frankrig. Har han nu husket det hele; Håndklæde, tandbørste, ekstra underbukser, læsestof, kort og en rytter som kan vinde løbet i år?

Det er svært at sige på forhånd, men i Ivan Basso har Bjarne Riis i hvert fald en mand, som har klassen til en dag at vinde Tour de France. Om det så bliver i år, er en helt anden sag at udtale sig om. Ivan Basso har kørt Giro d'Italia i år, og da afslutningen på Giro'en ligger kun 4 uger fra starten på Tour de France, kan man have sine tvivl om, hvorvidt han er fuldt ud restitueret og klar til 3 hårde uger i Frankrig.

Man skal heller ikke undervurdere betydningen af, at Basso gik ned, da han stod over for det psykologiske pres ved at føre Giro d'Italia og ligne den største favorit til den endelige sejr. Der er kun gået 4 uger, kan han allerede være kommet over det?

Der er mange spørgsmålstegn, endnu flere spørgsmål og alt for meget hemmelighedskræmmeri for tiden. Det-danske-hold-der-for-tiden-er-sponseret-af-CSC har ikke udtalt sig om Ivan Bassos tilstand efter Giro'en, og ingen kan vide, hvor han står rent formmæssigt. Men endnu vigtigere; hvor står hans konkurrenter? Det er der ingen, der ved, og måske ved de det ikke engang selv. Det er det, der er det smukke ved cykelløbet; først når topnavnene kører op i de høje bjerge, kan man vide, hvem der har benene, og hvem der har en off-day eller måske helt mangler det, der skal til.

Basso har alle dage været en stærk rytter, når det går opad. Men som man kunne se i sidste års Tour de France, manglede hans enkeltstart for meget til, at han kunne gøre sig gældende som en seriøs trussel til den samlede sejr i Tour de France.

Det har han derfor brugt vinterpausen til at træne på, og som man kunne se i Giro d'Italia i år, har det virkelig båretfrugt. Det lykkedes ovenikøbet for den sympatiske italiener at vinde løbets sidste enkeltstart.
ANNONCE
Det danske hold i Touren
Holdet

- Jeg har en drøm

Sådan siger Bjarne Riis også en gang imellem, når han skal variere sin utydelige mumlen, der ellers kan drive Anne-Dorthe til vanvid.

Bjarne Riis' drøm går ud på at vinde holdtidskørslen i Tour de France. Det er noget, han har fablet og fantaseret om lige siden han fik lov at sætte sig bag rattet i sportsdirektørbilen og tage beslutnigner for holdet. Hvis hans hold vinder holdtidskørslen, er hele Tour de France reddet, og for den sags skyld hele sæsonen. Der er kun en ting i Bjarne Riis' hjerne, og det er, at han en dag vil føre et hold til sejr i hodltidskørslen i Tour de France.

En holdtidskørsel er den mest komplicerede og krævende disciplin, der findes indenfor landevejscykling, og derfor kræver det et hold, der kan fungere sammen som en hel organisme. Det kræver nogle stærke trækkræfter at køre en holdenkeltstart, og til det formål er det-danske-hold-der-for-tiden-er-sponseret-af-CSC godt rustet med de fantastiske fire; Bobby Julich, Jens Voigt, David Zabriskie, Luke Roberts.

David Zabriskie vandt den første enkeltstart i Giro d'Italia i år og er tidligere sluttet på en femteplads til verdensmesterskabet i enkeltstart. Han har flere gange vist sine evner som tempomaskine, der kan sætte et meget højt tempo over længere stræk, som i fjor på 11. etape af Vuelta a España, hvor han stak efter et par kilometer og kørte alene næsten hele den 165 km lange etape til en storslået sejr i Caravaca de la Cruz.

Bobby Julich fik sin anden ungdom, da han i fjor byttede den cyklamen-farvede Telekom-trikot ud med de rød-hvide farver hos det-danske-hold-der-for-tiden-er-sponseret-af-CSC. Gennem hele sin karriere har han kørt gode enkeltstarter, og i 1998 sluttede han på nederste trin af podiet i Tour de France, men det var først på det dankse hold, han fik udviklet sine evner til perfektion og sejre. Sammen med Jens Voigt, der også er på Tour de France-holdet i år, vandt han i fjor 2-mands-tidskørslen LUK challenge og sluttede med samme makker på andenpladsen i GP Eddy Merckx, der også var en tidskørsel for par, men som desværre ikke passede ind i UCIs ProTour, og derfor ikke køres længere.

Sammen med Luke Roberts, der var med til at vinde 4 km på bane for hold ved OL i Athen i fjor, udgør disse 4 ryttere kernen i det, der nemt kan gå hen at blive opfyldelsen af Bjarne Riis' største ønkse som holdejer.

Dertil kommer Giovanni Lombardi, der foruden holdkaptajnen selv kan levere de fornødne trækkræfter. Der hænger lidt af et spørgsmålstegn over Lombardi. Ikke kun på grund af hans alder, men også fordi han mere er en sprintertype, end decideret temporytter. På Telekom-holdet var han gerne den sidste mand til at aflevere Erik Zabel før spurten, og i 2002, hvor Cipollini vandt 7 etaper i Giro d'Italia, var det Lombardi, der satte ham af 200 meter fra stregen og i flere tilfælde var den afgørende faktor i Cipollinis sejr.

Et internationalt hold

Den største historie i de danske sportsmedier i ugen op til Tour de France var, at Jakob Piil blev vraget til det danske hold. Det er kun i et land som Danmark, man kan blive overrasket og forarget over sådan en beslutning.

Selvfølgelig ville det have været et stort plus for det-danske-hold-der-for-tiden-er-sponseret-af-CSC at have Piil'en med i Frankrig, men han har intet vist i år, og det virker, som om buen er ødelagt eller også er strengen bare blevet slap.

(personlig note: af hensyn til den journalistiske integritet skal jeg her oplyse, at Jakob Piil har lagt an på min eks-kæreste, og jeg kan derfor ikke betragtes som værende helt objektiv i min bedømmelse af manden).

Derfor er det et stort plus for holdet, at man har en rytter som Luke Roberts, der godt nok har størst erfaring fra banesporten, men allerede nu har vist sig at være et stort aktiv for holdet.

De tre profiler

Det er altid svært at fremhæve nogen på bekostning af andre, men af hensyn til overskueligheden må vi begrænse os til tre profiler, som skal give ære til det-danske-hold-der-for-tiden-er-sponseret-af-CSC.
ANNONCE
Det danske hold i Touren
Navn Ivan Basso

Alder 27 år

Nation Italien

Hjemmeside www.ivanbasso.it

Beskrivelse Endnu et smukt ansigt der kæmper for at vinde verdens største cykelløb.
Det danske hold i Touren
Navn David Zabriskie

Alder 26 år

Nation USA

Hjemmeside www.davezabriskie.com

Beskrivelse Kaptajnens trækdyr og et muligt bud på en overraskende gul trøje efter prologen.
ANNONCE
Det danske hold i Touren
Navn Jens Voigt

Alder 33 år

Nation Tyskland

Beskrivelse Hestekræfter i CSC-trøje tilsat en overmenneskelig angrebsiver.
Del

Seneste nyt

Annonce