Connery

Det bedste en mand kan være: Feminist, kastreret og veganer?

Fandme nej.

Det er på tide, at jeg lige får luftet mine meninger om den seneste tids woke-kultur. Nok er nok, og akkurat som en fløj af feminister mener det - så er jeg sikker på, at jeg taler for mange mænd, når jeg siger dette: Vi gider ikke at skulle dæmoniseres og gøres til skamme på grund af en minoritet, der ikke kan opføre sig ordentligt. 

For mig blev det Gillettes nylige reklame ‘We Believe: The Best a man can be’, der fik bægeret til at flyde over. 

ANNONCE
We Believe: The Best Men Can Be | Gillette (Short Film)

Fuck jer Gillette. I bør skamme jer over at trække en nederdrægtig sag som #metoo-bevægelsen ned over manden som helhed. I årtier har I selv fremmet kønsstereotyper i vildskab for at sælge jeres overbetalte barberblade, og det bekommer jer vel, hvis I mister kunder på at lave en så kalkuleret 180-graders vending. 


Jeg har længe tænkt at de ivrige mænd, der modkæmpede #metoo med #notallmen, var helt ude i hampen - for vi ved jo allesammen, at det kun er et fåtal af mænd, der chikanerer og presser kvinder ud i forfærdelige situationer. 
Men når et brand som Gillette går ud og forsøger at agere formanende pegefinger over for en hel generation af mænd - og det er dét budskab de sender - så er kammen altså blevet for bred. 

ANNONCE

Så lad mig skære ind til benet: 

Toksisk maskulinitet er en term, der alt for oftest spilles ud af nye feminister, der gerne skyder skarpt mod generelle mandlige træk i kampen for at få støtte fra søsterskabet, generel medlidenhed og ikke mindst personlig opmærksomhed fra omverdenen, og det er for meget. 


Egentlig kunne jeg jo bare holde min kæft. Lade spillet køre, og lade kvinderne komme til orde, fordi de selvfølgelig har ret til det. 

Dette indlæg, det er allerede tabt i øjnene af dem, der ikke ser nuancer i deres liv - og fred være med det. 

Problemet med Gillette-reklamen er ikke særligt komplekst: Det grundlæggende budskab er sådan set fint nok: Mænd skal opføre sig pænt. 
Men måden det formidles på er med løftede pegefingre over alt, hvad vi har kært: Boys will be boys er ikke toksisk maskulinitet, det er forankret i vores kultur, det handler ikke om at fyre skal have lov til at smadre folk, være voldelige og psykopatiske. Vores trang til at mosle med hinanden er ikke affødt af toksisk maskulinitet og en kultur - det er affødt af vores biologi, og det kan man ikke bare ændre på. Mænd og kvinder ER forskellige, og sådan vil det ALTID være. Heldigvis. 

Vi skal ikke trække begrebet toksisk maskulinitet, ned over generel maskulin adfærd. Faktisk mener jeg ikke, at vi bør bruge et ord som giftighed om generelle adfærdsmønstre. 

Prøvliathørher: Jeg har ikke i sinde at skulle gå rundt og føle, at jeg er forkert, blot fordi jeg er født med mandlige kønsdele. Jeg er træt af at skulle træde på listefødder i medielandskabet, fordi manden, der opfører sig som en, portrætteres som et svin hele tiden - og derfor skal vi råbe op, når sådan nogen som Gillette forsøger at cashe ind på at være med på noderne og woke, fordi det er et verdensbillede, vi ikke skal lide under. 

Hvis man forsøger at forsvare, at reklamen er noget værre pis, så er man automatisk et mandschauvinistisk røvhul, og det skal bare være løgn. 

ANNONCE

Vi er nødt til at gentænke begreber som ‘toksisk maskulinitet’

Definitionen er alt for let at udvide til alle dele af maskulin opførsel, som på et givent tidspunkt i den forkerte kontekst ville kunne gøre en feminist sur. 

Toksicitet er ikke noget der tilhører et enkelt køn, eller for den sags skyld etnicitet, alder eller socialklasse. 

Kvinder er ikke en døjt bedre selv, men vi hører ikke rigtig tale om toksisk femininitet, selvom det også lever i bedste velgående: 

Du behøver ikke tænke længere tilbage end sidste gang, du hørte to kvinder sidde og tale om deres billige veninde, der fester lidt for meget - eller det nærmeste dameblad, i hvilket artiklerne i høj høj grad er designet til at få kvinder til at føle sig mindre perfekte, således de er nødt til at bruge masser af tid og penge på at opnå det ideal, der portrætteres i pågældende  magasin. Det kunne det. Det kunne let opfattes som toksisk, af et individ der ikke lever op til idealerne og som ser det for svært at komme i nærheden af. 

Skal du virkelig pynte dig op, og gå med dyrt designertøj for at udstråle at du er en kvinde, der har styr på sit shit? Og er du virkelig nødt til at sladre og bagtale om hende “veninden”, der ikke lever op til de normer? 

Sladder er ikke eksklusivt en kvindeting, ligesom magtmisbrug ikke er en dedikeret mandeting - det sker på kryds og tværs over det hele, og den ene fløj er ikke en skid bedre end den anden. 
 
Jeg siger ikke at dårlig opførsel er i orden, og jo: sexchikane, mobning og påførsel af intentionel fysisk skade er “giftig” opførsel, og det vil jeg til enhver tid mene - men jeg vil også mene, at vi bør overveje hvilke mærkater vi påsætter folk, grupper og termer. For det er først når vi begynder at dømme grupper - hvor små eller store de måtte være, at tingene begynder at løbe af sporet. 

Der har aldrig været noget galt med god opførsel, og derfor vil jeg da også gerne slutte af med at ønske dig en herlig dag.

Toksicitet er giftigt, mænd er mænd og Gillette er nederen. 

Ses på Instagram, haters! 

ANNONCE
Del
Om forfatteren
 Mikkel M. Vermeulen Mikkel M. Vermeulen

Følg på:
Facebook
Instagram

Hvis du læser dette, skal du bare vide at jeg sætter mega pris på din støtte. Jeg har knoklet uafbrudt på at videreudvikle Connerys univers de sidste 6 år, og jeg lover at det kun bliver bedre. 

Altid frisk på en øl og en god historie. 

Kontakt: mmv@connery.dk

 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt