Connery

Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC

Hvordan, hvad, hvorfor: Guiden til begyndere og dem der trænger til at få støvet printpladerne af.

I løbet af de sidste 5-10 år har den klassiske desktop PC gang på gang været erklæret død, men dommedagsprofetierne har aldrig helt manifesteret sig, og det er der nok en del derude, der er okay glade for. 

Det er ikke for sjov, at de dedikerede PC-gamere derude proklamerer ‘PC Masterrace’ i de store gaming-debatter, for selvom konsoller er langt mere tilgængelige, har den klassiske PC altså nogle åbenlyse fordele: Levetid, frihed og let løbende opgraderinger. 

I løbet af de seneste to år har vi set en enormt stigende interesse herhjemme for folk, der leder efter informationer om især gaming PC’er, og hvordan man stykker en maskine sammen. Faktisk har vi tre gange så stor en interesse indenfor desktop PC’er i dag i forhold til 2015. 

Grunden til den stigende interesse er en kombination af flere ting. I min optik har tre ting et betydeligt indspil i interessen: 

  1. Det store kommercielle fokus på e-sport som en gangbar levevej - og de tilhørende kæmpe turneringer sammen med danske spillere i verdensniveau trækker store overskrifter landet over. 
  2. Den pludselige forståelse for, at folk kan skabe sig en karriere og levevej indenfor gaming uden at være verdensmester - ved blot at streame sine gaming-sessioner via services som Twitch og Youtube til resten af verden.
  3. Den nuværende konsol-generation, der i dag har fem år på bagen: PlayStation 4 og Xbox One blev begge lanceret helt tilbage i 2013. 
ANNONCE

Derfor har jeg brugt en betydelig del af min fritid på at sammensætte en overskuelig guide til, hvordan man kan sammensætte og bygge en bæredygtig gamer-PC, så både nytilkomne og gamle PC-gamere, der har været væk fra gamet et par år, hurtigt kan danne sig et overblik over mulighederne, der findes på markedet i dag. 

Guiden er ikke henvendt til de helt hardcore gamere, der allerede har styr på deres build, men derimod til dem, der ikke helt kan finde rundt i junglen af komponenter.

Guiden er delt op i x dele, der fokuserer på hver deres komponent, hvad komponenten egentlig gør, og hvad det betyder for konstruktionen af en gamercomputer. I et letforståeligt sprog forstås. 

Hvor stort skal kabinettet være? Hvad er bedst: Intel eller AMD? Hvordan er det nu lige med de RAM, og hvordan forholder jeg mig til opgraderinger? Det er alt sammen spørgsmål, som du får besvaret ved at dykke videre ned i de enkelte afsnit. 

En selvbygger PC består af en lang række komponenter. 

I afsnittene herunder kan du dykke ned i dem alle:
Kabinettet, processoren, bundkortet, strømforsyningen, grafikkortet, RAM-blokkene, harddiske, køling, lysgejl og det perifære tilbehør som skærm, tastatur, mus, headset og alt det øvrige gejl, der er så sjovt at dykke ned i. 

Helt specifikt guider jeg dig til de komponenter, jeg har brugt i mit eget setup, hvilke valg jeg har stået over for og hvad der har drevet beslutningen.

ANNONCE
Intel vs AMD - Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC Intel vs AMD

Processor

CPU (Central Processing Unit) eller bare processoren i daglig tale. Det er hjertet i din maskine og chippen, der styrer, hvor mange processer dit build kan håndtere i øjeblikket. 

CPU'en danner rammen for, hvilket bundkort du skal vælge, og valget af processor kommer i grunden op til to primære valg: Maskinens anvendelse og pris. 

Traditionelt set er der to store spillere på markedet: Intel og AMD - der hver især har et lineup med produkter, der opfylder forskellige behov. Det er også to brands, der typisk sammenlignes indgående, og gennem de sidste mange år har Intel med deres Core I-serie af chips været en stor fanfavorit. 

Læs videre her!

ANNONCE
MSI X470 AMD-socket - NZXT N7 Z370 Intel-socket - Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC MSI X470 AMD-socket - NZXT N7 Z370 Intel-socket

Bundkort

Bundkortet, eller motherboardet er i og for sig det vigtigste ene komponent i dit build. Man kan egentlig sige, at det er PC'ens centralnervesystem, der forbinder alle komponenterne, så de tilsammen kan performe bedst muligt. 

De to første valg man skal træffe, når man vælger bundkort, bunder i hvilken processor-type man vil køre med, og hvor stor - eller kompakt et kabinet man vil arbejde med. 

Klik her, for at dykke ned i det komplekse valg.

ANNONCE
NZXT H700 Mid-tower ATX - Corsair 280X Micro-ATX - Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC NZXT H700 Mid-tower ATX - Corsair 280X Micro-ATX

Kabinet

Kabinettet, casen, chassis, tårn. Kært barn har mange navne, og endnu flere udformninger. 

Jeg behøver nok ikke at fortælle, at kabinettet er det primære valg, der fastlægger, hvordan dit færdige build kommer til at se ud. I gamle dage var kabinetter PC-grå. I dag findes de i alle farver, materialer og et vælg af former. 

Der findes en række standard-størrelser, der primært giver udtryk for hvor kompakt et build man går efter - og som dikteres af hvilket bundkort man har valgt. 

Her er der mulighed for at holde det kompakt, diskret og stilsikkert - eller stort, gennemsigtigt, LED-belyst og uber-gejlet. Det er smag og behag, og mulighederne er endeløse. 

Klik her, for at blive se hvor vildt det kan blive - og hvad jeg har valgt at køre med. 

ANNONCE
MSI GeForce 1070 GTX - Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC MSI GeForce 1070 GTX

Grafikkort

Grafikkortet er uden tvivl det mest vigtigste - og deraf også mest omdiskuterede komponent i et gamerbuild. 

Traditionelt set er der to hovedudbydere, der supplerer teknologien til gamer-kort: AMD med deres Radeon-serie og Nvidia med GeForce-serien. 

I løbet af de seneste år har grafikkortet også vist sig at være langt den dyreste del af et selvbyg. Priserne på cryptovaluta som Bitcoin og Ether har gjort det til en god forretning at benytte gamer-kort til crypto-mining, og det har medført en mangel på markedet, der har presset priserne på grafikkort godt op, men markedet er dog ved at stabilisere sig igen efter crypto-krakket omkring årsskiftet 2017/2018. 

Men det handler ikke blot om at vælge teknologi - grafik-systemerne produceres nemlig af en lang række brands, der konkurrerer om at presse mest muligt ud af de forskellige strukturer, og derfor bringer det altså en helt række af underleverandører ind: MSI, Asus og Gigabyte er blandt de største blandt selvbyggere herhjemme - og her kommer valget ikke kun an på, hvilket brand man bedst kan lide udseendet af - selvom det også spiller ind. 

Hop herind og læs videre - også på hvad introduktionen af den nye serie Nvidia RTX 20-serie har betydet for priserne.

ANNONCE
Minimalisten eller den flashy? - Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC Minimalisten eller den flashy?

RAM

RAM har ikke så mange kælenavne, men det er også, hvad folk kalder hukommelse. Begrebet hukommelse bruges misforstået også om en computers harddisk-kapacitet, der dog i stedet udgør det, som vi kan kalde maskinens lagerplads. 

RAM står for Random Access Memory, og det er disse, der bestemmer hvor mange processer maskinen kan håndtere på samme tid. Jo mere krævende ens behov er, desto mere flere RAM har man brug for. Man kan dog hurtigt se sig blind i, hvor mange gigabyte man egentlig har behov for - og typisk rammer gamere hurtigt et max for, hvor meget RAM der reelt er brug for omkring 8 GB, måske 16 GB, hvis man virkelig skal fremhæve sin e-peen. 

Men i dag er en RAM-blok mere end blot GB - der er også hastighed, type og noget så gamer-agtigt som udseende, at tage højde for. 

Klik her, for at blive klogere på RAM. 

ANNONCE
SATA SSD, Klassisk HDD eller noget helt tredje? - Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC SATA SSD, Klassisk HDD eller noget helt tredje?

Harddisk

I virkeligheden er harddisk et lettere forældet term, der opstod dengang alle lager-diske bestod af mekaniske drev med magnethukommelse - men for nemhedens skyld bruger vi i dag udtrykket om alle lagerdiske. 

Der er to begreber, du har brug for at kunne skelne imellem her:

HDD

En klassisk harddisk med mekanisk, magnetisk drev. Det er masser af TB for små penge, men også forældet ydelse, og ikke noget man på nogen måde skal vælge at benytte som en primær disk. HDD'en er udmærket som lagerplads, hvis man har seriøse datakataloger, men ellers bør man kun kigge på dem, hvis man har server-behov datamængder at opbevare.

SSD

Solid state disc. Ingen mekaniske dele = bedre levetid og langt højere skrivehastigheder. SATA-SSD'en er standardvalget til dagens systemdisk og bruges i vid udstrækning til både laptops, desktops, ekstern lager og spillekonsoller. Dog er standarden for en 2.5" SSD disk begrænset af overførselshastigheden på SATA-kablet, og derfor er en helt ny standard ved at vinde frem, som brug til primær bootdisk:

Noget du kan blive endnu klogere på, ved at gå til det dedikerede harddisk-afsnit lige her. 

ANNONCE
Strømforsyning - kedelig nødvendighed? - Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC Strømforsyning - kedelig nødvendighed?

Strømforsyning

Umiddelbart virker strømforsyningen eller PSU'en som en kedelig no-brainer: Det handler vel bare om at finde noget, der kan smide strøm fra stikkontakten og ind i maskinen? Nope. 

Strømforsyningen, hvis man vælger en forkert af slagsen, er noget, der kan blive genstanden for mange ufrivillige reboots og cut-offs, hvis man undervurderer hvor meget juice maskinen sluger - især hvis man har planer om at kaste sig ud i overclocking. 

Hop ind her, og bliv klogere på valget. 

ANNONCE
Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC

Køling

Køling er en vigtig ting, i en hjemmebygget maskine - og små fodfejl kan betyde problemer. Og det handler ikke kun om luftkølede blæsere - lukkede vandkølingsystemer er nemlig blevet så let medgørlige, at de også er i spil for den knapt så inkarnerede selvbygger. Og det er nemmere, end du tror. 

Det er vigtigt at holde PC-komponenter kolde - som altid er CPU'en det absolut mest kritiske komponent i maskinen, i henhold til køling. Derfor er det også et område, der har udviklet sig enormt. 

Det betyder, at det i dag ikke blot er hardcore-entusiaster, der giver sig i kast med vandkøling - små lukkede økosystemer, har nemlig gjort blæserdrevne vandkølersystemer lettilgængelige OG lette at installere. Og faktisk også ganske overkommeligt prismæssigt. 

Hvis du virkelig er interesseret i at presse din processor til det yderste, er det ikke dumt at udskifte den - ofte medfølgende - blæsekøler, til en vandkølet en af slagsen:

Men er det ikke kun for overclockeren? 

Nope. Det svar havde du set komme, ikke? Ud over at vandkølere i hovedreglen outperfomer de fleste af blæser-varianten - big time - så har vandkølere til CPU'en også en anden ret vigtig fordel: De er langt mere støjsvage. Og hvis du nogensinde har lyttet til en god gammel CPU-blæser, ved du, at det godt kan betyde øget quality-of-life. 

Inden du kaster dig ud i at udskifte din køler, skal du dog sætte dig ind i, hvordan man påfører kølerpasta - det er alfa og omega for installationen af en ny køler - og en CPU med for meget eller for lidt kølerpasta er et seriøst helvede.

Indtil videre kører jeg med box-blæseren i mit build, men så snart jeg har fået leget lidt med installation og test - vender jeg tilbage med en mere uddybende guide. 

ANNONCE
Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC

Skærm

Hvis du er nået så langt, behøver vi ikke at pensle ud, hvad dette, eller de næste punkter betyder. 

I stedet bliver her løbende føjet links til nye produkttest og nyheder indenfor kategorien. 

Læs: AOC AGON AG35UCH

Læs: BenQ XR3501

Læs: Nvidia BFGD (Big Fucking Gaming Displays)

ANNONCE
Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC

Tastatur

Mekanisk eller membran? Full-size eller kompakt? Macro-mani eller clean? Lys eller ikke lys? 

Der er hundrede af præferencer for keyboards, og her vil vi på samme måde som med skærmene give dig et overblik over ting, som vi ved der fungerer: 

Læs: Razer Gumetal-series

Læs: Roccat Vulcan

Læs: Steelseries Apex test (2013)

Læs: Creative kaster sig ud i keyboard-segmentet

Læs: Razer lancerer støv- og vandtæt keyboard

ANNONCE
Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC

Mus + musemåtte

Same story, different gear: Kablet eller trådløs, mange knapper eller to knapper - ergonomi eller udseende. Igen, smag og behag, men her er en håndfuld vi kan stå inde for: 

Læs: Steelseries Rival 600

Læs: Logitech MX Master

Læs: Razer Mamba Tournament Edition

Læs: Roccat Leadr

ANNONCE
Desktop-guiden: Byg din egen gamer-PC

Headset og lyd

Okay, det her behøver ikke at dele vandene: Headsets er for dem, der har brug for konkurrencemæssige fordele, eller at tage hensyn til deres omverden. Computerhøjttalere er en uddøende race, men der er selvfølgelig stadig rigtig gode muligheder derude. 

Læs: Steelseries Arctis Pro headset

Læs: Thrustmaster Far Cry 5 Edition

Læs: Roccat Khan Pro headset

Læs: Sennheiser G4ME Series headset

Læs: Steelseries Flux In-Ear

ANNONCE

Disclaimer: 

Jeg skriver denne guide, mens jeg bygger en gamer-PC til at teste nye spil på. Intet af indholdet er købt eller betalt af producenter, men en række har dog udlånt komponenter til test-setups. 

Facts er facts, førstehåndserfaringer og sekundære data, mens meninger og holdninger om stil og udseende er dybt subjektive og helt mine egne. Jeg har i øvrigt hverken været direkte i kontakt med de store VERSUS-brands (Intel vs AMD), (AMD vs Nvidia). 

Jeg skal rette en tak til følgende, for sparring og hjælp med udarbejdelsen:

Tech-support og fordoms-tæsk:

  • Anders - vores fungerende chef-tekniker. 

Diverse test-komponenter og vidensdeling

ANNONCE
Del

Seneste nyt