Connery

Derfor ser du aldrig klovnen hos McDonald's længere

Hvor blev Ronald af?

Hvis du voksede op i 1980'erne eller 1990'erne, vil du sikkert huske glæden (eller frygten, hvis du også havde klovne-fobi!) ved at besøge McDonald's som barn. Ikke alene var Happy Meals en stor del af oplevelsen, men det var også den karakteristiske klovn Ronald McDonald, som hilste på dig med sit store, røde smil, når du trådte ind ad døren. Enten som udklædt personale eller en figur.

Ronald McDonald var engang fast inventar som fastfoodkædens ikoniske ansigt og en elsket figur blandt børn. Men i dag er han stort set forsvundet fra McDonald's restauranter. Hvorfor ser vi ham ikke længere?

Ronald McDonalds oprindelse

McDonald's introducerede Ronald McDonald i 1960'erne som led i deres markedsføring af fastfood til børnefamilier. Han blev præsenteret som den sjove klovn, der skulle underholde børn, og var en del af den fiktive verden "McDonaldland", hvor han og karakterer som Grimace, Hamburglar og Mayor McCheese holdt til. Det var et smart markedsføringsgreb, der fangede børns opmærksomhed, især når det blev koblet sammen med Happy Meals, som indeholdt små legetøj, der hurtigt blev samlerobjekter.

Ronald McDonald blev en af de mest genkendelige karakterer i reklameverdenen. Hans indflydelse var global, og han optrådte i reklamer, på plakater, i TV-shows og endda ved velgørenhedsarrangementer. McDonald's brugte ham flittigt som frontfigur i deres markedsføring og ved arrangementer, hvilket skabte et stærkt bånd til kunderne. Ronald McDonald House Charities (RMHC), som blev stiftet i 1974, eksisterer stadig den dag i dag og støtter børn og deres familier under hospitalsophold.

Men på trods af hans udbredte popularitet er Ronald næsten forsvundet fra McDonald's reklamer og restauranter i de seneste år. Så hvad skete der?

Problemet med "Killer Clowns" i 2016

En af de største årsager til, at Ronald McDonald blev trukket tilbage, var en skræmmende tendens, der rystede verden i 2016. Det såkaldte "killer clown"-fænomen startede som en viral trend på sociale medier, men udviklede sig hurtigt til noget langt mere skræmmende. Folk klædte sig ud som klovne – nogle endda med masker og våben – og skræmte, jagtede eller truede folk på gaden. Det hele eskalerede til et punkt, hvor der blev rapporteret angreb og truende klovne ved skoler og i nabolag, især i USA, Canada, Storbritannien og Australien.

Denne bizarre og frygtindgydende tendens fik en række uhyggelige konsekvenser. Familier blev overfaldet, og politi modtog et væld af klager fra borgere, der følte sig truet. Da tendensen bredte sig, tog McDonald's en beslutning om at minimere Ronald McDonalds offentlige optrædener for at undgå uheldige associationer mellem deres venlige klovn og de farlige "killer klovne", der skræmte folk.

McDonald's udsendte i 2016 en erklæring, hvor de oplyste, at de ville tage en pause fra at bruge Ronald McDonald i offentlige arrangementer på grund af "den aktuelle klima" omkring klovnesightings i samfundet.

Ændringer i marketingstrategi

Selvom "killer clown"-fænomenet var den direkte årsag til Ronald McDonalds pludselige forsvinden fra det offentlige billede, kan vi også se bredere tendenser i McDonald's markedsføring, der har flyttet fokus væk fra klovnen.

I de seneste år er McDonald's begyndt at markedsføre sig mere over for voksne og ændret deres image til at være mere moderne og sundhedsorienteret. Fastfood-kæden har reageret på stigende forbrugerkrav om sundere menuer og større gennemsigtighed omkring ingredienser, og det betyder, at fokus er rykket væk fra børneunderholdning og den lettere tilgang, som Ronald repræsenterede.

Samtidig er digital markedsføring og samarbejde med influencers blevet vigtigere, og her er Ronald McDonald ikke længere lige så relevant som tidligere. Den moderne forbruger er mindre interesseret i en maskot, og mere interesseret i branding, der taler til værdier som bæredygtighed og sundhed.

Hvad laver Ronald nu?

Selvom Ronald McDonald ikke længere ses så ofte i reklamer eller restauranter, er han stadig en vigtig del af McDonald's velgørenhedsarbejde. Ronald McDonald House Charities (RMHC) er fortsat et centralt element i McDonald's sociale ansvar. Ronald optræder stadig ved udvalgte arrangementer og besøg, men langt fra så hyppigt som tidligere.

Der er ingen tvivl om, at Ronald McDonald har haft en enorm indflydelse på McDonald's brand og kulturhistorie, men tiden har ændret sig, og markedsføringslandskabet ser meget anderledes ud i dag. Selvom Ronald måske aldrig vender tilbage til samme prominente plads, vil hans arv leve videre gennem velgørenhedsarbejdet, og for mange generationer vil han altid være symbolet på deres barndomsminder ved McDonald's.

Så næste gang du besøger en McDonald's restaurant, kan du sende en tanke til Ronald og de sjove dage med Happy Meals, men forstå samtidig, at fastfood-verdenen har bevæget sig videre.

ANNONCE
Del

Seneste nyt