Vidste du?

Derfor lyver vi om, hvor mange vi har gået i seng med

Er det så farligt?

Derfor lyver vi om, hvor mange vi har gået i seng med
Foto: Pexels
Connery Redaktionen
Af Connery Redaktionen 2. december 2024

Antallet af seksuelle partnere er et spørgsmål, der kan få sveden frem hos mange. Det er et emne fyldt med sociale normer, forventninger og en god portion usikkerhed. Men hvorfor er det, at folk så ofte lyver eller pynter på sandheden, når det kommer til at tale om deres seksuelle erfaringer? Svaret er komplekst og handler om alt fra kønsroller og samfundets forventninger til personlig stolthed og skam.

Kønsroller og sociale forventninger

En af de største grunde til, at vi ikke altid er ærlige om vores “antal”, er de forskellige forventninger, der eksisterer for mænd og kvinder. Traditionelt set er mænd ofte blevet opfattet som mere “maskuline”, jo flere partnere de har haft. For kvinder er narrativet ofte det modsatte – for mange partnere kan risikere at give dem et stempel som “løse”.

Disse forældede kønsroller lægger et enormt pres på folk for at tilpasse sig sociale normer. Mænd kan føle sig presset til at overdrive deres erfaringer for at fremstå som mere erfarne eller attraktive, mens kvinder kan nedtone deres antal for at undgå negativ dømmekraft.

Personlig stolthed og skam

Vores seksualitet er tæt knyttet til vores identitet, og antallet af partnere kan ses som en indikator på, hvem vi er – eller hvem vi ønsker, andre skal tro, vi er. For nogle handler det om stolthed: En højere score kan føles som et bevis på succes, popularitet eller attraktivitet. For andre handler det om skam: En frygt for at blive dømt, misforstået eller sat i bås.

Derfor kan det være fristende at tilpasse sandheden til den sociale kontekst, man befinder sig i. Til en vennegruppe, der praler af deres erobringer, kan man føle sig presset til at lyve opad. I en mere konservativ setting kan man tværtimod vælge at skrue antallet ned.

Et spørgsmål om intimitet og grænser

For mange er antallet også tæt forbundet med intimitet og personlige grænser. Det kan være svært at dele ærligt om noget så privat, især hvis man frygter at blive misforstået. Derfor vælger nogle at holde deres antal hemmeligt eller at justere det, så det passer bedre til, hvad de tror, andre ønsker at høre.

Hvem lyver vi egentlig for?

Når alt kommer til alt, er spørgsmålet, om vi lyver for andre – eller for os selv. Mange ønsker at passe ind i et bestemt narrativ eller føle, at de lever op til en idé om, hvad der er “normalt”. Denne internaliserede usikkerhed kan få os til at ændre vores historie for at føle os mere trygge, accepterede eller værdige.

Er sandheden vigtig?

Spørgsmålet om seksuelle partnere er i sidste ende dybt personligt, og sandheden er måske ikke altid afgørende. For nogle handler det om at beskytte deres privatliv, mens andre ønsker at undgå en unødvendig diskussion. Det vigtige er at være ærlig over for sig selv og sikre, at de valg, man træffer, føles rigtige for en selv – ikke bare for at imponere eller undgå dom fra andre.

Så næste gang spørgsmålet dukker op, er det måske værd at overveje, hvorfor det overhovedet er relevant. Antallet af partnere siger trods alt ikke alt om, hvem du er som person.

And Just Like That… er tilbage: Tredje sæson af Sex and the City-spin-off lander 30. maj på Max

Læs også: And Just Like That… er tilbage: Tredje sæson af Sex and the City-spin-off lander 30. maj på Max

Sådan rammer pollen dig måned for måned: Se hele årets pollenguide

Læs også: Sådan rammer pollen dig måned for måned: Se hele årets pollenguide