Mad

Derfor har McDonald’s forskellige priser i forskellige lande

Varierende priser alt efter destination.

Derfor har McDonald’s forskellige priser i forskellige lande
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen I dag kl. 12:51

Er du nogensinde blevet overrasket over, at en Big Mac ikke koster det samme overalt – ikke kun fra land til land, men endda fra by til by? McDonald’s menupriser varierer nemlig markant afhængigt af beliggenhed, og selv i samme region kan der være mærkbare forskelle. Men hvorfor egentlig?

Ejerne har magten over prissætningen

En stor del af forklaringen ligger hos de lokale franchiseejere. McDonald’s opererer globalt med en franchisemodel, hvor individuelle ejere står for at drive deres egne restauranter. Ifølge tidligere McDonald’s-kok Mike Haracz, der ofte deler kædens insiderhemmeligheder på TikTok, har franchiseejere en betydelig frihed til selv at fastsætte priserne på menuen.

“McDonald’s kan ikke diktere, hvad priserne skal være, men de kan komme med anbefalinger,” forklarer Haracz.

Kæden giver en vejledende pris baseret på faktorer som markedstrends og forbrugeradfærd, men i sidste ende er det op til ejerne at beslutte, hvad en menu skal koste.

Hvad påvirker prisen?

Der er mange faktorer, som påvirker priserne på din McDonald’s-menu:

  • Lejeomkostninger: En restaurant i en travl storby som København vil have væsentligt højere udgifter til husleje end en i en mindre provinsby.
  • Lønninger: Minimumsløn og generelle lønniveauer varierer fra land til land og endda mellem forskellige områder i samme land.
  • Belastede lokationer: Restauranter placeret i lufthavne, togstationer eller populære turistområder har ofte højere priser for at dække ekstra udgifter – og fordi kunderne ofte forventes at betale mere i disse omgivelser.
  • Medarbejderomsætning: Områder med høj personaleudskiftning kan opleve øgede trænings- og rekrutteringsomkostninger, som ejerne kan forsøge at kompensere for gennem prissætning.

Grådighed eller nødvendighed?

Ifølge Haracz kan nogle ejere også vælge at hæve priserne af mere subjektive årsager.

“Nogle gange handler det om nødvendighed, men andre gange kan det skyldes ren og skær grådighed,” siger han.

Denne frihed betyder, at to restauranter placeret tæt på hinanden, men med forskellige ejere, kan have forskellige priser – også selvom de sælger de samme produkter.

Forskelle på globalt plan

På et internationalt niveau spiller valutakurser, skatter og lokale råvarepriser også ind. For eksempel er en Big Mac generelt dyrere i Norge end i Indien, fordi de lokale produktions- og arbejdskraftomkostninger er højere i Skandinavien. Dette fænomen er så udbredt, at The Economist har skabt “Big Mac Index” for at illustrere forskelle i købekraft rundt om i verden.

Fastfoodens fremtid

Selvom prisforskelle kan virke forvirrende, er de også en del af franchisemodellens fleksibilitet. Det er netop denne tilpasningsevne, der gør McDonald’s til en af verdens mest succesfulde fastfoodkæder.

Så næste gang du undrer dig over, hvorfor din cheeseburger koster mere i lufthavnen end i din hjemby, kan du være sikker på én ting: Det handler om meget mere end bare burger og fritter.

3 møgirriterende madvaner, folk skal stoppe med

Læs også: 3 møgirriterende madvaner, folk skal stoppe med