Mit første barn, en velskabt lille søn kom til verden i for lidt over tre uger siden siden. Det er en kæmpe ting, og det kommer jeg uundgåeligt til at dykke ned i, i den kommende tid. Jeg befinder mig nu tilbage på job i Connery-universet, og er gået i gang med skriveriet igen.
At blive far – eller forælder er en kæmpe omvæltning, og mens moderen lige nu trækker det tunge læs, er det også noget at sige for fars rolle for den nyfødte. Det første jeg vil kaste mig over, i forsøg på at skabe en hjælp til andre kommende fædre, er at skabe en artikel, som jeg selv stod og manglede: En tjekliste til nødvendigt babyudstyr!
En hurtig søgning på nettet vil vise dig, at der er masser af bud på sådan en – men langt de fleste er udgivet af virksomheder, der har en direkte kommerciel interesse i at sælge mest muligt babyudstyr, hvilket selvfølgelig giver god mening. Men hvor meget skal man reelt bruge, hvor meget er rart at have, i den første tid med det lille nye menneske?
I sagens natur, er det først noget jeg kan dele ud af, efter selv at have prøvet det og det vil jeg nu dele ud af, med et par tilknyttede personlige anekdoter – så du som kommende får står bedre rustet til at træffe nogle valg, i forhold til de udskrivninger der lynhurtigt kan blive ret højt, når du og din medforælder sætter gang i redebygningsprocessen. Listen er delt op i hvad jeg ser som nødvendigheder ved fødsel og de første par uger af barnets liv, hvad der kunne være lækkert at have – og hvad der sagtens kan vente. Men allerførst et par ord om, hvordan jeg er gået til udstyrsgamet.
Først og fremmest, har jeg hele processen igennem, været ret fokuseret på det økonomiske aspekt, men også i den udfordring, at jeg ikke har lyst til at købe en masse unødvendige ting, som ligger og fylder i hjemmet. Det er dårligt for mig, dårligt for bæredygtigheden og rent spild.
Mine første overvejelser i hvilket udstyr der skulle anskaffes, bragte mig naturligvis omkring lister fra babyshops som eksempelvis BabySam. Og lad mig sige en ting: Jeg har på rekordtid fået et ekstremt anstrengt forhold til butikker, der udelukkende lever af at sælge ting til baby. Det er min oplevelse, at flere af stederne har været rigtigt dygtige til at uddanne deres sælgere i mersalg og opsalg, og det er som sådan ikke underligt. Det der går mig på, er at taktikkerne man oftest mødes af, er nogle der spiller på frygt. Frygt for at der kunne ske noget. “Ja, det er den billigste vi har, men hvis du går op i denne model får du en meget bedre barnevogn, der er testvinder i xyz, og har mindre kvælningsfare..”
Den slags salgsteknikker er modbydelige, og for en som mig har det akkurat den modsatte effekt – at jeg overhovedet ikke har lyst til at handle et sted, der pådutter min egentlig sunde økonomiske bevidsthed, at jeg måske kunne finde på at spare på mit barns sikkerhed… Fri mig vel.
Mødet med babybutikkerne, fik mig også hurtigt til at undersøge, hvor mange ting, der ville give mening at købe brugt. Det er sund fornuft, at købe second hand grej til baby – mange af tingene bliver ikke brugt i længere periode, og kan fint for både miljøet og os få et nyt og g odt liv hos den næste baby. For nogle år siden, var det næsten et tabu at købe brugte ting til sit barn, men i takt med at second-hand tankegangen er blevet koblet tættere sammen med bæredygtighed og den slags tendenser, er det en helt anden ting i dag – og der findes masser af gode second-hand varer på private salgspladser på nettet, og i de mange forskellige, dedikerede baby-loppemarkeder.
Så altså, det ligger dybt i mig, aldrig at gå ned på grej – men jeg går til købet af en fed barnevogn på samme måde som købet af en bil: Jeg er fuldt ud tilfreds, hvis en anden køber har afskrevet kantstensrabatten på forhånd, så længe kareten ikke er blevet mishandlet.
Den sidste ting har været samspillet med min bedre halvdels konstante research, der har betydet at hun hele tiden har været mange skridt foran mig på, hvad hun mener er den helt rigtige ting og rigtige mærke at have. Det er fedt at hun har sat sig ind i tingene, men fra tid til anden, har inspirationen fra blandt andet de mange mor-influencere på sociale medier, betydet at et meget specifikt mærke er blevet fremhævet som den bedste løsning på et endnu ukendt problem, takket være en eller anden massiv markedsføringsindsats – og det er bare svært at argumentere, hvis ikke man selv har undersøgt sagen.
Need-to-have
Bleer og andre hygiejneprodukter
Din baby kommer til at gøre tre ting lige fra starten. Spise, sove og skide.
Bleer er en klar nødvendighed. En ting er dog en ubekendt: Hvilken størrelse passer det lille væsen? Nyfødt er nok det bedste gæt.
Vi havde ikke købt bleer på forhånd, men i stedet havde min bedre halvdel skrevet sig op til forskellige af de der gratis baby-startpakker som man som kommende forælder kan modtage fra forskellige virksomheder. Mere om det senere. Faktum er at vi var fint dækket ind til de første par dage med det forskellige udvalg af bleer vi havde modtaget (foruden dem som fødegangen var leveringsdygtige i) og jeg kunne efterfølgende hoppe forbi den nærmeste dagligvarebutik og købe bleer i rette størrelse.
Vidste du at rigtig mange bleer har en væskeindikator? Altså en lille stribe der skifter farve, når din baby har tisset i bleen. Det er genialt! Der er mange meninger om bleer og mærker og former, men jeg har totalt forbigået de dyre mærker som Libero og i stedet købt de forskellige dagligvarebutikkers egne mærker – og det har været skidegodt.
Du får også brug for et sortiment af vaskeklude. Vi har skumklude som skal vrides op i lunkent vand, vådservietter til de lange nætter og en minipakke vådservietter i pusletasken.
Desuden er en god uparfumeret fedtcreme eller lotion en rigtig god ting at have, hvis baby – uundågeligt – kommer til at døje med en lidt rød bagdel.
Puslepude
Jeg vil erklære en god puslepude for et must have – et blødt underlag som baby kan ligge på, uden risiko for at rulle sig ud over kanter. Og her hjælper det selvfølgelig også at have et solidt puslebord, men en god dyb reol eller et hvilkensomhelst bord kan også agere pusleplads.
Vi har købt en af de der fancy puslehynder fra Sebra, der er udført i et formfast, absorberende og vandafvisende materiele. Den er vildt let at gøre ren – og så fandt vi den faktisk til en brøkdel af nyprisen på Facebook Marketplace.
Stofbleer
Alle lister af denne slags lister stofbleer som et must-have. Et produkt jeg ikke kendte noget som helst til, før for 9 måneder siden. En stofble er i essensen et stykke stof du kommer til at bruge, når baby, gylper, skider, tisser eller kaster op, eller når du selv spilder et eller andet. Og det sker HELE tiden.
En god bekendt sagde, at et rigtig godt antal var 50, og jer er tilbøjelig til at give ham ret. Vi har på nu værende tidspunkt omkring 30, og hver gang en bliver beskidt, så ryger den til vask – og jo flere man har, desto færre gange behøver man at vaske. Tro mig, man har ikke lyst til at løbe tør for rene stofbleer.
Når det kommer til stofbleer, kan man som med alt andet babygrej købe sig fattig i de “rigtige” mærker og og i fancy mønstre. Mit råd: Køb dine stofbleer hvor du får flest for færrest penge.
Basalt babytøj
Det her kan hurtigt gå hen og være en stor udskrivning. Og hvis du er landet på denne side, er du sikkert allerede indehaver af flere nuttede, seje eller sjove tøjsæt.
Udfordringen med baby er: Du ved ikke helt hvilken størrelse der kommer ud og derfor hvilken størrelse tøj du skal købe. Mit råd er følgende: Masser af unibodys. Unibodys er den tøjgenstand, der oftest er genstand for uheld der kræver en vask.
2 styk i str 50, 4 styk i str 56, 8 styk i størrelse 62. Det smarte her, er at din baby vokser lynhurtigt, og du vil hellere have mere tøj der er for stort, som den kommer til at passe senere hen, og færre i de helt små størrelser som kommer til at blive for små i løbet af realtivt kort tid. Når baby først er kommet ud, kan du hurtigt køre forbi en butik og købe de rigtige ting ind.
På samme måde skal du også bruge nogle små bukser – her er det lidt lettere at få større bu kser til at blive på en lille baby.
Små strømper, 3-4 par skulle gøre det.
Hatte/kyser. Baby har svært ved at varmeregulære, og en to-tre kyser får jer trygt hjem fra fødestuen og igennem de første 14 dage.
Varmt tøj – alt efter sæson. Når baby skal udenfor, skal baby pakkes godt ind. Vi har indkøbt to såkaldte “køredragter” i henholdsvis str 62 og str 68. Det gør ikke noget, at de er lidt store i det, fordi de jo skal ud over et eller to andre lag tøj.
Autostol
En autostol er en nødvendighed, hvis du skal transportere baby i din bil. Det er simpelthen ulovligt at køre med den lille, uden en sikkerhedsgodkendt autostol.
Det her område kan være en jungle, og et sted hvor butikkerne vil fortælle dig, at du går på kompromis hvis du køber en brugt autostol, som du ikke kender historikken på. En autostol skal – ligesom en cykelhjelm – kasseres, hvis den har været i et uheld. Overtager du en autostol fra nogen du stoler på, er det en anden sag.
Autostole kommer i øvrigt i flere størrelser. Nogle kan følge barnet til de bliver flere år gamle, men omvendt er de så så dyre, at det lige så godt kan svare sig at først købe en til spædbørn, som kan bruges op til cirka 2-årsalderen, for så at skifte ud til noget andet på det tidspunkt.
Vi købte den billigste isofix- sikkerhedsgodkendte autostol vi kunne finde fra ny. Den behøver ikke at have en roterende base, for barnet vejer ikke det vilde endnu. Det er i hvert fald min erfaring.
Babylift
Vi har hele tiden været ret opmærksomme på, at en god lift ville være en vigtig ting, og efter lillemanden er kommet til verden er vi blevet godt og grundigt bekræftet i det.
I de første par døgn ville babyen kun sove direkte på sin mor eller lejlighedsvis hos mig, men efterhånden som han er blevet bedre til at sove, får han ofte lov til at sove at par timer i vores lift. Jeg selv blev flakset op i en gammeldags stiv lift, men vi valgte at købe en af de bløde og fleksible lifte, vores er en Najell Sleep Carrier, men der findes lignende modeller fra mange forskellige mærker.
Det fine ved nesten, er at den forsigtigt kan løftes ned i både barnets seng, i barnevognen, stå for sig selv på sofabordet eller i den ene side af sengen ( når vi er vågne ).
Babyseng/Bedside Crib
Du kan roligt regne med, at der kommer til at gå en god tid, inden barnet skal sove i sin helt egen seng, men det er stadig rart at have ham isoleret i sin egen lille lomme på soveværelset.
Vi fandt en brugt bedside crib med justerbar bund, som nu er spændt fast på siden af sengen i mors side. Det fungerer helt perfekt! Den beskytter barnet men holder ham stadig indenfor armslængde af mælkebaren.
Babydyne
Flere blogs og guides anbefaler at man smækker sit nyfødte barn i en sovepose, for at fiksere det i nogen grad. Det skal jeg ikke kloge mig på, men vi er kommet godt fra start med en helt almindelig, allergivenlig babydyne, som bliver svøbt godt omkring knægten når han sover, og holdes på plads af førnævnte babylift.
Nice-to-have
Barnevogn
Barnevognen er en af de største enkelte udskrivninger, når du får et barn. OG det er en seriøs kan må at finde frem til den rigtige model. Der er så mange ting der skal tages med i beregningen. Og du kan sagtens vente med at købe den, til du har lært din baby at kende.
Vi købte godt nok en brugt Odder-barnevogn i forvejen, fordi vi havde afklaret vores behov og udvalgt en række forskellige barnevognsmodeller, som vi havde besluttet os for at købe, hvis det rette tilbud dukkede op. I løbet af de første 14 dage fik vi rullet et par meget korte ture med drengen – men det var ture, hvor jeg sagtens bare kunne have båret ham med babyliften i armen. Så hvis du er i tvivl, kan du sagtens vente.
Hvis du har bil, giver det dog rigtig god mening, at køre forbi en butik og teste hvilke typer af barnevogne der går let ind og ud af bagagerummet – og her er de fleste butikker rigtig hjælpsomme.
Pusletaske
Egentlig ville de fleste sætte pusletasken på need-to-have listen, men faktum er at hvis du har en ledig taske, med plads til lidt bleer og tøj, så er du fint dækket ind i det første lange stykke tid. Et oplagt sted at spare, hvis økonomien er lidt træg.
Babybadekar
På et tidspunkt trænger baby nok til et bad. Det kan du altså sagtens klar med en lille balje og en vaskeklud, men et babybadekar er selvfølgelig en upgrade, der senere hen bliver rigtig rar at have – især hvis du kun har brus på badeværelset.
Sutter
Der er mange meninger og holdninger til sutter. De fleste vi har mødt i sundhedssystemet, har anbefalet at man afventer at introducere en sut, indtil barnet har lært at at amme eller spise korrekt, og at melde sig når det er sultent. Først herefter, giver det mening at begynde at introducere en sut, hvis det er nødvendigt.
I vores tilfælde spiser knægten så godt, at sundhedsplejersken mente, at vi godt kunne begynde at introducere en sut fra tid til anden, da han blev 10 dage gamle. Heldigvis, var der en sut i en af de førnævnte startpakker.
Helt personligt – og som far, må jeg sige at sutten er et fantastisk værktøj for mig. I de første uger, kunne det godt føles som om jeg ikke rigtig kunne hjælpe, når drengen blev overtræt eller pylret, men egentlig havde spist sig mæt – og her har sutten været en helt fantastisk tilføjelse til værktøjskassen.
Kan vente
Babyalarm / Babymonitor
Vi har endnu ikke haft behov for en babyalarm, men efter jeg er vendt tilbage på arbejde og mor stille og roligt begynder at få en “fritime” her og der, begynder det at give mening, at have en alarm, der kan hjælpe til at holde lidt øje med barnet, hvis man lige er i en anden del af boligen for en stund.
Legetøj
Jeg har købt alt for meget legetøj. Bolde, LEGO, bideting, rangler, bøger. Guilty as charged. Det eneste min dreng gider at lege med på nuværende tidspunkt er bryster og at kigge på lys og kontraster. Easy peasy!
Højstol
Højstolen som gør det lettere at sætte barnet til spisebordet er først aktuel for langt de fleste omkring 6-måneders alderen, så vent, vent, vent.
Barneværelse
Har du ikke børneværelset klar endnu? No worries, baby er helt vildt ligeglad lige nu.
Fodboldstøvler og sko generelt
En sundhedsplejerske fortalte mig, at langt de fleste mænd, forestiller sig at den baby der kommer ud, kan langt mere fra starten, end hvad den egentlig kan. Og nej, baby kan desværre ikke spille fodbold lige fra livmoderen, så vent du bare med fodboldstøvlerne og resten af fodtøjet.
Ny bil
It pains me to say, men jeg havde sværget, at jeg skulle have en ny stor bil, når jeg blev far. Det får lov at vente lidt endnu, for barnevognen kan faktisk godt skilles rigeligt ad til at være i den nuværende model – og autostolen er heller ikke et problem.
Need-to-have
- Bleer og andre hygiejneprodukter
- Puslepude
- Stofbleer (Min 30 styk)
- Babytøj
- Autostol (Hvis du har bil)
- Babylift
- Bedside crib
- Babydyne
Nice-to-have
- Barnevogn
- Pusletaske
- Sutter
- Babybadekar
Kan vente
- Babyalarm
- Højstol
- Legetøj
- Sko
- …og en ny bil
Gratis babypakker
De gratis babypakker er et smart marketingfremstød fra forskellige virksomheder, der søger at indynde sig hos de nye forældre – og måske også for at gøre starten lidt nemmere.
Vi har været særlige glad for startpakker fra:
Rema 1000
Indeholder bleer, lidt forskellige hygiejneprodukter og vådservietter – genialt, no b*llshit og rent brugbare ting. Skal bestilles på forhånd, her.
BabySam
BabySam tilbyder en gratis startpakke med diverse vareprøver, en værdikupon og en blespand. Obs: Det lykkedes sælgeren at sælge min bedre halvdel de en ekstra rulle af de vanvittigt dyre bleposer til den specielle blespand. Den skulle du i ævrigt heller ikke få brug for at udskifte før efter de første par uger.