Connery

De Danske Tatovører: Tanya Betty

Et smut forbi det hyggelige studie midt i København.

I det nyeste kapitel af vores serie om De Danske Tatovører, har vi taget turen over Storebælt og fundet vej til det hyggelige studie Bettyzoo i hjertet af København.

Her bliver man som gående fanget af det sprudlende, farverige univers i vinduerne, som byder ind til nysgerrige forbipasserende og folk med lyst til kropskunst i rolige, hyggelige rammer.

Den 400 m2 store butik har 11 artister i hus og en permanent makeup-artist, mens der pusles lidt med at udvide butikken indenfor en overskuelig fremtid til endnu flere dygtige artister.

Én særlig ting gør, at Bettyzoo skiller sig ud fra mængden - det er udelukkende et tattoo-sted for kvindelige artister.

“Vi prøver at lave noget, der ikke er lavet før i Danmark. Vi vil gerne bryde med den generaliserende, maskuline vibe og lave vores eget sted for kvinder.“

En af de førende artister og grundlæggeren bag Bettyzoo er den talentfulde Tanya Betty, som har været den førende kunstner indenfor fineline-stilen, der for alvor har taget danskerne med storm i nyere tid.

Vi har taget en snak med hende over en lille fineline-tatovering, som blev denne underskønne og visuelt smukke fortolkning af Vesterhavet ved Bovbjerg Fyr.

ANNONCE
Minimalistisk kunstværk! - De Danske Tatovører: Tanya Betty Minimalistisk kunstværk!

Kærlighed ved første tattoo

Tanya Betty har altid tegnet og arbejdet i det kreative felt.

Lige siden hun var et lille barn, har hun grebet alle de muligheder, der dukkede op for at udvikle sine evner og få stillet sine kreative lyster.

Hun har også altid tegnet og malet. Hun har også syet tøj og dyrket alt, hvad der kunne have en form for kreativ proces.

Men det havde i mange år altid været blot en hobby - en hobby, hun dog brugte timevis på i sine unge dage, hvor hun lukkede døren ind til sit værelse, satte kassebåndet på og fordybede sig i tegneuniverset.

Hun nåede til et punkt, hvor hun overvejede kunstakademiet som en vej ind i det kreative på arbejdsfronten, fordi der var alligevel noget ud over tidsfordrivet i kunsten, som appellerede til hende.

Men en billedkunstlærer mente noget andet.

“Jeg fik at vide af min billedkunstlærer, at jeg tegnede for meget 'inden for stregerne’. Måske meget heldigt, jeg landede i denne branche så - for hvis der er noget, man skal i tattoobranchen, så er det at holde sig inden for linjerne!”

Hun valgte derfor at gå den akademiske vej og har en cand. mag. fra Københavns Universitet, så hendes reelle karriere inden for tatovering begyndte først, da hun var i slutningen af 20’erne.

“Jeg havde svært ved at se, hvordan jeg skulle komme til at leve af at tegne og være kreativ.”

Efter uddannelsen havde hun nogle idéer i forhold til, hvad studiet skulle føre til af jobs, men i sidste ende var der ikke rigtig noget, der føltes rigtigt for hende.

Så kom tattoo-branchen ind i billedet.

Hendes entre ind i tatoverings verdenen kom som lidt af en tilfældighed, hvor hun skulle have sin første tatovering, da hun var 27 år.

Hun var færdig med studierne og havde puslet med idéen om at få en tatovering - hun havde fået sine to børn og nu skulle det være.

ANNONCE
Foto: Bettyzoo - De Danske Tatovører: Tanya Betty Foto: Bettyzoo

Et hjem i tatoveringens kreative univers

Som så mange andre bookede Tanya Betty en tid til sin første tatovering, men det var ikke helt, hvad hun havde forventet - det var nemlig en kvindelig tatovør, der skulle lave hendes tatovering.

En kvinde, som gjorde, at hun fik et helt andet billede af, hvad tatoveringsbranchen egentlig var.

Bag fordommene omkring industrien fandt hun sin egen passion i tattoo-kunsten.

Og det var denne oplevelse med den kvindelige artist, som kridtede banen op for ikke blot hendes nuværende kreative karriere, men også den stil hende og hendes studie vil følge fremadrettet.

“Jeg havde slet ikke tænkt tattoo-jobbet som en mulighed - men da jeg trådte ind af døren, var det som at komme hjem.”

Hun endte med at gå i lære hos hende, som tatoverede hende og derfra gik det slag i slag.

I starten fik hun afprøvet sine evner på frugter og grøntsager, indtil hun arbejdede sig op til at få lov til at lave sin første tatovering på sin mester.

Derfra fik hun mulighed for at tatovere venner og bekendte.

“Jeg skulle lige reconnecte med det kreative efter flere års fokus på studier og børn.”

Hun åbnede derefter sit eget sted tilbage i 2017, hvorefter hun begyndte at få nye artister ind.

ANNONCE
Foto: Bettyzoo - De Danske Tatovører: Tanya Betty Foto: Bettyzoo

Som at gå til frisøren en gang om måneden

Men som nævnt skiller Bettyzoo sig lidt fra, hvordan andre studier er bygget op.

Hos dem er det udelukkende kvindelige artister i huset.

“Det har været det naturlige valg for mig og os. Det er et bevidst valg, men det kom naturligt og passede ind i vores brand og de folk, vi har i huset.”

Det kommer til at fortsætte med kvindelige artister, og viben fortsætter med at skabe et sted, der føles trygt og rart.

“Vi kigger meget på personlighed - folk skal selvfølgelig være dygtige, men vi er af den overbevisning, at hvis man har en god attitude og matcher med vores studie, så kan man udvikle sig enormt meget under de rette forhold.”

Da hun selv startede ud, var det nemme valg altid at gå til oldschool og american traditional, når man skulle forsøge at spore sig ind på sin rette rille i tattoo-faget.

“Jeg vidste godt, jeg ikke skulle lave super-realistiske tatoveringer, men jeg fik forståelsen og kærligheden til fine linjer hos min mester.”

Kort tid efter sin begyndelse fandt hun noget, der faldt hende naturligt og noget, der vækkede hendes kreative magi igen.

Hun fandt sin styrke i de små nåle, hvor hun begyndte at lave små, minimalistiske one-liners, som hun for få år tilbage var med til at eksplodere på markedet i Danmark.

“Det gik ret hurtigt. Lige pludselig skulle alle kvinder bare have de små, sirlige tatoveringer. Der ramte jeg ind i en marked, der havde et stort behov.”

Det gik fra små kruseduller på et stykke papir til noget, som folk elskede - det fangede hendes interesse og folks fascination af hendes designs endte også med, at hun kunne sælge prints af sine tegninger.

Hun har holdt sig væk fra gængse tattoo-shops og fundet sin egen vej.

Og denne rolige, afslappede og hyggelige oplevelse med sin første tatovering er noget, hun ønsker at give videre til alle sine kommende kunder i Bettyzoo.

“Vi ønsker at give et safespace til de kunder, der gerne vil have et lidt mere stille og roligt miljø at blive tatoveret i.”

Hun sammenligner det lidt som en hyggeting at gå til frisør en gang om måneden. Trods smerterne, der jo er uundgåelige i forbindelse med kropskunst, så skal det være en oplevelse, man glæder sig til og man går smilende fra efterfølgende.

“Jeg er meget stolt af, at jeg har været frontkvinde for en ny udvikling i København af fineline i vores helt eget unikke studie.”

Hvis det lyder som noget for dig eller du har lyst til at se mere til artisterne i Bettyzoo, så hop ind og læs mere her:

Bettyzoo

ANNONCE
Del

Seneste nyt