De Danske Tatovører: Jakob Holst Rasmussen
Et smut forbi Venlig Hilsen i Aarhus!
Vi kickstarter året med et nyt kapitel i vores artikelserie om De Danske Tatovører, hvor kompasset i denne omgang er peget på Aarhus igen.
Denne gang er vi taget et smut ned af sidegaden på Strøget, hvor Venlig Hilsen ligger klar til at forvandle dine tanker til kropskunst.
Vi har taget en snak med tatovør og medejer Jakob Holst Rasmussen, som traditionen tro tryllede en af sine værker til virkelighed under interviewet - som i denne omgang var den fedeste fortolkning af en samurai:
Kranier og blomster har altid fascineret ham. Det tidløse og symbolske i det inspirerer ham samt alle de måder, man kan forme og tegne dem på.
“Det bliver bare ved med at være noget af det sejeste, hvis du spørger mig.”
Læs hele interviewet herunder og spids ører, hvis du leder efter en bragende dygtig artist i østjylland til at forvandle dine projekter til kunst på huden!
Fordybelse i det kreative univers
Når man spørger Jakob om, hvad hans stil indenfor tatoveringer er, så er svaret:
“Det er sgu et godt spørgsmål.”
Og med god grund.
Jakobs stil kalder han på mangel af bedre ord for illustrativt blackwork, men der er også elementer af det neo-traditionelle, og generelt falder hans stil udenfor kategori.
Han har altid tegnet hele sit liv og været fascineret af det kreative.
Han var altid ham i skolen, der ikke rigtig fulgte med i timerne, men i stedet fordybede sig i sine egne universer og tegnestrøg.
Han har altid godt vist, at han gerne ville have tatoveringer på egen krop - og da han begyndte selv at få blæk i huden, skete der nærmest lidt af en åbenbaring for ham.
Alle hans kreative tanker og det kreative kaos i hans hoved fik pludselig en rettesnor - han kunne se potentiale i at kanalisere sine kreative egenskaber over i jobbet som tatovør.
De kreative rødder dykkede dybt i hans stamtavle - hans farfar var maler og pryder tattoosalonen med bragende flot personlig kunst foruden de mange vægge med tatoveringsprojekter og inspirationskilder.
Han havde aldrig selv tænkt i tatoveringsmotiver eller tegnet dem, før han selv fik oplevet en tatovering på egen hånd - men det var en hel verden, der åbnede sig for ham, og pennen stod ikke stille i ugevis.
Det handlede bare om at få tegnet så meget som muligt og få føling med motiver - nye såvel som oldschool-tankegang - så han kunne finde fodfæste og få en større forståelse for, hvad der var derude.
“Instagram er i disse dage en kæmpe hjælp til at finde tatovører og inspirationskilder til at udvikle sig selv. Da jeg startede købte jeg en masse bøger fra ind- og udland, hvor man kunne fordybe sig i motiver fra hele verden.”
Det famøse hjemmekit
Det var selve stemningen i tatoveringsbutikkerne og hele viben omkring tatoveringen, der fængede ham. Da han havde fået smag for tatoveringer på egen krop, begyndte han så småt på egen hånd at tatovere med et lille hjemmekit, han købte hjem fra Amazon med sin kammerat.
“Det mest lortede udstyr du nogensinde kunne forestille dig. Men vi øvede os på hinanden og venner og bekendte - men det var ikke, som jeg gerne ville have det.”
Det endte med, at han holdt en pause med faget, da han mistede interessen i det. Resultatet blev ikke, som han havde i hovedet - frustrationen dræbte lidt hans fascination af at blive tatovør.
Dog ville skæbnen, at kammeraten havde holdt sig til ilden og fortsat med at tatovere, hvilket resulterede i, at han åbnede sit eget studie - og Jakob efterfølgende blev inviteret med.
Han gik på lærerseminariet på det tidspunkt, og tattoo-butikken lå 200 meter fra studiet - så hver dag efter timerne gik han op i butikken, hang ud og nød stemningen.
Han havde stadigvæk ikke fået lysten til at tatovere igen, da han havde så dårlig en oplevelse med det hjemmekit. Men det gik op for ham en dag, at det heller ikke var rigtigt for ham at være skolelærer - og her kommer kære mor ind i billedet og giver det skub, vi af og til alle har brug for.
“Min mor kunne mærke, at jeg ikke var så glad - jeg var ikke mig selv. Det kunne jeg også godt selv mærke. Hun mente, at jeg burde komme i gang med tatoveringen, når nu hun kunne se, at det fyldte så meget i mit liv.”
Så han droppede ud fra studiet, genoptog nålen og så har han ikke set sig tilbage. Derfra gik han via den autodidakte vej ind i tattoobranchen og lærte sin kunst.
Et helle for de kreative sjæle
Gennem en læringsproces over flere år startede han sammen med kollegaer Venlig Hilsen i 2017. Efter lidt begyndelses-uenigheder om den daglige drift og et par ejerskifte, har det nu dannet sit fundament som et kreativt helle for de artister, der søger et sted at udvikle sig og kunne gå på arbejde uden jagten på pengesedler og image.
Venlig Hilsen går meget op i at sætte medarbejdertrivsel i fokus og fjerner sig fra samlebåndsmentaliteten, man ser flere steder - her er der fokus på, at man kræser om artisterne og giver dem en base, hvor de kan udvikle sig på og præstere deres bedste kreationer til kunderne.
“Støjen blev fjernet og nu kunne man langt om længe finde sin stil og komme i balance. Det er vildt, hvad der sker med ens liv, når der kommer ro på tingene.”
Det har givet ham den fleksibilitet, der kan være en nødvendighed i den kreative branche. Det gav ham eksempelvis muligheden for en periode på halvandet år, hvor han lavede utroligt mange af sine tegninger i studiet, der tager mellem 15-30 timer at færdiggøre - han var så meget i zonen, at han ikke lavede andet.
Han kunne godt finde på at flytte kunder fordi han kunne mærke, det var vigtigt at følge det til dørs og udvikle sin stil.
Han er far til to og det at tegne fylder mindre og mindre - men heldigvis har han rig mulighed for at udvikle sig gennem kunders ønsker og designs.
Fremtiden er på ubestemt tid dedikeret til tatoveringer.
“Jeg elsker at gå på arbejde, og jeg kan ikke se mig selv i noget andet.”
Jakob er stolt af måden de driver forretningen på hos Venlig Hilsen - man dyrker fællesskabet, der er ikke nogen, der sidder i toppen og skummer fløden. Der er ikke noget pres eller en kvote eller en omsætning - de kan gøre, hvad de vil.
“Det handler om at gå glad på arbejde. Det ville jeg ønske, at der var flere butikker, der tog til sig.”
Hvis du har lyst til at se mere til Jakobs tatoveringer og måske bestille en tid, næste gang du er i smilets by - så hop ind lige her: jacobxtattoos.