Connery

De Danske Tatovører: Freya Fjorvald

Et smut forbi Fine Line Studio i Kolding.

I vores næste kapitel af interviews med danske tattoo-artister er turen denne gang nået til Kolding, hvor vi hos Fine Line Studio finder den dygtige kunstner Freya Fjorvald.

En bragende dygtig kunstner, som på ingen tid har cementeret sin status i branchen som en af de førende realisme-kunstnere med et twist af personlighed og abstrakte nuancer.

Vi har kigget forbi shoppen for at høre nærmere om, hvordan hun er nået til det punkt i sit liv, hvor hun er i dag og hvorfor hun har valgt at kaste sin kærlighed for kunst mod tatoveringsbranchen!

ANNONCE
Freya i sit naturlige element. - De Danske Tatovører: Freya Fjorvald Freya i sit naturlige element.

Formidlingen af de kreative tanker

Freyas interesse for at tegne begyndte allerede som en 3-4-årig, hvor hun kiggede sin kunstneriske far over skulderen hele barndommen.

En barndom med kunst i familielivet gjorde, at hun fik åbnet øjnene for, hvad der var muligt at formidle gennem kunst og fik et mål om at være lige så dygtig som ham.

Hendes stil er en blanding af realisme med lidt abstrakthed over sig. Det er hendes måde at gøre tingene unikke, bryde tingene op og ikke lave alting så perfekt.

Den tatovering, som har gjort størst indtryk på hende, var da der kom et par fra Bornholm.

De havde brugt rigtig mange år på at finde den helt rigtige kunstner til at lave et portræt af mandens afdøde bror.

“Det var meget følelsesladet. Det var nærmest, så vi alle havde tårer i øjnene efter vores session. Det var meget stort og gjorde et stort indtryk på mig.”

Hendes planer i de spirende studieår havde altid været designskolen eller animationsskolen, mens folk i hendes omgangskreds egentlig ofte nævnte tatoveringsfaget - men det var ikke en del af den oprindelige plan og ikke noget, hun ved første øjekast kunne se sig selv i.

Da hun så fik afslag på de forskellige skoler i første omgang, skulle hun finde på noget at lave, indtil hun kunne søge ind igen - og her fik hun et job i en tatoveringsbutik som 23-årig, fordi en af hendes venner havde vist billeder frem af hendes værker.

“Jeg anede ikke noget om branchen - men det var i hvert fald bedre, end at gro fast med at sælge bubble tea dagen lang.”

Hun fik jobbet med det samme og allerede 2 uger efter sad hun med nålen i hånden.

“Det tændte en gnist i mig. Da jeg begyndte, var der ikke mange, der lavede realisme og heller ikke særligt mange kvinder i faget. Så jeg kunne mærke, at det var noget særligt.”

Hendes egentlig uddannelse i tattoo-faget var learn-by-doing, hvor hun bare fik afprøvet sine evner og kigge de andre over skulderen.

I sin fritid laver hun også selv kunst, som hun sælger ud af - for Freya handler det ikke kun om at udtrykke sig med tatoveringsnålen, men derimod bare at få frit løb for hendes kreative tanker og formidle det ud i værker.

Om det så er kropskunst eller malerier - det er lige meget.

“Når jeg kigger tilbage, så var det det helt rigtige for mig.”

ANNONCE
Foto: Lasse Lagoni - De Danske Tatovører: Freya Fjorvald Foto: Lasse Lagoni

At finde sin plads i branchen

I dag er hun selvstændig og deler studie i Kolding med to andre dygtige tatovører - men hun har været fire steder, inden hun fandt sin rette hylde.

Hun har haft en meget turbulent oplevelse med branchen, som har hærdet hende og lært faget på den hårde måde.

Det har været så slemt, at hun flere gange har været på nippet til at stoppe i branchen.

Alt dette skete, mens hun stadigvæk kun var 23 år gammel.

“Selvom man ikke selv beder om det, kan man godt ryge ind i noget, der er rigtig skidt.

ANNONCE
Freyas stil - et vanvittigt fedt miks af realisme og abstrakt! Hendes fortolkning af en unik rejsetatovering. - De Danske Tatovører: Freya Fjorvald Freyas stil - et vanvittigt fedt miks af realisme og abstrakt! Hendes fortolkning af en unik rejsetatovering.

Branchen har heldigvis ændret sig, men ifølge Freya er der meget lang vej endnu.

“Et godt råd til nye tatovører er at få undersøgt grundigt, inden man finder et studie - bedst er, hvis du kender nogen, som kender nogen.”

For hende handler det også meget om, hvilket studiemiljø man er i.

Ikke så meget, om der sker lyssky ting under overfladen, men hvordan dynamikken er iblandt dem.

Hun har for få år tilbage overvejet at lægge nålen på hylden, da hun kørte død i hverdagen - det viste sig, at det ikke var selve faget, der havde mættet hende, men simpelthen støjen omkring hende.

“Der var for meget negativ energi, som gjorde, at jeg ikke kunne fordybe mig i kunsten.”

Hun fornemmer, at mange begynder at skære unødvendige led af i branchen og enten går selvstændigt eller går sammen med andre ligesindede.

Det er, hvad hun har gjort sammen med to andre tatovører i Kolding - her sidder de og kan hyggesnakke, men passer deres egen biks og kan selv styre indtjening, den daglige drift og stå for det hele selv.

“Kunstnere begynder at komme frem for skjul og bliver givet en mulighed for at få kunsten frem i søgelyset frem for uheldige mellemregninger, pengemaskiner og dårlige betalinger.”

Men selve branchen ændrer sig også gevaldigt på mange fronter. Stilen er med til at ændre segmentet, og især den meget populære, nye stil - fineline - åbner døre for endnu flere målgrupper og kundekredse.

Det handler ikke længere om sømænd og kriminelle - men kvinder og mænd i alle aldre, som har mod på at få permanent kunst på kroppen.

Freya dyrker meget at lave gæste-shops, hvor man tager ud i andre butikker for at lave en periode, hvor man for en kort stund kan blive tatoveret af unikke personligheder.

Det giver hende både mulighed for at rejse ind- og udland, mens hun bliver inspireret af andre og lærer noget på rejsen.

Hun vandt førstepladsen i Belgien i en konkurrence for 'Bedste realisme og grafiske egenskaber' - her blev hun inviteret med hjem af den ene dommer til hans shop i Amsterdam, hvor hun kunne sidde side om side med et idol.

For nu nyder hun at have fundet sin rette hylde i Fine Line Studio, hvor hun allerede er booket flere måneder i forvejen - hun er efter mange turbulente år endelig landet på et sted, hvor hun kan være sig selv og fordybe sig i sin kreative verden.

Og hvor heldige er vi lige, at vi kan blive indviet i den?

Hvis du har lyst til at se mere til Freyas stil, kan du hoppe ind herunder:

Artwork by Freya

Fotos: Lasse Lagoni

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce