I årets første kapitel af De Danske Tatovører har vi taget turen til Randers hos Jotunheim Tattoo, hvor Anders Randa sidder og smykker folk med alt fra klassiske maskinetatoveringer såvel som håndstik – den traditionelle handpoke-metode, hvor man får stukket blækket ind manuelt med en række special-nåle.
Læs også: De Danske Tatovører: Peter Blæk
Det skulle da prøves! Og da Anders har ambitiøs kærlighed til vikingerne, fik han fri leg – og det blev til en klassisk og super fed Freya-tatovering og en af hendes katte. Freya er kærligheds- og krigsgud, og gud for foråret og at man får såsæd i jorden. En spændende karakter i vikingesagaerne, hvor hun bruger sejd-magi og er den eneste gud, de andre guder frygter.
I sin fritid maler han rigtig meget Warhammer, leger med 3D-printere og designer fullsize-props. Han er dybt forgabt i science-fiction
“Ham der, han har talent”
Han har altid tegnet hele sit liv og kan huske det helt tilbage, til da han var 3 år gammel. For ham fyldte han tykke bøger i timevis med tegninger af actionhelte og kæmpestore krigsskibe.
“Jeg tegnede tit sammen med min faster. Hun var med til at få min kærlighed til det kreative til at rodfæste sig i mig. Mine forældre tegnede også meget, men stoppede på et tidspunkt igen.”
Krigsskibene havde lige så mange kanoner, som man kunne pakke på – det var Warhammer-inspireret allerede inden, han vidste, at der var noget, der hed Warhammer!
Det var først, da han ramte 15-16-års alderen, alle de fantasifulde kreationer på papiret begynde at fylde tankerne med en karriere baseret på sin hobby.
Her begyndte han at lave sine egne tegneserier og generelt visuelle illustrationer, der var spækket med action – universerne var hans egne og fantasien fik frit løb.
“Jeg fik at vide af en kammerat, at jeg burde være ham gutten, der designer ekstraudstyr til action-figurer – jeg fik så mange skøre ideer.”
Næste skridt var at finde alle de tegnekurser, han overhovedet kunne finde i omegnen – og så ellers bare blive bedre og bedre. Derefter begyndte han på en produktionsskole i Hørning, hvor han ret hurtigt blev spottet af forstanderen – ham her, han har talent.
Forstanderen tog ham under vingerne og satte en hel dag af til Anders for at finde et udløb for hans talent. Han var et slags sikkert anker for ham.
Han kom med til åbent hus på animationsskolen i Viborg, hvor han fik et indblik i universet – og på det tidspunkt i Anders’ liv følte han selv, at han var toppen af poppen inden for tegnekunst.
“Man kan mildest talt sige, jeg blev sat på plads. Der var ikke nogen aktivt, der forsøgte at få mig ned med nakken – men når man så, hvor langt de andre var i deres skills, så blev man meget ydmyg.”
Men som mange andre ting i hans liv, lod han det ikke slå ham ud – tværtimod.
Han tog det som en udfordring!
Tanken gik på at være animator og sætte sig for alvor ind i fiktive universer, og han besluttede sig også for at hoppe ind på animationsskolen i Viborg – her fandt han dog hurtigt ud af, at glæden ved at nørde detaljer hurtigt kunne drænes, når man som animator skal tegne og skabe det samme igen og igen og igen.
Han færdiggjorde uddannelsen, men fandt ret hurtigt ud af, at der var flere ting som gjorde, at han ikke ville blive fullblown animator – foruden en kærlighed for Jylland, og kravet om at man ofte skal på den anden side af Storebælt, og så var det repetitive arbejde ikke noget for ham.
De stillestående tegninger tiltalte ham mere, fordi han netop kunne gå så meget i dybden med detaljer.
Han begyndte i stedet efter uddannelsen at lave bestillingsarbejde for forskellige kunder med illustrationer – dog havde han ét problem.
“Jeg har enormt svært ved at blive fortalt, hvad jeg skal – og generelt have en chef. Og da jeg var en enmandsvirksomhed fyrede jeg mig selv fra adskillige jobs!”.
Fra illustrator til tatovør
Han havde aldrig troet, at han skulle være tatovør.
Han havde tidligere været inde i forskellige tattoo-shops, men det var aldrig noget, der talte til ham i første omgang – indtil der var én kunde i en Hardball-butik, der sagde: “Du kan da tegne, har du overvejet at være tatovør?”.
Og denne simple tanke ledte ham ind på sporet af den karriere, han har i dag.
Vennen var mere end klar til at få Anders’ karriere som tatovør på benene, så han besluttede sig for at købe udstyr og åbne butik – og så var det ellers bare med at komme i gang.
“Det var en ambitiøs start. Han havde kun én, der kunne tegne – og en anden, der skulle lære mig at tatovere. Men han kunne bare ikke finde ud af selv..”
Han fik et sæt tattoo-udstyr, som blev italesat: ‘Dette udstyr kan vi ikke bruge på kunder, men vi kan øve på os selv’.
“Hvis det ikke er godt nok til kunderne, er det ikke godt nok til mig. Så vores veje skiltes der.”
Derfra holdt han sig lidt i gang inden næste skridt ved at tatovere kammerater og så en dag skulle der gøres noget seriøst ud af det.
Han gik ned i den eneste butik i byen for at lære erhvervet, og her fik føling for, hvordan livet som tatovør kan være – på godt og ondt.
Han fik et sted at være og lærte sine egne evner og ønsker til branchen.
“Jeg kom dog på kunder for hurtigt. Jeg rystede så meget. Det var den grimmeste sommerfugl nogensinde.”
Derefter stoppede lederen og spurgte, om Anders blev tilbudt at overtage ledelsen af butikken. Han havde ikke noget bedre at give sig til, og så har han kørt sit eget firma lige siden.
“Jeg var praktisk talt stadig lærling på det tidspunkt, så jeg skulle nok have sagt nej. Men jeg lærte det henad vejen og fik stablet det på benene.”
Da folkene bag butikken søgte nye steder, blev han tilbudt butikken – men valgte at hoppe fra og starte fra bunden med sit helt eget sted.
Og tilbage i 2021 åbnede dørene for Jotunheim Tattoo, som Anders og Peter sidder I i dag.
Vikingekærlighed og fascination af folkeslag
Anders har en niche i butikken – og i sit liv – med stor kærlighed til vikingekulturen. Foruden navnet og logoet, er butikken prydet med forskellige værker, runer og flotte kunstværker med vikingesymboler og fortællinger.
“Jeg kan huske, at jeg skulle lave noget fletværk en dag på en kunde – og der begyndte min fascination af universet.”
Han har bygget en persona op omkring vikingelivet og her fik han smag for historierne, kulturerne og fortællingerne – han lærte sig selv en masse ting om tidsaldre, runer og så har det bredt sig ud til mange forskellige folkeslag og aldre.
“Jeg er lige nu helt besat af Skyterne – hestefolket fra Altaj-bjergene i Mongoliet. Her har man fundet mumier med intakte tatoveringer, som fortæller en fantastisk historie.”
Altså vi snakker tribal på den fede måde!
Han oplevede efterfølgende et år til Prison Ink i Horsens, hvor han stødte ind i et rum med en masse langhårede mænd iført hør – og der fandt han ud af, at der var noget, der hed håndstik.
Der besluttede han sig for at få en håndstukket teknik – mest for at kunne lure, hvordan man gjorde, så han kunne tage tricksene med sig hjem!
Da han kom tilbage begyndte han at eksperimentere med håndstik på venner og bekendte og der begyndte han at få styr på teknikken og kunne give det videre til kunder med ønsket om en autentisk tatovering.
Hvis man er typen, der ønsker en unik tatovering – som ikke bare er lavet unikt til dig, men også baseret på en unik historie, kultur eller folkefærd, så skal du smutte forbi Anders hos Jotumheim Tattoo.
“Jeg elsker at lave unikke ting. Jeg bruger sjældent referencebilleder og vil rigtig gerne lave det naturligt i øjeblikket direkte på kroppen.”
Hop ind på linket herunder for at se, hvad Anders ellers laver af fede tatoveringer:
Anders Randa