Connery

De Danske Kokke: Casper Sobczyk

En snak med skaberen af Smørbøffen.

Hvad enten du tuner ind i Go’ Morgen Danmark eller på de sociale medier, så har du uden tvivl på et tidspunkt stødt på kokken Casper Sobczyk.

Han er kendt i branchen som en dygtig og innovativ kok, som både brillerer på de steder, hvor han agerer køkkenchef såvel som de steder, hvor han udøver konsulent-arbejde - han for nyligt tryllet farverige, visuelle og sanselige smagsoplevelser frem på Bistro Pan Pan, men er i Corona-tiderne hoppet på et nyt projekt på Restaurant Capa.

Han blev for alvor Danmarks- og desuden udlandskendt, da han smed opfindelsen ‘Smørbøffen’ på disken - i al sin enkelthed en bøf i særklasse svøbt i rigelige mængder smør og modnet i flere måneder.

Han blev hurtigt døbt Smørkokken og med dertilhørende tatovering af selve smørbøffen på hans arm, så fortæller det lidt om, hvordan opfindelsen for alvor var med til at sætte ham på verdenskortet.

Hans passion for madlavning har egentlig udsprunget af, at han altid har elsket at spise mad - siden han var helt lille har han elsket det gode måltid og de smagsindtryk, man kan opleve.

Han husker især et af de tidlige punkter i livet, hvor kærligheden til mad for alvor trådte i kraft.

Lørdagskyllingen.

ANNONCE
Fotograf: Jesper Rais - De Danske Kokke: Casper Sobczyk Fotograf: Jesper Rais

Alt fedtet, kødsaften og smagen, som dryppede ned i foliebakken, havde han tidligere ikke tænkt særlig meget over - men da han pludselig opdagede, hvad der skete, hvis man lige dyppede en skive brød i safterne?

Det var en øjenåbner for ham og lærte ham hurtigt, hvad smag kan med den rette grundforståelse.

Der har dog aldrig været noget snobberi eller lignende over madlavningen, som i at han kun ville spise det ypperste eller det fornemmeste - han er selv er vokset op med ting såsom dåsemad og lasagnette, men interessen for al slags mad gav ham mod på at dykke dybere ned i, hvad gastronomi kan.

Han fik foden ind i madbranchen i en tidlig alder som opvasker og køkkenmedhjælper, og han elskede hele konceptet med køkkenets ‘familie’, det store rush og generelt tempoet.

“Det store pres i køkkenet, dynamikken og tempoet har altid fascineret mig.”

Han startede sin kokkekarriere som elev på Hotel Siemsens Gaard, hvorefter han for en stund arbejdede sammen med den gode ven Gorm Wisweh.

Videre kom han Kastrup Strandpark, dernæst Skotterup Spiseri, som senere udviklede sig til et arbejde på Kødbyens Fiskebar.

Herefter tog ham noget tid i Jylland, hvor han blandt andet var med på Restaurant Et i Århus - derudover dyrkede han mange kokkekonkurrencer på det Danske Kokkelandshold.

Herefter gik han all-in og var med til at åbne Restaurant Alchemist sammen med Rasmus Munk, derefter Hotel Marienlyst og en lang og begivenhedsrig periode på Bistro Pan Pan i Zoo - og nu på Restaurant Capa.

ANNONCE
Fotograf: Jesper Rais - De Danske Kokke: Casper Sobczyk Fotograf: Jesper Rais

Motivationen ligger i udfordringerne

For ham er motivationen i alt han gør ofte at kaste sig hovedkulds ud i projekter, som er svære og som nogen vil sige, er umulige - det trigger noget i ham og hans motivation.

Han elsker udfordringer.

“Jeg elsker, når folk kommer til mig og siger, at der er noget, der ikke kan lade sig gøre - så får jeg blod på tanden.”

Sådan var det med Capa.

Her var udfordringen at få gæster ind og spise på en restaurant, der ligger på et hotel.

Mange danskere har den forkerte opfattelse, at hvis der ligger en restaurant på et hotel, så skal man bo der for at kunne spise der - det vil Casper ændre.

Teknikken er virkelig gode priser og masser af larm på de sociale medier.

“Capa er en restaurant til folket. Jeg har fokuseret rigtig meget på børnenes mad - de får deres egne menukort med tegninger og skræddersyet børnemad. Vi snakker ild, røg og sjove cocktails til de mindste. Det skal være lige så sjovt for børn såvel som for voksne.”

Han går efter princippet - er børnene glade, så er de voksne glade.

For de voksne er det vindende punkt dog, at han og sit kokketeam laver rigtig god mad til rigtig gode priser.

Med priser a la 5 retter inklusiv vinmenu for 555 kroner? Så lokker man altså folk op af sofaerne.

Det er ikke et sted, som skal lokke madanmeldere til - det er bare et sted til alle samfundslag, som elsker et godt måltid.

Selve madstilen afspejler Caspers oplæring i det franske køkken, som kulminerer i et herligt bistro-agtigt univers.

ANNONCE
Fotograf: Jesper Rais - De Danske Kokke: Casper Sobczyk Fotograf: Jesper Rais

Nej tak til Michelin

For ham handler det ikke om at nå til tops eller fange de gyldne Michelin-stjerner. Han har udtjent sin pincet-perfektion og stringente feinschmeckeri i sin tid på kokkelandsholdet - Michelin-stjernen er ikke et mål i horisonten for ham på nogen måde.

Det gider ham simpelthen ikke.

“Helt oprigtigt bryder jeg mig ikke om det menneske jeg bliver, når jeg arbejder på det niveau, hvor man jagter Michelin-stjerner.”

For ham vil han gerne have luft i hverdagen til eksempelvis tv-programmer og kogebøger, hvilket jagten efter de sagnomspundne stjerner ville sætte en kæp i hjulet for.

Når han jagter stjernerne og det forhøjede niveau, så synes han ikke, at det er sjovt længere. Det er sjovt at lave maden, men det er ikke sjovt at drive butikken.

I starten af november åbnede han dørene for Restaurant Capa, og nyheden om højt til loftet og fornuftige priser har lokket folk ud af Corona-kældrene, da Casper melder fuldt hus i halvanden måned.

Han elsker foruden kokkejobbet at lave tv-programmer, som giver en masse modspil til hans normale hverdag.

Hvis han selv skulle vælge sit helt eget tv-program, så ville det være et koncept a la ‘Casper på tur’ - en lang række tema-afsnit, hvor man er i naturen en uge, laver mad på et plejehjem i en uge eller dykker ned i verdenskøkkenet. Han synes det bliver lidt trivielt, hvis man er isoleret i et tv-køkken.

ANNONCE
Fotograf: Jesper Rais - De Danske Kokke: Casper Sobczyk Fotograf: Jesper Rais

Den ikoniske smørbøf

Hans største varemærke må siges at være den ikoniske smørbøf.

Men hvordan kom den egentlig til verden?

Ifølge Casper har det været mere held end forstand.

Han har været inspireret af sine bedsteforældre fra landet, som havde en form for stenhøj ude på marken - han havde altid undret sig over, hvad den blev brugt til.

Bedsteforældrene forklarede, at man i gamle dage gemte og opbevarede mad og forråd til vinteren i stenhøjen.

Han fik de gamle historier om konserveringer i eksempelvis oksetalg, som man brugte til at holde fluerne væk og få tingene til at holde længere.

Den tanke havde længe ulmet i hovedet på ham - hvad kan man gøre med den tilgang i nyere tid?

Så kom der en dag et fantastisk stykke marmoreret oksekød ind på bordet og så tænkte han, at nu skal der eksperimenteres - hvorefter han fik modet på at afprøve teknikken med godt gammeldags smør.

Han smed kødet i smørblandingen, stillede det til lagring og glemte egentlig alt om det.

Så gik der et par måneder, smørret blev fjernet og det blev en vanvittig smagsoplevelse, da først det hårde smør blev banket af.

Herefter stak det af ¾ år efter, da bøffen kom med i Go’ Morgen Danmark og via de sociale medier spredte konceptet sig til hele Danmark og derefter udlandet.

Og for ham står madlavningen aldrig stille.

Han arbejder nærmest med mad 24/7 og lever og ånder for madlavningen. Han har et bjerg af kogebøger, som han fordyber sig i, og når tiden er til det, så nyder han tiden sammen med sin datter Josefine - ellers er han på arbejde hele tiden.

Han har netop udgivet en kogebog, som går under navnet Vintermad, og er et resultat af en irritation over, at folk ikke kan finde ud af at bruge en madplan efter formålet.

Man køber ind i til hele ugen, men ender med at smide halvdelen ud, fordi man ikke har disponeret retterne efter råvarerne.

Det skal kogebogen ændre på.

Med madplan, indkøbsliste og hele pivtøjet.

“Jeg har simpelthen lavet en kogebog til Hr. og Fru. Danmark. Her skal de lære at bruge alle råvarerne - eksempelvis hvis man køber et knoldselleri, så bliver det i min kogebog brugt 2-3 gange i løbet af ugen, som det bliver udnyttet.”

For nu er tiden dedikeret til at få Capa til at blive en succes og ellers ønsker Casper for fremtiden at lave mere tv og desuden skrive flere kogebøger.

Vi siger tak for din tid!

Hvis du skulle trænge til at få lidt luft under Corona-vingerne, så kig forbi det nyåbnede Capa på Paladshotellet - læs mere om det og se menuen herunder.

ANNONCE
Fotograf: Jesper Rais - De Danske Kokke: Casper Sobczyk Fotograf: Jesper Rais
Restaurant Capa

Menukort

5-retters med vinmenu for 555 kroner

Følg med i hverdagen hos Casper Sobczyk

Læs mere om hans nye kogebog, Vintermad

Del

Seneste nyt

Annonce