Connery

De Danske Kokke: Bo Bech

En snak med stjernekokken Bo Bech.

Hvis du enten har fulgt lidt med på den gastronomiske scene de seneste 20 år eller på TV3 i form af det famøse realityprogram, Med Kniven for Struben, så falder navnet Bo Bech dig nært.

Han har været med til at redefinere det danske køkken og har de seneste ti år brilleret på Restaurant Geist med sin råvarekærlighed, åbenhed, gennemskuelighed og stor velsmag.

Geist handlede på idé-niveau om at turde at udvikle en en ny form for restaurant i den danske gastronomi-scene, som senere hen kunne blive en klassiker.

For 2 år siden indså han, at de var nået i mål med projektet.

Og nu kunne han så småt mærke, at tiden var kommet til at prøve noget nyt.

“Når man er typen, der godt kan lide at vandre ud i det ukendte og træde sne, hvor andre ikke har trådt - så begynder man at finde ud af, at ens hverdag kan blive trivielt.”

Han forlod Geist tidligere på året anno 2020, efter at have fulgt sin mavefornemmelse over længere tid.

Han kunne mærke, at han var nået til et punkt i livet, hvor der skulle ske noget nyt i sit liv.

ANNONCE
Foto: Dennis Morton - De Danske Kokke: Bo Bech Foto: Dennis Morton

The Relations Between Us

Ligesom alle andre kom Corona-epidemien og satte hverdagens rutiner på pause tilbage i starten af 2020, men Bo så det som en mulighed for at få ro i sindet og endelig have overskud til at kigge og reflektere over hjemmet, sin hverdag og generelt sin situation i livet.

Et af punkterne var at kigge sine billeder igennem, som havde nået et svimlende antal af over 50.000.

Og mens den store oprydning i billedmappen fandt sted, blev alle minderne skyllet ind over ham igen - han blev draget tilbage til alle de gode øjeblikke.

“Det billeder kan, er at give dig et sensorisk missil tilbage til øjeblikket. Og så begyndte jeg bare at samle alle de bedste skud i en lille mappe. Da jeg var færdig og kiggede på mappen, tænkte jeg: jeg burde simpelthen lave en bog.”

Han har netop udgivet sin tredje kogebog i sin moderne trilogi, og bogen går under navnet The Relations Between Us.

Formålet med bogen er at vise, hvor smuk verden er og hvor mange skønne mennesker der er derude, som egentlig har lyst til at dele oplevelser med dig.

Bogen er en tur ud i verden med Bo Bech i hånden, som viser dig verden gennem hans øjne.

Han er ikke interesseret i at være den første eller sidste på et eller andet kogebogskoncept - han er interesseret i kreativitet.

“Jeg vil gerne prøve at være oprigtig og hvile i sig selv. Det synes jeg, er vigtigt, når man laver noget i livet - uanset om det er mad, kogebøger eller alt andet. Jeg har rigtig, rigtig mange kogebøger derhjemme - jeg ville ikke lave en bog, som ligner alle andre.”

For Bo handler det ikke om at skrue endnu en klassisk kogebog sammen, hvor man sort på hvidt får opskrifter, ingredienslister og hele pivtøjet.

Det handler i stedet om at tage folk med på en rejse.

“Det er sådan med mad, at beviserne bliver spist, så hvis ingen fortæller historien i morgen, så forsvinder de.”

Som kok og gastronomisk kunstner er han som så mange andre vant til at få det evindelige spørgsmål fra nær og fjern:

Hvor får du din inspiration fra til det, du laver?

Og nu er svaret kommet i form af en kogebog.

“Det kunne være sjovt at invitere læseren med ind i det rum, hvor jeg slet ikke tænker mad på en tallerken. Hvor jeg kun tænker på at opleve. Hvor jeg kun tænker på at tanke op på energi.”

Bo elsker at tage ud og opleve ting, som han ikke har set før - og gerne fange oplevelsen i øjeblikket med sit kamera.

Han husker tilbage, da den første Iphone ramte markedet tilbage i 2007, begyndte han at elske at tage billeder med sin telefon.

En klog kvinde fortalte ham engang for 10 år siden, at han ville fortryde, hvis ikke han skiftede til et rigtigt kamera med tiden - og i starten var han ikke så begejstret, da han nød at være ‘skjult’ i folkemængden med alle de andre telefoner klar til at fange de pludselige øjeblikke.

“Man maler jo kulør, når man render rundt med et kamera. Så er man kommet med et formål.”

Men kameraet blev købt og selve fotodelen af Bos mange rejser blev hans måde at skabe en virtuel dagbog.

Den vigtigste ting for ham, som man også kan opleve i hans nye bog, er, at han er ikke typen, der venter på det perfekte øjeblik.

Han skyder fra hoften og fanger øjeblikket i sin renhed.

Selve opskriftsdelen er bogen skal gøre op med de af og til lidt prætentiøse opskrifter, da han har mødt mange, som ikke tør give sig i kast med dem, netop fordi enten er for meget information, for specifikke ingredienser eller også virker de professionelle billeder for urealistiske.

“Det skal være sådan, at du forestiller dig, at du ringer til mig en lørdag efter en tur på markedet og har brug for råd til, hvordan du tilbereder en råvare, du lige er faldet over.”

Og med en fod indenfor den gastronomiske verden siden 90’erne har han efterhånden etableret sig som en stjernekok - både blandt den brede befolkning men også blandt kolleger.

ANNONCE
Foto: Dennis Morton - De Danske Kokke: Bo Bech Foto: Dennis Morton

Fra soldater-rationer til råvarekærlighed

Bo Bech har altid godt kunne lide mad.

Passionen begyndte for alvor, da han var i militæret og blev udsendt som FN-soldat i Eksjugoslavien.

De var tvunget til at lave med til dem selv, og det smagte ofte horribelt.

“Ved siden af vores seng lå der i skuffen en Bibel og en Frk. Jensens Kogebog. Af ren nød begyndte jeg at læse kogebogen og lærte lige pludselig, hvor lidt der skulle til for at forbedre smag.”

Bo kommer selv oprindeligt fra en kontoruddannelse hos General Motors, hvor man på projekterne ofte først fik respons et år senere.

For ham var det berigende pludselig at opleve det umiddelbare payoff på samme dag, når man tog en råvare og fik et smagfuldt resultat ud af det.

Det gav ham blod på tanden.

Det fortryllede ham at være i den verden.

Så han besluttede sig for, at når han var færdig med sin udsendelse, så var han nødt til at undersøge lidt nærmere omkring hele det gastronomiske univers.

“Jeg gik fra at være et menneske uden de helt store interesser og bare gik på arbejde for at tjene penge, til at have noget i mit liv at være så passioneret omkring.”

Efter flere år i branchen har han fundet en meget simpel madfilosofi, som følger ham i tykt og tyndt.

“Ting skal være rene. Folk skal kunne genkende og forstå, hvad de spiser.”

For ham handler det om, at mad ikke må overkompliceres. Det handler om at sætte råvaren op på en piedestal.

Madfilosofien bygger på, at det handler om at starte i det små. Herefter skal man bare i gang.

Bo oplever, at mange har den opfattelse, at enten er du stjernekok, eller også kan du ikke lave mad. Uden noget mellemting.

Han vil gerne lokke folket ud i køkkenet og give dem en tro på, at man kan.

“Det kan sammenlignes med løb - du starter jo heller ikke med et maraton. Du starter med at løbe en kilometer, og så er du ved at dø. Og så træner man sig op.”

For ham er det vigtigt at realisere, at mad er noget, der hører til livet og hverdagen. Man skal spise, så hvorfor ikke gøre sig umage og gøre det til en oplevelse frem for en pligt?

“For at kunne leve skal man spise et måltid om dagen. Jeg tilhører den type mennesker, som tænker over tanken, at man skal spise for at overleve, så hvorfor i alverden ikke prøve at blive bedre til at lave maden?”

Folk bruger meget tid på at overveje, hvad nye smagsindtryk kan sammenlignes med i forhold til, hvad man tidligere har smagt.

For Bo handler det mere om at bryde ud af de rammer og åbne sin nysgerrighed for en anderledes verden af smage.

“Folk kan finde på at sige: ‘Frølår smager lidt af kylling’. Hvor er det egentlig diskriminerende. Det er lidt at udvise mangel på respekt til frølåret.”

Det handler for ham om, at han gerne vil ud og opleve på kulturen og landets præmisser frem for at sidde på sin base og forsvare sin egne præmisser.

Det handler om nysgerrighed.

ANNONCE

I 2021 skal næsen rettes mod en ny restaurant og nye projekter for Bo Bech.

Og han ville også elske at vende tilbage til tv-branchen - selvom TV3 kører repeat på hans programmer, Med Kniven for Struben, så har han faktisk ikke lavet tv i over ti år.

Og da han blev spurgt om, hvad han ville lave, hvis han fik carteblanche til sit eget tv-program? Så fandt tanken selvfølgelig på rejsegastronomi.

Han vil meget gerne inspirere folk og vise dem verden gennem mad.

Du kender typerne, som rejser hele vejen til Rio de Janeiro bare for at bestille en Tuborg i baren.

Bo vil gerne få folk til at turde at rejse ud og søge og opleve en forandring.

“Jeg er lykkelig, hvis jeg blot kan smitte og inspirere. Så simpelt er det.”

Men for og resten af 2020 skal han slikke sine sår efter at have krænget sin sjæl ud i den energiudladning, det har været for ham at få The Relations Between Us i hus.

Nu er han 48 år gammel.

Lige for tiden bruger han en time hver morgen på at læse avisen, træner 5 dage om ugen og dedikerer sin tid resten af året til sin nye kogebog. 

For ham er det vigtigt at holde pauser mellem de store armbevægelser.

“Man skal ikke være bange for lige at holde sig i ro og tænke sig om.”

Og hvis du går og leder efter en nytænkende, visuelt imponerende og dragende kogebog til de kolde vintertimer, så kan jeg på det varmeste anbefale The Relations Between Us.

Vi takker for din tid og ønsker dig held og lykke med fremtidige projekter - vi er klar til at bestille bord når som helst og hvor som helst!

ANNONCE
Bo Bech

Hjemmeside

Instagram

The Relations Between Us - køb den lige her

Kokke-CV:

Geist

Paustian

Jan Hurtigkarl & Co.

Petri Pumpa

Marie Louise

Kong Hans Kælder

L’arpege

Lucas Carton

The restaurant Marco Pierre White

Le Gavroche

Krogs Fiskerestaurant

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce