Connery

De Danske Bryggerier #3: Bad Seed Brewing

Et smut forbi det nordjyske mikro-bryggeri!

I næste kapitel af vores øl-eventyr i det danske øl-landskab har vi taget et smut i det nordjyske område Gudumholm.

Lokaliseret i de gamle omgivelser, som tidligere husede Bryggeriet Landkjær, har et nyt stærkt øl-brand cementeret deres plads på det danske mikrobryggeri-landkort - nemlig Bad Seed Brewing.

I udkanten af Storvorde lokaliseret i Gudumholm finder man Fredrik Hector Schmidt, som sammen med sin kollega Peter står i den gamle Landkjær-tappehal og tryller unikke bryg frem siden 2018.

Foruden en billig husleje i det mere eller mindre udkantsbeliggende bryggeri er lokationen også en mulighed for Fredrik og co. at sætte Nordjylland på både Danmarks- og verdenskortet med deres unikke, personlige og legesyge kreationer.

ANNONCE
Sæsonens bryg i tappehallen. - De Danske Bryggerier #3: Bad Seed Brewing Sæsonens bryg i tappehallen.

Fra øl-kaos til øl-passion

Ølpassionen har altid været en del af Fredriks liv, og da han færdiggjorde gymnasiet, flyttede han til København for at bygge videre på sin personlige interesse.

Her fik han en uformel praktik på Nørrebro Bryghus som 20-årig, hvor han i 4-5 måneder fra 2012-13 fik lov til at lege med ølkunsten - hans svendeprøve kom i form af øllen Albino Gandhi, men den øl, som fik ham til at gå all-in på tanken om, at ølbrygning skulle være hans gesjæft, var Lazarus Resurrection IPA.

Lazarus er siden hen blev perfektioneret med forbedret opskrift og et simplere navn, Lazarus IPA, i det faste sortiment.

Det var egentlig den eneste ‘skoling’, han fik i den ædle bryggerikunst, men det var nok til at gentænde passionen og få de fundamentale teknikker under huden.

Og så var han også 3 måneder hos Stronzo Bryggeri, hvor han lærte alt det, man IKKE skal gøre som et bryggeri.

“Jeg var den eneste, som kunne finde ud af at gøre rent. Jeg tog på et tidspunkt i 3 ugers ferie - da jeg kom tilbage, var alt det øl, der blevet brygget, inficeret og måtte kasseres.”

En benhård livslektion, som gjorde, at han nu både prøvede at opleve succes og fiasko set med egne øjne i en branche, han så småt spekulerede på for alvor at hoppe ind i.

ANNONCE
Kreative dåsedesign.  - De Danske Bryggerier #3: Bad Seed Brewing Kreative dåsedesign.

Som så mange andre unge gik han og spekulerede på, om han skulle hoppe på en videregående uddannelse efter gymnasiet - i mellemtiden arbejde han på ølbarer i København.

I 2015 satte han sig selv et ultimatum.

Enten skulle han nu gå all-in på øl-passionen eller finde en anden karriere.

Og det første spadestik blev sat, da han startede Bad Seed Brewing som et fantombryggeri.

“Jeg startede med min første øl på 1000 liter, Lazarus Resurrection IPA, og derefter den næste. Så begyndte jeg så småt at opskalere, så jeg i 2017 lavede omkring 20.000 liter øl.”

Næste skridt var at finde sit eget sted og bygge sin virksomhed op.

Sammen med konen ventede de deres første barn, og nu var tiden kommet til en mere stabil indtægt.

I 2018 står han klar med en lejekontrakt på den beliggenhed, der i dag huser Bad Seed Brewing samt et gammelt bryganlæg købt fra Ebeltoft Gårdbryggeri.

I en storm af lortebleer og banklån fik han startet virksomheden op og flyttede til Jylland - og så skulle der brygges øl.

Troede han.

ANNONCE
Det famøse bryganlæg med sin bule fra fragt-fadæsen i hjørnet. - De Danske Bryggerier #3: Bad Seed Brewing Det famøse bryganlæg med sin bule fra fragt-fadæsen i hjørnet.

I marts 2018 skulle bryganlægget afleveres på adressen, og i det fragtmanden læsser den af, taber han den på jorden.

Fredrik står bare og ser på, mens hans potentielle fremtidsplaner ligger på gulvet.

“Vi havde alle sparepengene i den maskine. Og så ligger den bare på jorden.”

Det blev starten på et 5 måneders langt tovtrækkeri, da fragtfirmaet ikke ville tage ansvaret. Heldigvis kunne den lille David vs. Goliat-historie få et positivt slutresultat, da det blot var visuelle skader på maskinen og sagen blev vundet.

Historien fik sin søde afrunding, da fragtfirmaet erkendte deres ansvar i sagen og udbetalte erstatning for skaderne - som gjorde, at øleventyret og bryggeriprojektet nu kunne rykke videre til næste etape.

ANNONCE
Humle-overload! - De Danske Bryggerier #3: Bad Seed Brewing Humle-overload!

Corona på godt og ondt

2019 stod de klar med dåser til salg i butikker, folk nød øllene og omsætningen var god.

De lavede faktisk allerede overskud i 2019 - hvorefter de tog endnu en vild beslutning. Som nystartet bryggeri valgte de lige at afholde en øl-festival Bad Seed Beer Fest.

“Det var en kæmpe chance - men det er et hjerteprojekt, så det må man være villig til. ”

Det blev heldigvis en kæmpe succes, som generede et fornuftigt overskud.

“På den måde fik vi hurtigt et ambitiøst bryggeri med et godt netværk stablet på benene.”

Han fik sørget for, at han kunne lave en virksomhed og et brand, der kunne skabe værdi i den by, han lever i. Og de har ambitioner om et international sigte - både på øl, kvalitet og branding.

Målet med festivalen var at sætte Danmark og danske mikrobryggerier på kortet i en tid, hvor der var bred konsensus om, at der kun var nogle få bryggerier, der duede i Danmark.

Og så kom Corona.

ANNONCE
Gyldne dråber på fad! - De Danske Bryggerier #3: Bad Seed Brewing Gyldne dråber på fad!

Som så mange andre blev de hårdt ramt under Corona-pandemien, men det viste sig hurtigt at være noget, de kunne bruge til deres fordel.

“Corona ramte, så vi så hurtigt muligheden for at lave et nyt system, hvor vi solgte øldåser på Facebook.”

De lavede dørtrin-levering a la en slags ja-tak-tilbud, og fik stillet en hjemmeside på benene.

Folk kom væltende ind og de håbede bare, at de kunne få huslejen hjem.

“Første uge solgte vi for 8000 kroner - okay, fint nok, tænkte vi. Næste uge var det 16k, så 30k og 60k. Marts 2020 lavede vi omsætningsrekord - midt under Corona.”

Det var lidt et lysglimt i en mørk tid, hvor deres projekt foruden at holde dem kørende også skabt en kæmpe efterspørgsel og branding af sig selv.

Tilbage til nutiden står Bad Seed Brewing stærkere end nogensinde.

De tilbyder unikke smagsoplevelser, hvor de kastet hjerte og sjæl i deres projekter.

Bad Seed Brewing er drevet af lyst, passion og nysgerrighed.

De tør at tage chancer og ikke bare følge taktstokken.

Det er en del af deres DNA at gå veje, som ikke er velbevandret af andre. De kan godt lide at lege med typer, der måske er uventede og usexede og prøve at skabe noget ud fra det.

Og som Fredrik siger: “Vi brygger øl, som folk aldrig har bedt om.”

Hvis det ikke er poesi, så ved vi ikke - og når det så smager fantastisk? Ikke et øje tørt.

ANNONCE
Bad Seed Brewing

Hjemmeside

Øl-sortiment

4 udvalgte øl fra sortimentet

Vi fik også købt lidt ‘proviant’ med hjem for at se, hvad udvalget kunne - og vi har sat et par ord på et udvalg af øllene herunder:

Lazarus IPA

En rigtig signaturøl, som tapper ind i den moderne kærlighed til india pale ale med stort fedt tryk under frugtig humle uden at gå den sikre vej - den dykker ned i en potpourri af velkendte humletyper og sætter dem sammen til en meget floral og saftig øl med dyb smag - absolut i top fem over de bedste IPA’er jeg har smagt på det danske marked. Den er velbalanceret, frugtig og læskende på humlefronten og så er den samtidig utrolig let-drikkelig uden at kamme over i for meget tropisk frugt som mange nyere brygtyper. Den er røget direkte på favoritlisten!

Neu Pilsner

En elegant hårfin balance på en pilsner, hvor den hverken bliver for anonym eller for ‘avanceret’ med nye tiltag - en klassisk, velsmagende og alsidig pilsner, der egner sig ret godt som en all-around øl til madlavning. Smagen er subtil, læskende og forfriskende og har samtidig en lille kant, som gør den til noget for sig selv. Et kvalitetstempel for et bryggeri kan tit møntes op på samme tilgang man har til et pizzaria - kan man lave en rigtig Marinara-pizza uden at gemme sig bag ingredienser, så er det af højeste skuffe. Det samme gør sig gældende med en simpel pilsner - og det kan man absolut sige om denne. En hverdagspilsner med ekstra kærlighed!

Bourbon BA Colossus

Så skal der eddersparkeme rammes smagstangenter, der vil noget. En Barley Wine, som er blevet lagret på Heaven Hill bourbon-fade i 13 måneder, lever for alvor op til sit navn - en potent, ‘mættet’, fyldig og voldsomt nuanceret øl. Den giver lige dele tobak og vanilje, som gør den til en cremet, tung og heftig øl, som dog formår at ramme en rigtig skarp balance, hvor smagene akkompagnerer hinanden frem for bare at tordne ind og dræbe smagsløgene! BETAMAX På trods af, at Bad Seed Brewings mantra ofte er, at de elsker at brygge øl, som folk ikke efterspørger - så kan de saftsuseme også finde ud af at lave stilrene klassikere.

Betamax

er en skøn DIPA, som har fået en over nakken med en tørhumlet infusion af fem forskellige humletyper - det er mange tallerkner at snurre på én gang, men den formår at levere en intens afbalanceret smag med tung bitterhed overfor lette citrusnoter. På den måde giver hver slurk en bølgegang af aromaer fra start til slut!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce