Når strømmen går, fryseren dør og dankortet ikke virker i kiosken, så er det ikke fancy superfood eller friske krydderurter, man har brug for. Det er konserves. De solide, støvede dåser fra supermarkedets nederste hylder, som man normalt går lige forbi – men som i en krisesituation pludselig bliver guld værd.
Her får du en liste over de 10 mest langtidsholdbare og alsidige konserves, du nemt kan finde i danske supermarkeder som Netto, Føtex, Rema 1000 og Coop-butikkerne. Vi taler holdbarhed på flere år, masser af kalorier og minimal tilberedning. Det er ikke gourmet – det er overlevelse med smag.
1. Hakkede tomater
En sand klassiker. Billig, alsidig og langtidsholdbar. Bruges i alt fra gryderetter til pasta eller som base for suppe. Findes både med og uden krydderier, og du kan købe dem i store pakker til spotpris.
2. Kikærter og bønner (kidney, butterbeans, sorte bønner)
Protein og fibre i én dåse. Kan bruges i salater, gryderetter eller som base i en hurtig hummus – hvis du stadig har strøm. Holder typisk 3-5 år på hylden og kræver kun lidt salt og olie for at smage af noget.
3. Tun i vand eller olie
Klassikeren i enhver nød-pantry. God på rugbrød, i pastaretter eller som en hurtig proteinkilde direkte fra dåsen. Olieversionen har længere holdbarhed og lidt flere kalorier – ikke dumt, hvis man skal klare sig i flere dage.
4. Dåsemajs
Ikke verdens mest næringsrige grøntsag, men sød, mild og et hit hos børn og voksne. Brug den som topping, i wraps, eller bare som snack. Holder typisk 2-3 år uden problemer.
5. Kødsauce eller bolognese på dåse
Nogle vil kalde det studenterkost – andre kalder det genial krisemad. Der er både proteiner, fedt og smag i én dåse. Føtex og Bilka har mærker som Tulip og Mou med overraskende lang holdbarhed og okay smag.
6. Leverpostej på dåse
Den jyske klassiker. Fås som “ovnbagt” i konservesform, og holder nemt flere år. Ganske god fedt- og proteinkilde, og det fungerer både koldt og opvarmet – hvis du er så heldig stadig at have blus.
7. Sardiner og makrel i tomat
Lang holdbarhed og masser af omega-3. Makrel i tomat er fast inventar på danske frokostborde og har typisk en holdbarhed på op til fem år. Sardiner er lidt mere old school, men stadig stærkt undervurderede.
8. Supper på dåse (f.eks. hønsekødssuppe, tomatsuppe, gullash)
De gamle Mou-dåser og klassiske “Høker”-supper er stadig at finde i supermarkederne – og de holder sig forbløffende længe. Let opvarmning gør dem bedst, men de kan faktisk også spises kolde i en snæver vending.
9. Kokosmælk
Den lidt mere eksotiske dåse i samlingen, men fantastisk som base til karryretter, supper og gryderetter. Fedtholdig, mættende og holder typisk mindst 2-3 år. Rema 1000 og Netto har ofte gode tilbud på asiatisk konserves.
10. Frugt på dåse (f.eks. ananas, ferskner, cocktailfrugt)
Kalorier og lidt sødt til nødsituationen. Frugt på dåse har overraskende lang holdbarhed – nogle gange helt op til 5 år. Det er ikke en sundhedsbombe, men det kan løfte moralen markant efter tre dage med tun og bønner.
Bonus: Kondenseret mælk og fløde på dåse
Ikke nødvendigt, men rart at have. Kondenseret mælk holder i årevis, og fungerer både som sødning og fedtstof i kaffe, desserter eller havregrød. Du finder det i de fleste større supermarkeder – typisk på “bagning”-hylden.
Læs også: