Filmnyt

De 10 bedste film i 2009

Her er Connery.dks bud på de 10 bedste film, der havde premiere i de danske biografer i 2009.

De 10 bedste film i 2009
Dennis Stanley
Af Dennis Stanley 1. januar 2010
Scanbox
Scanbox

10: Taken

Europæisk actionfilm, på Hollywood niveau. I modsætning til mange Hollywood actionfilm, så har Taken både hjerte og sjæl. Historien som er skrevet af Luc Besson, er super simpel men super effektiv. Liam Neeson spiller ex CIA agenten Bryan Mills. Efter hans datter bliver kidnappet, tager han på en solo mission for ,at finde sin datter og hævne sig på kidnapperne. Taken er vaskeægte drengerøvs action, som du simpelthen ikke bør snyde sig selv for.

SF-Film
SF-Film

9: Paranormal Activity

Årets sleeper hit. Udover en skræmmende god marketing kampagne er Paranormal Activity faktisk en rigtig uhyggelig film. Den gør for søvn, hvad Jaws gjorde for svømning og Psycho gjorde for badning. Der er delte meninger om, hvor uhyggelig filmen i virkeligheden er. En ting er sikkert; Med en indtjening på ca. $107,484,801 er den en af de største film succeser i dette årtusinde.

Nordisk Film
Nordisk Film

8: The Hurt Locker

Et af dette årtis bedste krigsfilm og et brag af en actionfilm. Nervepirrende fra start til slut, med en handling der holder sit publikum i et jerngreb, på spidsen af sædet. Bombe eksperten William har til opgave at afmontere bomber i Irak. Det er bestemt ikke noget kedeligt job. William viser sig også, at være afhængig af det adrenalin kick, han får ved det. Filmen blev kriminelt overset, men forhåbentligt kan næste års Oscaruddeling hjælpe på det faktum.

SF-Film
SF-Film

7: District 9

Et af året store overraskelser. District 9 forgår i Johannesburg, Sydafrika. Det er egentligt en historie om det forhenværende Apartheid forklædt som en Sci-Fi film. De seneste år har vi set en trend med at lave film ultra realistiske. Det benytter District 9 sig også af. Det gør hele forskellen. Pludselig bliver historien vedkommende og gør de reje-lignende aliens utroligt troværdige. Det bliver spændende at se om Neill Blomkamps District 9, kan gå hen og blive en ægte Sci.-Fi klassiker med tiden.

Twentieth Century Fox
Twentieth Century Fox

6: (500) Days of Summer

Romantikeren Tom forelsker i den smukke Summer. Problemet er bare, at hun ikke forelsker sig i ham. Alligevel indleder de et forhold, der strækker sig over de næste 500 dage. Ganske som i den virkelige verden har forholdet sine op og nedture. Der tegnes ikke det traditionelle glansbillede, som Hollywood plejer at vise os. Det gør faktisk, at vi pludselig kan identificere os med Tom og Summers problemer. (500) Days og Summer er et frisk og meget tiltrængt pust til "Romantisk komedie" genren.

United International Pictures
United International Pictures

5: Revolutionary Road

En af årets første film, der desværre blev lidt overskygget af The Reader (En anden Kate Winslet film). Sam Mendes (American Beauty) har instrueret dette mesterlige og knugende hverdagsdrama. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet spiller røven ud af bukserne, som et ægtepar i 50’ernes USA. Under overfladen bag det hvide stakit og inde hos den ud ad til perfekte Wheeler familie, kradser krisen for alvor.

United International Pictures
United International Pictures

4: Changeling

Stærkt autentisk drama instrueret af Clint Eastwood. Angelina Jolie har aldrig været bedre. Hun spiller en fortvivlet mor, som har mistet sin søn i en mulig kidnapning. Historien er gribende og vanvittig ubehagelig – især når man tænker på, at den er baseret på en sand historie. Christine Collins desperate søgen efter sin søn og uretfærdige kamp mod L.A.’s politi er hjerteskærende. Filmen beviser i stor grad, at Eastwood bare bliver bedre og bedre.

SF-Film
SF-Film

3: Slumdog Millionaire

Er en fabelagtig livsbekræftende fortælling om kærlighed, mod, og en god portion held. En fattig dreng fra Mumbais slumkvarter vinder ”Hvem vil være Millionær” ved blot at fortælle sin livshistorie. Trods de barske rammer er det årets feel-good film. Den efterlader sit publikum i godt humør og med et håb om, at alt er muligt, når blot man har hjertet med sig.

Twentieth Century Fox
Twentieth Century Fox

2: Avatar

James Cameron er i den grad tilbage. Historien om soldaten Jake, der bliver en del af Na’vi folket, og oplever en verden han aldrig har kendt til før, er både spændende og rørende. Visuelt er filmen helt fænomenal, og gør fantastisk brug af 3D teknologien, som Cameron selv har været med til at udvikle. Avatar er trods en lidt simpel historie årets absolutte must see film.

Twentieth Century Fox
Twentieth Century Fox

1: The Wrestler

Hvem havde for bare få år siden troet, at Mickey Rourke nogen sinde ville blive Oscarnomineret? Ikke desto mindre sparker han så meget røv i den smukke og smertefyldte svanesang om Wrestleren Randy. En fighter i knæ der nægter af give op. Det er en deprimerende men samtidig meget livsbekræftende film, som placerer Darren Aronofsky (Requiem for a Dream), som en af vor tids bedste instruktører. Rourke, der skulle have fået en Oscar, leverer en hudløs toppræstation.

Inglourious Basterds, Star Trek, The Reader, Twilight, Gran Torino, Watchmen, The Curious Case of Benjamin Button, The Imaginarium of Dr. Parnassus, Away We Go, Frost-Nixon og L.A. Gigolo (aka Spread)

Tom Cruise tager én sidste halsbrækkende mission i ny eksplosiv trailer til “The Final Reckoning”

Læs også: Tom Cruise tager én sidste halsbrækkende mission i ny eksplosiv trailer til “The Final Reckoning”

Tom Hardy går amok i ny brutal actionthriller fra ‘The Raid’-instruktøren

Læs også: Tom Hardy går amok i ny brutal actionthriller fra ‘The Raid’-instruktøren