Vidste du?

Danskerne risikerer at få mindre tilbage i skat: Boligskat træder nu ind på årsopgørelsen

For første gang fremgår boligskatten direkte på årsopgørelsen – og det kan påvirke, hvad du får tilbage

Danskerne risikerer at få mindre tilbage i skat: Boligskat træder nu ind på årsopgørelsen
Arkivfoto

Når årsopgørelsen for 2024 åbner den 24. marts 2025, bliver det første gang, at boligejere får et fuldt overblik over deres samlede betaling af boligskat. Det betyder, at boligskat og boligskattelån nu fremgår direkte på årsopgørelsen sammen med de øvrige skatteoplysninger – og det kan få stor betydning for, hvad du ender med at få tilbage i skat.

I alt er der omkring 4,9 millioner skattepligtige borgere i Danmark, hvoraf cirka 2,1 millioner er boligejere. For dem vil årsopgørelsen i år se anderledes ud – og mange risikerer at få en mindre positiv overraskelse, når de logger ind på skat.dk.

Boligskatten påvirker, hvad du får tilbage i skat

Fra 2024 er der blevet opkrævet forskudsskat på både grundskyld og ejendomsværdiskat via forskudsopgørelsen. Når årsopgørelsen for 2024 åbner, vil resultatet af disse betalinger nu kunne aflæses direkte – og det kan påvirke både restskat og overskydende skat.

Hvis der er blevet betalt for lidt i boligskat, kan det medføre en uventet restskat, som skal betales inden 1. juli 2025 for at undgå renter. Hvis der omvendt er blevet betalt for meget, vil det kunne give en højere overskydende skat – men de fleste boligejere må forberede sig på, at boligskat kan skære en luns af det beløb, de får tilbage.

Flere danskere kan få restskat på grund af boligskat

I 2023 fik 4 ud af 5 danskere penge tilbage i skat – men boligskatten kan ændre på det billede. Hvis der er blevet betalt for lidt i forskudsskat på bolig, kan det resultere i et rødt tal på årsopgørelsen.

Renterne på restskat er desuden stigende. Hvis du skylder penge i skat, vil renten være på 5,3 % frem til 1. juli 2025, hvorefter den stiger til 7,3 %. Det kan derfor hurtigt blive dyrt, hvis der mangler en betaling på boligskatten.

Sådan undgår du ubehagelige overraskelser

Der er flere ting, du som boligejer kan gøre for at undgå en stor restskat:

Tjek din forskudsopgørelse: Hvis du har købt ny bolig, fået ændringer i din boligskat eller har optaget lån, bør du sikre, at forskudsopgørelsen er opdateret.

Vær opmærksom på rentefradrag: Hvis du betaler rente på boligskat eller ejendomsværdiskat, kan det påvirke din samlede skattebetaling.

Hold øje med boligskattelånet: Hvis du har valgt at indefryse en del af din boligskat via boligskattelånet, skal du være opmærksom på, hvordan det påvirker din restskat eller overskydende skat.

Undgå renter ved hurtig betaling: Hvis du har restskat, der skyldes boligskat, kan du undgå de høje renter efter 1. juli ved at betale beløbet hurtigst muligt.

Boligskatten gør det mere komplekst

Ifølge Skattestyrelsen kan den nye måde at opgøre boligskat på føre til, at flere boligejere får et negativt resultat på årsopgørelsen – særligt hvis forskudsopgørelsen ikke har været korrekt. Samtidig skal boligejere vænne sig til, at både grundskyld og ejendomsværdiskat nu fremgår direkte på årsopgørelsen.

Hvornår får du pengene udbetalt?

Hvis du har overskydende skat, vil pengene som udgangspunkt blive udbetalt til din NemKonto fra den 25. april 2025. Hvis du derimod får et rødt tal, er fristen for frivillig betaling 1. juli 2025 – ellers begynder renterne at løbe.