Gear
Danskere gemmer på guld i skufferne: 7 ud af 10 har en brugt smartphone liggende
Datafrygt og dovenskab blokerer for den grønne teknologirevolution.
En ny Epinion-undersøgelse foretaget for Swappie, Europas største refurbisher af iPhones, afslører, at hele 73 % af danskerne har mindst én gammel smartphone liggende derhjemme.
Dermed går potentielt genanvendeligt elektronik i milliardklassen tabt – både økonomisk og miljømæssigt.
Ifølge undersøgelsen er de to mest almindelige grunde til at skifte telefon, at den gamle er blevet sløv (50 %) eller dårlig til at holde strøm (67 %). Men når folk først opgraderer, bliver den gamle ofte bare liggende i skuffen.
Frygten for datamisbrug er en stor del af forklaringen. Hele 37 % angiver, at bekymringen for, at deres personlige data kan havne i de forkerte hænder, holder dem fra at sende telefonen videre.
Samtidig tror 30 %, at deres brugte eller defekte mobil slet ikke har nogen værdi.
Hos Swappie ser man dog et helt andet billede.
”De fleste telefoner kan istandsættes og genanvendes – ofte med ganske få udskiftninger. Det reducerer behovet for nyproduktion og er langt mindre miljøbelastende,” siger Lise Hvid Holm, kommunikationschef hos Swappies danske PR-bureau, Think PR.
Ifølge EU-Kommissionen ligger der op mod 700 millioner ubrugte smartphones gemt rundt omkring i de europæiske hjem.
Den officielle indsamlingsrate er i dag under 5 %, men der er håb om ændring på vej. Flere aktører, herunder Swappie, ser frem til det kommende EU-direktiv om “Right to Repair”, som forventes vedtaget ved udgangen af 2025. Direktivet skal gøre det lettere og mere attraktivt at reparere elektronik frem for at købe nyt.
Læs også: