Alkohol
Danske Parsley Salon skal repræsentere Danmark til Copa Jerez i 2023
Den ædle kunst at parre sherry med madlavning!
Der er efterhånden kommet større fokus på den ædle kunst at parre retter og råvarer med flere forskellige slags spiritus end 'bare' vin og øl.
Et eksempel på dette er i forbindelse med den gastronomiske talentkonkurrence, som går under navnet Copa Jerez.
I al sin enkelthed går konkurrencen ud på at håndplukke dygtige kokke fra hele verden til at dyste om at være de bedste i branchen til at kombinere sherry med gastronomi.
Tidligere på ugen lagde den danske toprestaurant The Samuel hus til den danske udvælgelsesproces i konkurrencen, hvor der var benhård konkurrence om at nå til den internationale finale.
Næste år kan Copa Jerez nemlig åbne dørene for deres 10. udgave af kokkekonkurrencen, som finder sted i Spanien til oktober 2023.
Her vil Danmark dyste mod dygtige kokke fra seks andre lande – Tyskland, Belgien, USA, Holland, Storbritannien og Spanien.
Efter en benhård konkurrence kunne danske Parsley Salon løbe med finalepladsen til Copa Jerez næste år.
Menuen, som de går til finalen på, lyder som følger:
Forret:
Pocheret jomfruhummer, havtang, grøn selleri og beurre blanc af lagret eddike med knas
af syltet rugbrød parret med Solucua Manzanilla Bodegas Barõn, Sar Lucar de Barrameda, Spain.
Hovedret:
Vagtel farseret med brisler, orangeskal og kumquat dertil sauce på karamelliserede
urter og vagtelben monteret med vagtellever dertil kastanjer og Classic Oloroso, Bodega rey
Fernando Castilla, Jerez, Spain
Dessert:
Praline af jordnødder, glastuiles med lakrids, figenis af brændte figner i PX samt tuiles på
tørrede figner parret med Pedro Ximénez, Traditión 20 years old, Bodegas Tradición.
”Vores menu er et eksempel på, at sommelieren udvælger retningen med vinen, og så har kokken derfra skruet på maden. Jeg valgte sherryvine, og så undlod jeg med vilje at læse tasting notes, men smagte og duftede mig frem for at kunne fremhæve de rene noter i vinene. Derfra talte Allan og jeg om de forskellige sensoriske elementer i vinene, de salte elementer og manglen på frugt, som retterne så har underbygget. Vi er 100% gået med vinen i alle tre parringer,” forklarer sommelier Nana Wad om holdets forberedelse op mod konkurrencen.
Stort tillykke til Restaurant Parsley Salon.
Hvert hold fra de forskellige lande består af en kok og en sommelier, som sammen skræddersyet en menu baseret på parringer af sherryvine.
Menuen skal består af 3 retter – forret, hovedret og dessert.
Hver ret skal parres med hver deres sherrytype.
Deltagerne bliver bedømt på både deres forståelse for råvarerne og at sammensætte en sublim 3-retters menu, med den ekstra tangent at de skal udtråle viden om sherry og finde en måde at få synergi mellem sherry og gastronomi til at spille sammen.
Den internationale finale i Copa Jerez finder sted i Spanien d. 3-4. oktober 2023.