Vi tager et kig tilbage på hvilke danske fodboldklubber, der har skabt sensation ude i Europa

Det er ikke så tit det sker, men når det sker, så bliver der skrevet historie. De danske klubber har ikke haft den store succes i international sammenhæng, men nogle gange har de alligevel formået det utænkelige. Vi giver jer her en række topkampe, hvor et dansk klubhold tog fusen på dem alle.
ANNONCE

B1903 - Bayern München, 6-2 (1991)

Det er det herrens år 1991 og de danske B1903 tager imod de tyske mastodonter i 2. runde af UEFA Cup'en, på Gentofte Stadion. Godt nok gennemgik Bayern en mindre krise på daværende tidspunkt, men det holdt dem ikke fra at indkassere kampens første scoring til 1-0. Herfra gik det dog også ned af bakke for den sydtyske fodboldklub, og i stedet var det de københavnske underdogs, der fik de tyske netmasker til at danse. Hele seks gange bankede B1903 bolden ind bag den bayerske målmand Gerald Hilringhaus, og så var der dømt fodboldeufori på Gentofte Stadion.

Gense kampen på http://www.dr.dk/bonanza/serie/begivenheder/b1903.htm, som i øvrigt havde den skadede Brian Laudrup som kommentator. Han var ude for Bayern med en korsbåndsskade og ja, så kan man da lige så godt sættes til at kommentere på sit eget hold!

ANNONCE

OB - Real Madrid, 2-0 (1994)

I 1994 havde de fynske spillere fra OB overraskende spillet sig frem til 8.delsfinalen i UEFA-cuppen, bl.a. ved at have slået tyske Kaiserslautern. Til gengæld så det mindre positivt ud, da næste modstander viste sig at være de hvidklædte madrilenere fra den spanske hovedstad, som dengang havde Michael Laudrup på holdet. Det var samtidig i et år, hvor Madrid så ualmindeligt stærke ud, og havde checket ind i turneringen med et mesterskabstrofæ i bagagen. I den første kamp i Odense viste Real også deres overlegenhed, og kunne sikkert vende tilbage til den spanske hovedstad, med en 3-2 sejr. De to danske scoringer viste dog, at Real ikke var usårlige, selv om Michael Laudrup efter kampen slog fast: "Det er klart, at med det sidste mål til 3-2 skal OB vinde 2-0. Og det er svært, på Bernabéu."

I en sand David mod Goliat-kamp, tog OB'erne til Bernabéu stadionet i Madrid, hvor 60.000 spanske fans sad og ventede på at se deres hold tvære de gulklædte fynboer ud. Men OB'erne havde andre planer. Real dominerede totalt fra kampens start, men kunne ikke få bolden ind i det fynske mål, takket være tidligere landsholdsmålmand Lars Høghs, der spillede sit livs kamp. Med den ene verdensklasseredning efter den anden, og med et blik i øjnene som en sulten tiger, holdte han liv i OB's drømme om at gøre det umulige. Første halvleg endte 0-0 efter spansk dominans, men langsomt fik de fynske underdogs spillet sig mere og mere ind i kampen, indtil det ubegribelige finder sted. I en overtalssituation bliver Ulrik Petersen spillet fri, og sætter den koldt ind bag den madrilenske målmand, Cañizares. 1-0 er dog nok for at sende Real videre, som forsøger at trække tempoet ud af kampen. OB'erne forsøger at spille sig igennem til en målchance, men det spanske forsvar har gravet sig ned. Da kampen går i tillægstid ser det sort ud for OB'erne, der er fysisk udmattede, og det ser ud til at Real alligevel var en lidt for stor mundfuld. I det 92. minut sker det umulige så. Michael Scjønberg brænder de sidste dampe i tanken af, bryder igennem på venstrekanten og får spillet en bold på tværs, ind i feltet. I første omgang ser den ud til at gå igennem feltet, indtil Morten Bisgaard dukker op og hamrer den ind i det lange hjørne. 2-0 til OB, fynsk sejr og Real sendt ud af UEFA-cuppen. En kamp, der stadig giver gåsehud.

Gense højdepunkter fra kampen !
ANNONCE

Brøndby IF - Liverpool, 1-0 (1995)

Efter at have gået videre mod norske Lillestrøm, trak Brøndby Liverpool som modstander i UEFA-cuppens 2. runde. Det var året efter OB's triumf. Hjemmebaneopgøret var endt 0-0, men det så straks værre ud, i returkampen på selveste Anfield Road. I en kamp, hvor de gulklædte fanst blev overdøvet af engelske slagsange, havde Brøndby alle odds imod sig, men formåede stadigvæk at holde målet rent i første halvleg, som endte 0-0. Som forventet var Liverpool i angrebshumør efter pausen, og holdet fra vestegnen fik nok at se til, mod et velspillende engelsk hold, der dengang havde Robbie Fowler, Steve McManaman og Ian Rush som nøglespillere. Det var dog ikke nok til at stoppe den norske Dan Eggen, der på et hjørnespark, i det 79. minut, ragede højest i vejret, og satte bolden ind bag David James. Med et udebanemål imod sig skulle Liverpool nu score to mål for at gå videre, men det formåede de ganske simpelt ikke. Kampen endte 1-0 til Brøndby og Liverpool var sendt ud af UEFA-cuppen.
ANNONCE

Brøndby IF - Bayern München, 2-1 (1998)

I 1998 havde Brøndby, i en storspillende dansk sæson, kvalificeret sig til Champions League gruppespillet, hvor de skulle møde bl.a. Barcelona, Manchester United og Bayern München. Holdet var fra start dømt ude i gruppen med de internationale storklubber, men den første kamp mod Bayern München skulle vise sig at gøre pessimisterne stumme. 1. halvleg endte målløs, men 20 minutter før tid sendte Bayern den første bold ind bag Brøndbys Mogens Krogh. Begge hold så trætte ud, og især de gulklædte fra vestegnen så flade og opgivende ud.  Bayern trak tempoet ud af kampen og lignede nogen, der troede de kunne køre den hjem med 1-0. Lige indtil det 87. minut, hvor Bayerns Thomas Helmer på mærkelig vis sætter fod på Søren Coldings indlæg fra højrekanten, som ryger op i nettaget. Med tre minutter igen lignede det en uafgjort affære, hvilket ikke var noget dårligt resultat for Brøndby. Men Allan Ravn ville noget andet. I det 90. minut bliver han spillet fri et stykke over midten, tager et sublimt træk ved at sende bolden over to forsvarsspillere og spille sig selv fri, hvorefter han banker bolden af sted. I starten ligner det bolden er på vej over målet, men den tager et pludseligt dyk, og med hjælp fra den venstre stolpe, er den tyske Oliver Kahn uden chance. 2-1 til Brøndby og et overraskende resultat på en kamp, der eller på forhånd var afgjort. Allan Ravn udtalte desuden efter kampen: "Jeg så han var gået lidt ud af målet, og jeg var bare så træt. Så skød jeg bare og håbede det bedste".