Gear

Dansk gennembrud: Rekordstor investering på 160 millioner sender dansk kvanteteknologi ud i verden

Sparrow Quantum rejser historisk kapital og styrker Danmarks position som global frontløber i kampen om fremtidens supercomputere

Dansk gennembrud: Rekordstor investering på 160 millioner sender dansk kvanteteknologi ud i verden
Foto: Sparrow Quantum

Dansk kvanteteknologi har for alvor fået internationalt medvind.
Den danske virksomhed Sparrow Quantum har netop sikret den største venture Series A-investering i Skandinavien inden for kvanteteknologi – hele 160 millioner kroner (21,5 millioner euro). Investeringen er anført af PensionDanmark med støtte fra EIFO og Novo Holdings, og markerer et vigtigt skridt mod at gøre Danmark til en global stormagt på området.

Sparrow Quantum udspringer af årtiers forskning fra Niels Bohr Institutet og står bag Sparrow Core – en kvantechip, der leverer enkelte lyspartikler (fotoner) på kommando. Denne teknologi er afgørende for udviklingen af fotoniske kvantecomputere og sikker kvantekommunikation, og virksomheden arbejder allerede sammen med internationale aktører som ORCA Computing og QuiX Quantum.

Ifølge Sparrow Quantums grundlægger, professor Peter Lodahl, skal den nye kapital bruges til at accelerere forskning og udvikling, tiltrække flere tekniske eksperter og opbygge større produktionsfaciliteter.

Danmark satser på fremtidens teknologi

Investeringen viser, at danske investorer nu tør satse stort på teknologier, der kan få global betydning. Ifølge PensionDanmarks administrerende direktør, Peter Stensgaard Mørch, kan kvanteteknologi revolutionere alt fra sundhed til klima og finans – og samtidig sikre gode afkast til danske pensionsopsparere.

Med opbakning fra PensionDanmark, EIFO og Novo Holdings står Sparrow Quantum nu stærkere end nogensinde i konkurrencen om fremtidens kvantemarked. Samtidig styrkes Danmarks og Europas strategiske rolle i en industri, hvor USA og Kina ellers sidder tungt på magten.

Sparrow Quantum forventer, at teknologien på sigt kan spille en central rolle i opbygningen af en europæisk kvanteforsyningskæde, som er et erklæret mål under EU’s Chips Act.

Fra forskning til virkelighed

Kvanteteknologi har potentiale til at løse opgaver, som selv verdens kraftigste supercomputere ikke kan håndtere. I stedet for traditionelle bits bruger kvantecomputere qubits, der kan være både 0 og 1 samtidig. Med fotoniske kvantesystemer, hvor information overføres med lys, kan systemerne blive både mere stabile og lettere at skalere.

Sparrow Quantums specialiserede chips er netop baseret på fotoner, hvilket gør dem særligt velegnede til fremtidens kvantekommunikation og avancerede databehandling.

Med investeringen håber virksomheden nu at kunne flytte grænserne for, hvad dansk kvanteteknologi kan – ikke bare i laboratoriet, men i den virkelige verden.