Verden
Dansk gennembrud: Ny radioaktiv kræftterapi kan få tumorer til at forsvinde
Radionuklider, isotoper og milliarder af celler – dansk forskning får topinvestering i håbet om at revolutionere kræftbehandling.
En stor dansk satsning i kampen mod kræft er netop blevet sparket i gang
Innovationsfonden har investeret 21,7 millioner kroner i det nationale forskningsprojekt AstraTATE, der skal udvikle en ny generation af kræftterapi målrettet neuroendokrine tumorer (NET), en sjælden, men alvorlig kræftform. Projektet samler nogle af Danmarks stærkeste aktører inden for medicinsk forskning, radiokemi og teknologisk innovation, herunder Rigshospitalet, Københavns Universitet, TetraKit Technologies og Minerva Imaging.
Med Skandinaviens eneste cyklotron, der kan producere isotopen astat-211 (At-211) i tilstrækkelige mængder, satser forskerne på at udvikle et nyt lægemiddel, der kan eliminere kræftceller på en mere skånsom måde end eksisterende behandlinger. Astat-211 udmærker sig ved at have en kort halveringstid og høj energi, hvilket teoretisk gør det muligt at ramme tumorer effektivt uden at skade det raske væv.
Radionuklidterapi, som teknologien bygger på, fungerer ved at binde en radioaktiv isotop til et molekyle, der målrettet søger mod kræftceller i kroppen. Behandlingsformen er allerede i brug på verdensplan, men over halvdelen af patienterne oplever ikke tilstrækkelig effekt med de nuværende muligheder. AstraTATE har derfor som mål at udvikle en mere præcis og effektiv version af terapien.
“Ved at anvende astat-211 og vores teknologiske platform er målet at udvikle en behandling, der både er mere effektiv og mere sikker for patienterne,” udtaler projektleder Rocío García Vázquez fra TetraKit i forbindelse med offentliggørelsen. Professor og overlæge Andreas Kjær supplerer, at den nye teknologi ikke blot kan forbedre livskvaliteten for patienter med neuroendokrine tumorer, men også reducere belastningen på sundhedsvæsnet.
Projektet løber over tre år og har et samlet budget på 29 millioner kroner. Hvis udviklingen forløber som planlagt, forventes resultaterne at bane vejen for kliniske forsøg og på længere sigt godkendelse af et nyt, danskudviklet lægemiddel mod kræft.
Kilde: Innovationsfonden, pressemeddelelse 3. april 2025.
Læs også: