Connery

Dansk design: De gode gamle møbler er formuer værd på auktioner

Æstetikken i hjemmet er for alvor blevet sat i højsædet i løbet af det seneste år. En helt naturlig og ærlig konsekvens af det faktum, at størstedelen af os har brugt langt mere tid inden for hjemmets fire vægge, end vi selv havde forestillet os. 

Når først man har accepteret, at hjemmet pludselig udgør en væsentlig større del af vores hverdag, begynder der at ske ting og sager. COVID19-pandemien har bragt mange dårlige ting med sig - men en ting er sikkert: Vores hjem har fået mere opmærksomhed. Det gælder både renoverings- og fornyelsesprojekter i selve rammerne - men der er så sandelig også sket noget med indretningen. Og hvis ikke, var det måske på tide?

Men det er ikke altid sjovt at punge ud for nye møbler. Men hvad nu hvis man virkelig tømmer tegnebogen, og giver sig i kast med arkitekttegnede designperler, som vi jo er så kendte for? 

Giver det mening at have opsparingen stående i designermøbler - i stedet for i banken, som lige for tiden skal have penge, for at passe på dine?

ANNONCE
tv Et sæt Finn Juhl lænestole fra Fritz Hansen solgt for over 600.000 kroner - th Kirsten MacDonald - Regional Director Scandinavia, Phillips Auctions - Dansk design: De gode gamle møbler er formuer værd på auktioner tv Et sæt Finn Juhl lænestole fra Fritz Hansen solgt for over 600.000 kroner - th Kirsten MacDonald - Regional Director Scandinavia, Phillips Auctions

Kirsten MacDonald, regional direktør for den skandinaviske gren af det internationale auktionshus Phillips Auctions fortæller: 

"Vi altid har oplevet dansk design som værende populært i udlandet. Det har vi, fordi det simpelthen er godt håndværk. Det er lavet af nogle møbelsnedkere, der virkelig kunne deres kram. De har været kompromisløse i deres søgen efter det rigtige design og søgt gode materialer. Det er fællesnævneren for skandinavisk og dansk design. Den slags er der en efterspørgsel i både i Danmark - men heldigvis også i udlandet."

Phillips er blandt de ledende globale spillere, når det kommer til køb og salg af design og kunst fra det 20. og 21. århundrede. 

Huset har flere verdensrekorder på hammerslag af danske design. Det gælder arkitekter som Finn Juhl, Peder Moos, Wegner og Kaare Klint. Køberne - de kommer fra hele verden.

"Traditionelt set er der en stor base af købere i både Europa og USA, men vi har oplevet en stigende efterspørgsel i Asien. Køberne efterspørger møbler af høj kvalitet og sjældne materialer."

"Når man er isoleret derhjemme, så kigger man på sit hjem med nogle andre øjne"

Sjældne materialer som eksempelvis rio palisander. Den truede træsort må ikke længere høstes, men de eftertragtede designmøbler fra det forrige århundrede blev produceret længe inden, de gældende konventioner blev etableret. De tilbageværende møbler med de sjældne træsorter er i særlig høj kurs. 

"Vi har ikke bare set efterspørgslen i 2020. Der har generelt set altid været stor efterspørgsel efter dansk design." fortsætter Kirsten MacDonald. 

"Sidste år bød på en øget global efterspørgsel efter alt der vedrører interiør, kunst og design.. Når man er isoleret derhjemme, så kigger man på sit hjem med nogle andre øjne, og har tid til at reflektere over at vores hjem og nærmeste omgivelser, skal være noget, der er rart at være i."

ANNONCE
Flemming Agger - sjælden modulær "Kronen" sofa. 1967. Solgt for 40320 dollars - Foto: Phillips Auctions - Dansk design: De gode gamle møbler er formuer værd på auktioner Flemming Agger - sjælden modulær "Kronen" sofa. 1967. Solgt for 40320 dollars - Foto: Phillips Auctions

Arvestykket må ikke gå direkte til storskrald

Det sker ofte, at man står med et hus fuld af møbler, man ikke helt ved, hvad man skal stille op med, når et elsket individ fra den ældre generation går bort. Her er det dog værd at tage et ekstra kig på de møbler, der ikke falder i smag - og ikke har en større affektionsværdi for dig. 

Gamle danske møbler gemmer sig overalt, og det behøver ikke nødvendigvis have et Finn Juhl-mærkat eller et Wegner-stempel. Møbelsnedkerne i den knapt så kendte kreds, fra Danish Contemporary-perioden, er nemlig også i høj kurs.

"Vi ser en appetit hos de navne, der ligger i laget under alle de store. Der er en underskov af designere, som ikke har haft produktioner i samme størrelse - men med en genkendelig kvalitet. 

Vi har nyligt solgt en sofa af Flemming Agger. Det var en rund skumsofa, som han havde tegnet i forbindelse med en konkurrence i 60’erne. 

Han vandt konkurrencen med sine prototyper, og solgte de i alt tre styk for 700 kroner. De var lavet med Verner Pantons stof og med et godt håndværk. En rund sofa er ret speciel - man kan vel kalde det en slags dialogsofa. 

Den dukkede op i Virginia, USA tidligt i 2020. Inden den blev solgt, fandt vi ud af hvem Flemming Agger var. Det viser sig, at han er nulevende - og jeg talte selv med ham. Han var vildt imponeret over, at sofaen var dukket op - og havde ellers næsten glemt alt om den. Den var populær: En dansk mid-century sofa fra et helt ukendt navn. Den var udbudt til 8-12.000 dollars og blev solgt for 40.000 i New York."

ANNONCE
Finn Juhl - Unikt spisebord model FJ44 i cubansk mahogni. Solgt for £ 98.500 - Phillips Auctions - Dansk design: De gode gamle møbler er formuer værd på auktioner Finn Juhl - Unikt spisebord model FJ44 i cubansk mahogni. Solgt for £ 98.500 - Phillips Auctions

Hos Phillips er tonen klar;

"Jeg vil råde, at enhver, der ønsker at købe dansk, skal behandle det som et køb snarere end som en økonomisk investering. At købe design skal være en følelsesmæssigt givende investering og en fornøjelig oplevelse. Enhver økonomisk gevinst er en bonus og en sekundær faktor. Endelig og vigtigst af alt, indsamle værker, som du kan lide - kunstmarkedet, som alle andre, svinger. At have noget, der giver dig daglig nydelse, er den mest givende investering” lyder det fra Kirsten MacDonald.

Det er dog ikke ensbetydende med, at der ikke er penge i de gamle emner. I sommeren 2020 havde auktionshuset et sæt Fritz Hansen-lænestole til salg. Vurderingen lød på 8-12.000 dollars. Hammerslaget endte på 100.000 dollars - den næsthøjeste pris nogensinde. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce