Verden
Danmark rammer Overshoot Day i dag
Hvis alle levede som danskerne, ville jordens årlige ressourcer allerede være opbrugt nu
I dag, den 19. marts, rammer Danmark sin såkaldte Overshoot Day – dagen, hvor landets forbrug af naturressourcer overstiger planetens evne til at gendanne dem på et år. Hvis hele verden havde et forbrug som Danmark, ville jordens årlige ressourcer altså allerede være opbrugt nu.
Det viser nye beregninger fra tænketanken Global Footprint Network, som hvert år fastlægger Overshoot Day for verdens lande. Danmark rykker i år en plads op på listen over lande med det største økologiske fodaftryk og indtager nu en 12. plads.
Højt forbrug presser klodens ressourcer
Danmarks placering skyldes primært et højt forbrug af kød, tøj, træ og plastik, som efterlader et markant fodaftryk på verdens naturressourcer. Ifølge WWF Verdensnaturfonden er det en bekymrende udvikling:
“Det er vores høje forbrug af blandt andet kød, tøj, træ og plastik, der efterlader et betydeligt negativt aftryk på naturen både på land og i havet rundt om i verden. Det er særligt bekymrende, at det endda går den forkerte vej med vores fodaftryk, mens flere livsvigtige økosystemer som Amazonas og tropiske koralrev er på randen af kollaps,” siger Mikkel Aarø-Hansen, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Importen af soja og palmeolie – som ofte bruges til dyrefoder og forarbejdede fødevarer – fremhæves som et særligt problem. Danmark er blandt de europæiske lande med det største aftryk på verdens skove, da produktionen af soja og palmeolie ofte fører til omfattende skovrydning i Sydamerika og Sydøstasien.
“Både soja og palmeolie kan produceres bæredygtigt og i balance med den omgivende natur, hvis der vel at mærke stilles krav til både virksomheder og producenter. Og sådanne eksempler er der heldigvis mange af,” siger Mikkel Aarø-Hansen.
Læs også:
Behov for politiske tiltag
WWF Verdensnaturfonden mener, at der er behov for handling fra politisk side for at reducere Danmarks fodaftryk. Organisationen opfordrer til, at regeringen vedtager en ambitiøs natur- og biodiversitetslov, der skal sætte konkrete mål for at reducere Danmarks globale fodaftryk markant inden 2030.
“Danmark er på flere måder et foregangsland, men når det kommer til vores fodaftryk på verdens natur, er vi et bagtropsland. Vi har ganske enkelt sovet i timen. Vi skal som ressourcestærkt land stille langt flere krav til os selv og til de produkter, vi henter ude i verden. Derfor er det nødvendigt – og moralsk rigtigt – at Folketinget sætter et ambitiøst mål om at reducere Danmarks globale fodaftryk markant inden 2030,” siger Mikkel Aarø-Hansen.
Forpligtelse til at handle
Danmark har som en del af FN’s biodiversitetsaftale forpligtet sig til at reducere sit globale fodaftryk inden 2030. Ifølge WWF Verdensnaturfonden er der allerede bæredygtige alternativer til produktion af soja og palmeolie, men det kræver, at der stilles større krav til leverandører og producenter.
Globalt falder Overshoot Day senere
Mens Danmarks Overshoot Day altså allerede falder den 19. marts, er det globale gennemsnit væsentligt senere på året. Sidste år lå den globale Overshoot Day den 1. august, men beregningerne for 2025 er endnu ikke offentliggjort.
Danmarks placering som det 12. mest ressourcekrævende land per indbygger understreger udfordringen med at forene et højt forbrug med bæredygtighed. Spørgsmålet er nu, om politiske tiltag og et øget fokus på bæredygtig produktion kan rykke Danmarks Overshoot Day i en mere positiv retning de kommende år.
Læs også: