Connery

Danmark ikke alene

Danskerne har fået mere ud af denne VM-kvalifikation end vi tror - også selvom Albanien skulle tabe til Tyrkiet.

Danmark ikke alene
Denne uge og sidste uge har været og bliver to vigtige uger i Danmarks fodboldhistorie.

Onsdag aften vinder vi over Kazakhstan - det er der snart ikke længere nogen, der er i tvivl om. Det er snarere Tyrkiets match mod et af europas fattigste lande, Albanien, som kommer til at vække opmærksomhed. Albanien formåede tidligere i denne kvalifikation at spille lige mod Ukraine, der som bekendt ligger øverst i vores gruppe. Håbet lever altså stadig. Det er knebent, men det er der.

Det var på et hængende hår i lørdags. Danmark spillede 1-0 mod Grækenland, der til det sidste var opsat på at trække Danmark med i faldet ud af VM-kvalifikationen. Nogen sad måske endda og mindedes Danmarks kæmpe 0-0 drama mod Grækenland i '97-kvalifikationerne. Ja - Danmark havde et væld af chancer og muligheder, men det var alligevel flere gange ved at ende i en "Græsk" tragedie for Danskerne.

Umiddelbart ville man ikke lægge så meget værdi i kampen i lørdags mod grækerne. Alle sad alligevel med den fornemmelse, at det hele bare kunne være ligemeget, når nu Tyrkerne ville vinde mod Albanien og skubbe os ned på en kedelig, halvlunken tredjeplads. Men det var lige inden jeg satte mig for at se kampen, at det gik op for mig, at der rent faktisk var langt mere på spil i denne kamp, end man skulle tro.
ANNONCE
Danmark ikke alene
Da Danmark i 1992 vandt EM, var vi euforiske, uslåelige, europamestre, "Deutchland alles is forbei!". Der var ingen grænser for hvad de danske drenge kunne udrette. Devisen var: "Europa i dag - I morgen - Verden" og sportsjournalisterne stod i kø for at spå om danmarks fantastiske chancer ved VM i 1994. Som mange måske husker, eller er klar over, gik det aldrig sådan. Spanien og Irland trådte Danmark ned i støvet og vi blev det første landshold nogensinde i historien, der efter en EM-sejr ikke formåede at kvalificere os til VM-slutrunden. Europas bedste hold - ikke med til VM. Det er denne ensomme lille "klub" som danskerne, siden kval-rundernes afslutning i 1993, har siddet alene i, med skammen hængende over hovedet.

I lørdags havde vi endelig chancen for at gøre en ende på det. Kampen mod grækerne var en vind-eller-forsvind kamp og da danske Gravgaard sendte bolden over målstregen og dommeren fløjtede 1-0 resultatet af, efter 90 minutter, var Danmark ikke længere alene. Grækenland blev hold nummer to i fodboldhistorien til at vinde EM og efterfølgende blive kylet ud af VM-kval'en - og det var Danmark der sørgede for det.

Så hvad end der sker mellem Tyrkiet og Albanien denne skæbnesvangre onsdag, så ved vi at Danmark i det mindste opnåede én ting ved denne VM-kvalifikationsrunde, vi genvandt noget af den æresfølelse, der blev tabt tilbage i '93, og som et tungt, fortrængt element af fornægtelse, har hængt over os hver gang Danmarks fantastiske EM-slutrunde i '92 er blevet nævnt.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce