Livsstil

Dan Andersen: Jeg kan godt lide at være den, der taber i mine jokes

Om personlige følelser, komik og udviklingen i branchen.

Dan Andersen: Jeg kan godt lide at være den, der taber i mine jokes
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 29. januar 2019

Komiker Dan Andersen nærmer sig en milepæl i livet.

Alderen kommer i år til at runde et skarpt hjørne på 40 år, og et nyt stand-up-show har netop fået premiere rundt i Danmark.

Showet hedder ‘På Vippen’ og tager os med på en personlig rejse gennem livets op- og nedture – som navnet antyder, balancerer showet på et knivsæg mellem humor og alvor. 

Med sin trofaste guitar tager Dan dig med på en rejse helt tæt ind på kroppen, hvor fortællinger om alt fra en ensom folkeskoletid til kampen mod mentale sygdomme bliver svøbt i ærlig snak, lyrik og komiske udskejelser.

Livet er ikke altid en dans på roser, og Dan har blandt andet oplevet øjeblikke med depression og angst, som har fyldt meget i hverdagen.

Hvor komikken ofte er et sted, man søger hen for at distrahere sig selv og blive muntret op, så handler det også om for Dan at acceptere, at man godt må snakke om tingene.

Specielt de dårlige ting.

Showet fokuserer på at finde balancen i livet og i sindet. Han har givet sig selv den udfordring, at bringe emner på banen, som er meget personlige og svære at tale om.

3113661

“De fleste har oftest oplevet svære perioder i deres liv – depression, angst, at miste eller måske har følt sig udenfor. Showet skal være et sted, hvor folk kan relatere til følelserne, og samtidig får sig et godt grin og tanker at fordøje.”

For Dan er det hovedbudskabet, at det ikke behøver at være en ‘offer-snak’ – der skal også være plads til den situation, hvor man accepterer sine vilkår og tager skridtet videre derfra.

“Folk griner af absurditeten. De kan relatere min virkelighedsnære historie krydret med humor og komiske indspark.”

For Dan startede karrieren for alvor i 1997, hvor han for første gang prøvede kræfter med den famøse standup-scene med sin guitar i hånden.

Men hvornår ved man egentlig, om man er sjov?

“Det er lidt som at begynde til fodbold. Nu har jeg lavet stand-up i 21 år. Det handler om at øve sig. Langsomt finder man ud af, hvordan tingene fungerer – både for publikum og en selv.”

Dan Andersen har bevæget sig ned af mange forskellige stier og nærmest optrådt for alle slags publikum.

Det har givet ham modet og evnen til at komme tættere på publikum og sig selv.

“Man lærer sine styrker at kende, hvor man derefter skrue på de virkemidler, som fungerer.”

@Anja Ekstrøm
@Anja Ekstrøm

“Sådan kan man da ikke snakke om depression?!”

Dan Andersen er først og fremmest en gøgler.

Det handler om at lege med tingene, udforske sammensætninger og lege med genrerne.

“Jeg kan godt lide at være den, der taber i mine jokes.”

Den selvironiske vinkel gør, at hele showet bliver et meget meta-agtigt take på at puste en ballon op og prikke hul i den.

Der er oftest tryk på den parodiske 'for meget af det gode', hvilket udspringer af en forkærlighed for musik og de følelser, det kan fremkalde.

"Jeg elsker at lege med musikken. En sang kan fremkalde visse følelser hos folk – hvad sker der så, når jeg helt ændrer teksten til mig eget, men bevarer musikken?”

Der er sket meget på standup-scenen gennem tidens løb. Og i en tid med krænkelseskultur og #metoo på plakaten kan man tænke, at de ofte skæve, grænseoverskridende og på vippen til upassende jokes kan gå hen og være farligt territorium.

“Jeg tænker ikke over det. Jeg er faktisk inde på mange emner i mit nye show, hvor folk måske kunne tænke:

“Sådan kan man da ikke snakke om depression?!”

Forskellen ligger i, at det er MIN historie – jeg har oplevet den, og har derfor ret til at fortælle om mit liv på min måde.

Jeg fortæller den på min banehalvdel. Det er en af måderne at gøre op med krænkelseskulturen på.”

@FBI
@FBI

Komik i pandelampernes skær

Humoren har bevæget sig væk fra de hurtige punchlines og fokusset på, at grinet skal falde efter hver endt sætning hos kunstneren.

Den har udviklet sig til den mere personlige vinkel. Det skal have mere tyngde og kant.

“Man skal føle, at man har investeret i aftenen, når man tager ind og ser halvanden time med standup.”

Når Dan selv tager ind for at se kollegerne på den komiske scene, så er det langt fra de shows med flest jokes, han bliver underholdt af.

“Jeg vil meget gerne se noget, hvor folk har noget på spil. At man udstiller sine mangler, og formår at gøre det til noget sjovt.”

Foruden stand-up har Dan Andersen også medvirket som vært og speaker på Love Island, hvor han allerede på sin første indtræden på reality’ens ædle græsmarker vandt prisen for Årets Vært og Årets Speaker ved Reality Awards.

“Det var helt fantastisk. Der var også en skjult opgave, hvor man mellem scenerne skulle binde dem underholdende sammen med speaker-rollen. Den største udfordring var, at jeg ikke skulle være sjov hele tiden.”

Dan havde hele tiden 1000 jokes i kø, men måtte holde tilbage, da næste scene kunne være pure alvor – altså eksempelvis var der jo ofte en par, som var ved at slå op. Stort drama!

Dan har svært at komme uden om oplevelsen med premieren dette show, når tankerne falder på de største oplevelser i karrieren.

Men foruden det nye projekt har hans vildeste oplevelse i branchen været dengang, hvor han optrådte for danske, udsendte soldater i Afghanistan.

“Vi var helt ude ved baseline, hvor jeg bare stod på en lille hjemmestrikket scene og optrådte over for mennesker, som stadigvæk sad helt kampklar i tilfælde af, at der skete noget.”

Hvor man på den normale standup-scene har et spotlight, som fremhæver kunstneren, så måtte der i ikke være lys i lejren af fare for at gøre soldaterne til nemme mål for fjenden.

“Jeg optrådte helt tæt på soldaterne badet i lysskæret fra pandelamperne på forreste række. De var så glade for, at der kom noget til dem, som ikke handlede om krig.

Det var en stor oplevelse.”

@Anja Ekstrøm
@Anja Ekstrøm

Bekendelseskomikkens æra

Stand-up har udviklet sig meget som genre, men også Dan selv har udviklet sig gennem årene.

Han husker tydeligt en af sine første jokes, som netop gik på ordspillet, de hurtige jokes og de små grin:

“Jeg har engang optrådt i en kostald, og det var gået så dårligt, at jeg var blevet muh’et ud.”

Jeg må være ærlig at sige, at jeg lige udbrød et lille grin under interviewet, og vi blev begge enige om, at det er sgu stadigvæk sjovt.

Men også ret dumt!

“I moderne komik er vi inde i en fase, jeg kalder bekendelseskomik. Her det er fedt, når publikum får noget af den, der står på scenen – ærlighed, åbenhed. At man ikke bare står med et produkt ud i strakte arme, men tager publikum ind på kroppen.”

Dan er taknemmelig for alle de folk og fans, som har fulgt ham igennem de 21 år, og er blevet bekræftet i, at han skal holde fast i de ting, som han selv synes, er fede – og ikke altid lytte til andre eller kigge andre over skulderen.

Med det nye show inviterer Dan folk ind i sin egen stue. Selvom Dan elsker at optræde til arrangementer rundt i landet, så er disse jobs stadigvæk på andres præmisser.

'På Vippen' giver ham mulighed for at udtrykke sig udelukkende på egne vilkår.

Han skal ikke forholde sig til andet end det, han har lyst til.

“Den personlige historie er farlig. Kan de ikke lide mit materiale, så er det afregning ved kasse 1. For så er det mig, de ikke kan lide. Det er det, som gør det så spændende!”

Vi siger tak for snakken og ser frem til at se dit nye show!

Hvis du vil fange billetter til Dan Andersens nye show “På Vippen”, så kan du købe dine billetter herunder!

Dan Andersen

Touren kører til og med  6. april.

Se hele tourplanen her.

@FBI
@FBI

Fra YouTube til young fashion: FirstGrades vej til at blive Danmarksmestre i merch

Læs også: Fra YouTube til young fashion: FirstGrades vej til at blive Danmarksmestre i merch

Derfor skal du pleje din græsplæne til vinter – her er hvad du skal gøre

Læs også: Derfor skal du pleje din græsplæne til vinter – her er hvad du skal gøre