Connery

Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

En rejsedestination, der bør være på din bucket list

Når man tænker på at rejse til Italien, finder man hurtigt en liste over de største ting, man ikke må gå glip af – Roms Colosseum, Venedigs gondoler, Firenzes kulturliv og listen fortsætter i uendelige kombinationer og flere måneders aktivitetsmuligheder. Ingen tvivl om oplevelsesværdien i disse verdensberømte områder i det italienske, men nogle gange gemmer guldet sig i de lidt mere afsidesliggende områder.

Her kommer området Cortina d’Ampezzo i billedet. 

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

Vi var så heldige at slå et smut forbi destinationen i sommerferien takket være Easyjet og Den Italienske Stats Turistbureau, hvor vi med egne øjne kunne se, hvorfor Cortina er en destination på verdenskortet, man bør gøre til et højt punkt på sin bucket list.

Efter en lettere bøvlet flyafgang med tekniske problemer gik turen mod Venedig, hvor transport fra lufthavnen bragte os videre mod området Cortina d’Ampezzo. Søvnige øjne fra den sene flyafgang blev hurtigt slået op ved synet af de overvældende bjerglandskaber, som langsomt indkapslede taxaen, jo længere vi kom ud på de mere afsides dele af det italienske landskab.

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

I ét med naturen – på luksusmanér

Første nat blev afholdt på det 5-stjernede Hotel Rosa Petra, som hvert år i vinterperioden bliver besøgt af utallige skientusiaster. Hotellets faciliteter bar præg af både skivenlige, rustikke omgivelser, men samtidig nærmest klinisk luksus til den mere kulturorienterede gæst. De efterfølgende nætter blev tilbragt i ’rifugios’ eller på dansk, bjerghytter, som tilbød en kost og logi naturområder, man normalt ikke ville kunne finde en restaurant og seng i flere kilometers afstand.

Bjerghytterne var overraskende rig på udstyr taget i betragtning af deres afsides placering i minimum 2000 meters højde. Det gør denne del af rejsen til en særdeles optimal mulighed for det spirende naturmenneske at prøve kræfter med den lidt mere blide start på mennesket i naturen, før man giver sig i kast med teltet, trangia-sættet og regnjakken.

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

Bjergkæden Dolomitterne pryder landskabet omkring bjerghytterne, og deres smukke udformninger får deres udseende af deres reelle ophav – Dolomitterne var for mere end 200 millioner år siden dækket af vand, og bjergene, som vi ser i dag, er i virkeligheden koralrev og aflejringer. Det unikke landskab har tiltrukket meget opmærksomhed gennem tidens løb og har blandt andet været location for store Hollywood-produktioner såsom Cliffhanger med Sylvester Stallone, James Bond-filmen For Your Eyes Only og ikke mindst den nye visuelt imponerende popcornfilm, Point Break.  

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

Vandring og italiensk gastronomi går hånd i hånd

Vandreturene var et hav af uendelige muligheder, hvor vi dog var så heldige at få en guide med på turen, som kunne vise os de mest attraktive tilgange til bjergene. Her bør særdeles nævnes “Kaiserjägerweg” på Lagazuoi-bjerget, som leverer en dynamisk kombination af bjergtagende natur og en historisk vandring. Områderne blev under 1. Verdenskrig brugt som slagmark i kampen mod tyskerne, og blot i Dolomitterne mistede hele 200.000 mennesker livet i krigen. Har du et skarpt falkeøje kan du spotte granatsplinter og rester fra kampen blandt bjergenes skråninger. Området bød desuden på rige muligheder for at nyde både naturstier med frodige blomsterenge og trælinjer, såvel som adskillige bjergarter, angstfremkaldende højder og ikke mindst via ferrata-ruter – en tilgang til bjergklatring for begyndere med høj sikkerhed og overskuelige ruter.

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

Ind i mellem vandringerne blev vådt og tørt en nødvendighed, og her blev der ikke gået på kompromis. Mens de fleste i vandrementalitet ville slå sig til tåls med næringsrige småmåltider og hurtige madpakker, spiste vi som grever og baroner. Mest af alt bør nævnes Rifugio Averau, som leverer en frokost, der er blevet kåret som en af de 10 bedste spisesteder i Dolomitterne. Hvert spisested bød på en obligatorisk italiensk charcuterie-platte med diverse kød og ost, efterfulgt af pasta-retter, autentisk gastronomi og selvfølgelig – rødvin! Selvom måltider af denne kalibre måske ikke egner sig til sportsaktiviteter, blev tanken om måltider som disse efterfølgende som belønning nærmest en drivkraft i sig selv.

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

Efter flere dage i bjergene bevægede vi os videre ned mod mere civilisation. Gemt væk i det bakkede bjerglandskab finder man byen Cortina d’Ampezzo, som byder på en nærmest eventyragtig byggestil. Gamle gader, en petriskål af forskellige byggeteknikker og ikke mindst små sidegader med autentisk stemning. Turismen lever højt i hovedgaden med specialbutikker og lignende, men stedet virker stadig mere eller mindre uberørt af den mere negative effekt af masseturisme. Sidstedagen blev tilbragt på det 4-stjernede Hotel Ambra, som bevarer en autentisk italiensk stil på facaden med solid luksus på værelserne. Dagen bød på to restaurantbesøg – først en frokost på Dok Dall’Ava, som med sine krogmodnede skinker tilbød en velsmagende rejse gennem kødets modningsproces. Derefter en tasting menu til aftensmaden på Enoteca Baita Fraina, som med nøje udvalgte vine, og desuden regionens bedste Pinot Nero, gjorde måltidet til en både æstetisk oplevelse, men også en sanselig beruselse.  

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse

Cortina d’Ampezzo – Italiens skjulte perle

En af de mest fantastiske egenskaber ved denne rejsedestination er, at man 24 timer i døgnet befinder sig i midten af et malerisk, foranderligt landskab, som på grund af hyppige, vejrmæssige ændringer gør oplevelsen anderledes dag for dag.

Cortina d'Ampezzo er virkelighedens svar på Barney Stinson fra How i Met Your Mother – man kan bare ikke tage et dårligt billede!

Mæt på prosciutto og rødvin vendte vi næsen mod det danske igen, med ikke blot en oplevelse i baggagen, men en brændende lyst til at dele destinationen med vores læsere.

Overvejer du en smuttur til Italien, bør du tage denne destination med i overvejelserne – pakket sammen i én rejse får du både storslået natur, fænomenal italiensk kogekunst og ikke mindst en sporty vandreoplevelse i en af de flotteste bjergkæder, jeg nogensinde har set.

ANNONCE
Cortina d’Ampezzo: Gastronomi og vandring i særklasse
Del

Seneste nyt

Annonce