Connery

Cordyceps: Den parasitiske svamp der har inspireret The Last of Us seriens zombier

Svampen der overtager og styrer levende organismer bruges også som helsekost

HBO-serien The Last of Us er allerede efter de indledende afsnit blevet et storfænomen på streaming-scenen, og forståeligt nok. For det elsker folk en god postapokalyptisk historie - og så er der et dragende aspekt i historier om hurtigt-spredende sygdomme - særligt efter hele verdens sammenstød med Coronavirus. 

The Last of Us - serien - er baseret på det populære PlayStation-franchise af samme navn, og mens de to historier indledningsvist minder utroligt meget om hinanden, er der blevet taget visse greb med historien, for at tilpasse den til serie-formatet. 

Et af de bærende greb, er svampeinfektionen, der i serien har overtaget - og næsten - udryddet menneskeheden. Mens svampene i spillets version baserer en stor del af smitten på luftbårne svampesporer, er The Last of Us - serien, tunet ind på, hvordan en pandemi ville se ud, hvis en svamp fra vores virkelighed muterede, så den kunne inficere mennesker: Valget er naturligvis faldet på Cordyceps-arten, et svampegenom der omfatter omkring 600 forskellige typer. For letheds skyld omtaler vi svampen over en bred kam som Cordyceps - på dansk kaldes den: Snyltekølle. 

ANNONCE
Den muterede (og heldgivis fiktive) menneskeparasitiske cordyceps i The Last of Us - Foto: HBO Max - Cordyceps: Den parasitiske svamp der har inspireret The Last of Us seriens zombier Den muterede (og heldgivis fiktive) menneskeparasitiske cordyceps i The Last of Us - Foto: HBO Max

I The Last of Us bliver mennesker inficeret med Cordyceps totalt overtaget af svampen - den muterer deres krop og vokser ud fra det organiske materiale i den menneskelige krop - men den bibeholder visse motoriske funktioner, så det inficerede emne har mulighed for at bære svampen videre. 

Det er brutalt og udgør ekstrem god underholdning. Men det har også rod i virkeligheden. 

Langt de fleste typer af Cordyceps, er endoparasitiske - de snylter på og lever inden i værtsplanten - eller dyret. 

ANNONCE
Her en bille inficieret af parasitisk cordyceps - Foto: KevinWellsPhotography/Depsoit Photos - Cordyceps: Den parasitiske svamp der har inspireret The Last of Us seriens zombier Her en bille inficieret af parasitisk cordyceps - Foto: KevinWellsPhotography/Depsoit Photos

Cordyceps svampens naturlige livscyklus er blevet dokumenteret gennem mange naturprogrammer - og i flere omgange omtalt som zombiesvampen.

I Planet Earth på Netflix, kan man via David Attenboroughs legendariske voiceover, følge hvordan en myre overtages af Cordyceps, der hurtigt overtager kontrollen med myrens nervecenter - og tvinger den til at kravle op på toppen af en plante, hvor den stille og roligt dør, mens svampen vokser sine frugtdele ud gennem myrens krop - så svampesporerne er primet til at blive båret videre til sit næste offer. 

Godnat - og sov godt.

ANNONCE
Our Planet - Sir David Attenborough fremviser den gruopvækkende cordyceps i en myre

Cordyceps som helsekost (!)

Med ovenstående in mente, kan det godt være en smule svært at se logikken i at skulle indtage denne svamp, men faktum er at Cordyceps rent faktisk har en lang historie som en helsekost. 

Codyceps er en af de mest populære kinsesiske svampetilskud, og det er umiddelbart ikke rent hokus-pokus. 

Som helsekost er Cordyceps restproduktet af et parasitisk angreb - og her høstes hele det døde insekt soammen med svampen - hvorefter det (traditionelt set) er blevet knust til pulver og intaget for at bedre en hel række af dårligdomme. 

Rent brugsmæssigt, har det været benyttet til så vidt forskellige ting som at bedre nyresygdomme over træthed og til lav sexlyst. 

Mange af Cordyceps påståede helse-effekter er dog omdiskuterede, men en lang række varierende undersøgelser, statuerer at proteinerne der findes i Cordyceps kan være behhælpelige med at nedslå inflammatoriske tilstande i kroppen, heriblandt hjerteproblemer og Type-2 diabetes - dog er det værd at bemærke, at svampen har en ringere virkning en konventionel medicin. 

Kinesisk snyltekølle aka Cordyceps er dog ikke begrænset til Kina - også her i Danmark har man mulighed for at købe sig til Cordyceps i kapselform (Tjek det her)... 

Herfra er der dog ingen trang til at prøve kræfter med urgammel helsekost på pilleform - og endnu mindre efter at være blevet påvirket af den fiktive fortælling i The Last of Us. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt