Connery

Che Guevera - Forbryder eller helt?

Hvem var Che Guevera i virkeligheden? Var han den frihedskæmper, som han bliver portræteret som, eller er der en anden sandhed?

De fleste kender navnet Che Guevara, men samtidig stopper de flestes viden om manden, ved "ham fra Cuba, der er på T-shirts". Han har generelt et godt ry som den sympatiske frihedskæmper, der står for alt det gode i kommunismen og som kæmpede tappert mod overmagten på Cuba og derved vandt. Dette gjorde han sammen med en anden "helt", Fidel Castro, og de skaffede hermed frihed til Cubas forarmede befolkning, og derved skabte de grobund for et bedre liv i sand, rød lykke. Dette er det rosenrøde billede de fleste render rundt og har - Che Guevara, helten.

Men er dette nu også sandt? Lad os begynde med begyndelsen:

Ernesto "Che" Guevara blev født i Buenos Aires i 1928 i en god familie. Han uddannede sig til læge og derefter rejste han meget rundt i Sydamerika. Her fik nogle af de oplevelser, der gjorde, at hans had til USA blev så stort. Mest på grund af den fattigdom, han så i Guatamala, blev hans politiske overbevisning grundlagt.

Men "Ches" opstigning til magt startede først i 1955. Her mødte han nemlig den, på det tidspunkt eksilerede cubaner, Fidel Castro. De blev hurtigt venner, og "Che" valgte at hjælpe Fidel med at vende tilbage til Cuba for at overtage magten.

Her var det så, at facaden på "helten" Guevara krakelerede for første gang. Efter at have mødt Castro, blev "Che" kommandant for en såkaldt kolonne i Castros undergrundshær, og blev bemærket for sin hårdhed og hensynsløshed overfor sine egne mænd. Et eksempel var, da en af hans mænd stjal lidt mad, og derefter blev henrettet på stedet uden rettergang. Herefter tog det fart...
ANNONCE
Che Guevera - Forbryder eller helt?
I efteråret 1958 angreb "Che" et tog med forsyninger sendt af sted af den daværende magthaver på Cuba, Batista. Det blev udråbt som en stor sejr, men i virkeligheden stak alle soldaterne på toget af. Herefter selvudråbte "Che" sig som en såkaldt "prokurør". Det betyder, at "Che" stod for benådningerne af de tilfangetagne styrker efter magtovertagelsen. Det blev ikke til ret mange...

"Che" overtog herefter Cabaña-fængslet, som under hans styre blev et af de steder, hvor der blev foretaget flest henrettelser efter revolutionen.

Han omdannede fængslet til en "forbedringslejr", hvilket i virkeligheden var en koncentrationslejr. Denne blev styret med hård hånd, og flere af "Ches" venner fra starten af revolutionen ender her. Alt sammen under påskud af at ville indføre kulturrevolutionen, ligesom i Sovjet og Kina.
ANNONCE
Che Guevera - Forbryder eller helt?
Men "Che" var ikke færdig med at splitte landet ad. Han blev udnævnt som økonomiminister og kørte den cubanske centralbank i sænk. Han var udadtil modstander af alt kapitalisme, men boede selv i et af de rige kvartere i Havanna! Han stod for den kommunistiske indoktrinering af den cubanske ungdom. Blev venner med diktatoren Désiré Kabila i Congo og meget andet. Ikke ligefrem karaktertræk jeg synes, en sand helt af folket burde have.

Men alt har heldigvis også en ende, så da massemorderen "Che" Guevara blev uenig med Castro, prøvede han at flytte revolutionen videre rundt i Sydamerika. Han prøver at starte en revolution i Boliva, men ingen, ikke engang det kommunistiske parti, ville være med i hans hær og han ender sine dage d. 8. oktober, 1967, hvor han bliver henrettet. Måske en passende skæbne?

Så konklusionen på spørgsmålet om Ernesto "Che" Guevara" er en helt eller forbryder, svarer han næsten bedst selv i sit testamente hvor han hylder "det stærke had, der gør mennesket til en effektiv, voldelig, selektiv og kold dræbermaskine".

Sådan ser en helt ikke ud i min bog. En forbryder derimod...
ANNONCE
Che Guevera - Forbryder eller helt?
Del

Seneste nyt

Annonce