Connery

Champagne

Har du styr på Champagne?

Champagne sælges i hele verden, men kan kun komme fra området Champagne i Frankrig, og om der findes noget festligere end disse ædle bobler, må guderne vide. - "Jeg ser stjerner", skal den franske munk Dom Pérignon have sagt, da han sidst i 1600-tallet ved et tilfælde opfandt champagnen. Måske er det derfor, at så mange af os vælger den boblende drik, når vi skal fejre noget.

ANNONCE

Champagneområdet ligger i et grønt og bakket landskab, og det er også her klostret i Hautvillier, hvor munken Dom Pérignon virkede, ligger. De ældste champagnehuse har imponerende kældere langt nede i de gamle gallo-romanske kalkbrud, hvor champagnen ligger til lagring.

ANNONCE

Champagne er opdelt i områderne:

La Montagne de Reims - La Vallée de la Marne - La Côte des Blancs - La Côte de Sézanne - La Côte des Bar.

Der er omkring 19.000 små jordejere, hvoraf ca. 5.100 laver champagne under eget mærke. Deres produktion er meget lille, og de fleste er stort set ukendt udenfor Frankrig. Mange af dem kommer aldrig ud af champagneregionen.

Roederer er et af de store, kendte huse, der har den største grad af selvforsyning af druer, omkring 65 % af druerne kommer fra egne marker. Krugs egne marker dækker blot 19 % af produktionen, mens resten købes af andre efter strenge kvalitets krav.

De 261 Champagne huse ejer blot 12 % af jorden i området, mens de 19.000 små bønder ejer resten. Til gengæld står husene for 71 % af salget generelt, og hvad eksport angår, så står de små og store huse for 88 % af eksporten til Europa, og 97 % af eksporten til resten af verden.

ANNONCE
Kort over Champagne - Champagne Kort over Champagne
Champagne

Produktion

Omkring 1% af høsten laves til roséchampagne og 99% til hvid champagne, som vi kender bedst. Der produceres i alt 1,8 millioner hektoliter pr. år. Det giver 250.000.000 flasker.

Forskere på universitetet i Reims i Champagne, har fundet ud af at champagnens smag skal findes i boblerne. Jo mindre de er, desto bedre smager det. Altså, smagen afgøres af størrelsen og mængden af bobler, og kun i mindre grad af druen. Boblerne opfanger smag- og aromamolekyler fra champagnen på vej op gennem glasset. Så jo flere bobler, jo bedre smag. Forskerne i Reims forsøger nu at skabe den "perfekte boble".

Mellem 3 og 4 glas mousserende hvidvin drikker vi danskere hvert år, og langt de fleste nedsvælges til nytår. Men det er synd at begrænse brugen af champagne til en enkelt dag om året. Rigtig champagne er nemlig en fremragende ledsager til god mad.

ANNONCE

Sådan bør champagne serveres

Afkøl altid champagne til 6-7 grader, før du serverer den.

Champagne bør aldrig åbnes ved stuetemperatur. Så frigives boblerne alt for hurtigt og vinen skummer op og bliver hurtigt flad.

Lad aldrig propperne smælde!

Fjern først foliet, løsn ståltråden, hold om flaskehalsen med en serviet og drej så flaske og prop modsat hinanden. Forsigtigt! Proppen skal ikke flyve af med et smæld, men give slip med et stille suk.

Hæld forsigtigt op uden at skumme over. 

Overlad det blot til uvidende blærerøve og racerkørere at blæse proppen af med en halv flaske på gulvet som resultat. 

Flade eller høje glas?

På film ser man ofte de flade Marie Antoinette-glas (efter sigende formet over kejserindens ene bryst), og de kan da være meget pæne, men de duer ikke at drikke af. Brug i stedet de høje slanke glas, gerne med en lidt snævrere top end bund - de holder bedre på boblerne.

ANNONCE
Hvis du vil have den gode smagsoplevelse bør du gå efter et smalt glas - Champagne Hvis du vil have den gode smagsoplevelse bør du gå efter et smalt glas

Sabel eller ej?

Efter sigende opfandt russiske kosakker metoden, fordi de ikke havde tålmodighed (eller dannelse) til at gøre det rigtigt. Skal det endelig være, så behøver du såmænd ikke ofre flere tusind på en specialfremstillet sabel. Du kan sagtens bruge en stor køkkenkniv. Fiffet er at finde 'syningen' - den aflange stribe i hele flaskens længde, hvor flaskeglasset er føjet sammen. Fjern først folie og ståltråd. Lad den tykke side af knivbladet/sabelklingen køre et par gange langs striben og slut af med at føre bevægelsen helt igennem, til klingen rammer kanten ved flaskehalsen. Har du ramt rigtigt, falder toppen af flaskehalsen af i et rent snit lige under flaskekanten - uden glasskår og uden særlig meget skumsprøjt.

ANNONCE
Champagne-sabling

Champagne til nytår?

Som appetizer, til lette forretter og skaldyr:

Meget tør - Brut
Tør Ekstra - Sec eller Tres Sec
Halvtør - Sec

Til midnat:

Halvsød - Demi-sec
Sød - Demi doux
Meget sød - Doux
 

Bobler er fremragende til en let andendags-brandert og 'det gode fra havet' er som skabt til at genoprette saltbalancen efter en hård dags nat. Godt nytår!

ANNONCE
Del

Seneste nyt