Connery

Champagne til Nytår

Her i denne artikel vil jeg prøve at give jer nogle gode råd omkring champagne til nytårsaften. Skal det være ægte champagne eller mousserende vin, skal den være sød eller tør, dyr eller billig?

Champagne til Nytår

Først vil jeg fortælle jer lidt om området Champagne. Det er kendetegnet ved at være opdelt i tusindvis af små jordlodder, således at kun helt små producenter kan være selvforsynende med druer. Der er omkring 19.000 små jordejere, hvoraf ca. 5.100 laver champagne under eget mærke. Deres produktion er meget lille, og de fleste er stort set ukendt udenfor Frankrig. Mange af dem kommer aldrig ud af champagneregionen.

Roederer er et af de store, kendte huse, der har den største grad af selvforsyning af druer, omkring 65 % af druerne kommer fra egne marker. Krugs egne marker dækker blot 19 % af produktionen, mens resten købes af andre efter strenge kvalitets krav.

De 261 Champagne huse ejer blot 12 % af jorden i området, mens de 19.000 små bønder ejer resten. Til gengæld står husene for 71 % af salget generelt, og hvad eksport angår, så står de små og store huse for 88 % af eksporten til Europa, og 97 % af eksporten til resten af verden.

Der er mere end 12.000 mærker, men reelt, er mindre end en fjerdedel rent faktisk forskellige vine, idet mange ens vine sælges under forskellige mærkater - eksempelvis til supermarkeder.

Hvis du syntes, at champagnen sidste år smagte surt, behøves det ikke at være dig, der er noget i vejen med. De fleste champagner er meget tørre (sure) og er bedst til velkomstdrink eller til mad. De er ikke lavet til at blive drukket til kransekage.

Vælg der i mod en sød champagne til at skåle i. Kig på flasken, og vælg en med betegnelsen demi-sec (halvsød) eller demi doux (sød) i stedet for f.eks. brut, som betyder tør. Man kan også vælge at købe en flaske sød, mousserende vin.

ANNONCE
Champagne til Nytår

Her er hvad de forskellige ting på etiketten betyder

Meget tør - Brut

Tør Ekstra - Sec eller Tres Sec

Halvtør - Sec

Halvsød - Demi-sec

Sød - Demi doux

Meget sød - Doux

Ekstrem tør - Ultra Brut, Brut Nature, Non Dosage, Brut Intégral, Brut Sauvage, Brut de Brut, Brut total

Sådan serverer du champagne

Læg champagnen på køl dagen før og server den ved 6-7 grader. Kulden får boblerne til at holde længere. Fjern folien, løsn ståltråden, hold om flaskehalsen med en serviet og drej forsigtig flaske og prop modsat hinanden. Proppen skal ikke flyve af med et smæld, men gives slip med et stille suk for at holde på bobler og vin. Champagne skal ikke sprøjtes ud over det hele. Skænk forsigtigt og kun lidt i hvert enkelt glas, så der er plads til skummet. Fyld derefter op til glasset er trekvart fyldt. Server champagnen i høje, slanke glas, gerne med en lidt snævrere top end bund. De holder bedre på boblerne.

Så det er bare at holde øje med alle reklamerne, der vælter ind af døren og kig efter nogle billige tilbud på champagne eller mousserende vine. Godt Nytår!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce