Connery

Censur

Hvordan har du det med censur? Synes du det er okay at andre bestemmer hvad du læser og ikke læser?

Censur
Censuren er blevet kraftigere. Hvad vi før kun kendte som amerikanske biblyde i et tv-show, er i dag også noget vi oplever i Danmark. Det er efterhånden blevet en folkesport at bedømme, hvad der er skadeligt for børn og unge, at se, høre og læse.

Vi kender bippene fra MTV, vi har adskillige gange set "forbudt for børn film", vi er også nogle der ejer en rap skive eller to med det berømte explicit lyrics klistermærke på, men det gør os ikke til dårligere mennesker med grimmere sprog, som ikke kan tage vare på os selv (skribenten undtaget). Jeg synes det er på tide at stoppe den konstante censurering og topstyring som bestemnmer, hvad der er godt og skidt for børn, voksne eller almene danskere.

Det seneste eksempel jeg husker, er debatten mellem
Tænk på dengang tyskertøs var det officielt værste sprogdanmark havde at byde på. Jeg trækker let på smilebåndet, når jeg hører min mormor, som med foragt i stemmen siger ord som feltmadras, charlatan, stjerv eller til nød idiot. Sidstnævnte er i øvrigt noget hun har tillagt sig i midtfirserne. Det er jo ikke ord, der sårer eller gør mig ondt. Dengang de kom frem for første gang, vakte de harme og vrede. Folk mente simpelthen, at det ikke var passende at tale på den måde, ligesom i dag hvor Hanne Vibeke Holst råber vagt i gevær overfor det hårde sprogbrug hos blandt andet de danske rappere. Virkeligheden er dog sådan skruet sammen, at i dag er alle disse ord, eller har været, en del af det danske sprog; noget folk bruger i hverdagen uden at tænke videre over det. Nogle er endda glemt igen og sådan er det jo med sprog over hele verden, tag dog og indse det! Sproget udvikler sig!

I min verden er det simpelthen ikke kunstnernes job at skulle være dem der censurerer. Det må da være forældrenes ansvar at sørge for at deres unger godt ved, hvornår man råber luder (på jacques med en long island i hånden) og hvornår man ikke gør. Alt er jo censureret i dag. Computerspil, videofilm, musik, bøger og selv en hyggelig tur i biografen kan være "uegnet for børn under 12". Der er da ikke nogen der skal bestemme om filmen er uegnet for mine børn. Sikke noget fis! Hvorfor skal jeg som købestærk forbruger underlægge mig en eller anden tosse, der mener at jeg ikke skal have lov til at høre Eminem sige fuck. Og hvorfor må han ikke når Anna David godt må?

Jeg synes det er på tide at vi ændrer holdningen til censur. Jeg synes man i stedet for at censurere, fordi man mener det kan være farligt for barnets adfærd og udvikling, så skulle man i stedet censurere imod fordummende tv. Jeg forestiller mig at børne MGP bliver bortcensureret og det samme med teletubbies og andet idiotifjernsyn. Tænk at der ikke findes et råd eller nævn, som godt kan se at den er ravende gal.

Mine sidste tanker går til det grønlandske folk og...næh det var ikke her det skulle ind. Mine sidste tanker går på siden her. Som skribent må man til tider ligge under for censur. Nogle gange er det retfærdigt, så har man været et fjols og skrevet indtil flere mindre heldige sætninger lige efter hinanden. Jeg synes dog stadig at de skulle blive stående og så må man jo stå til ansvar efterfølgende, men andre gange bliver man bortcensureret fordi det er for ens eget velbefindende og det er på ingen måde i orden, jeg skal nok selv bestemme hvad der er mit velbefindende. Så til jer der i tidernes løb har bortcensureret mig; giv mig det tilbage i har taget fra mig!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce