Connery

CeBIT 2005 - Nokia

Finske Nokia bød på dette års messe på en masse spændende produkter, heriblandt 3G-telefoner, multimedietelefoner og smartphones. Vi kiggede nærmere på produkterne fra Europas største mobilproducent.

Med et stort udvalg af forretningstelefoner, multimedietelefoner og smartphones og funktioner som megapixelkameraer, UMTS og Push-to-Talk, havde Nokia sørget for at de ville blive bemærket på dette års CeBIT-messe.

Når man tager til CeBIT for at se hvad morgendagen bringer af smarte og innovative mobiltelefoner, kommer man ikke uden om Europas ubestridte største producent, finske Nokia, der naturligvis var præsenteret i storslået stil på dette års messe. På et større areal havde Nokia placeret en lang række mindre stande, hvor hver stand præsenterede sin model - nøjagtig som på Sony Ericssons stand. Ved hver af disse stande stod der to Nokia-repræsentanter der glædeligt fortalte enhver om netop deres telefon.

Nokia har vist på dette års messe, at de har lagt vægten på flere ting. Musik i telefonen var et vigtigt element på tværs af produkterne, og har resulteret i bedre lyd og mere plads - hvilket er noget man aldrig kan få nok af. Nævneværdigt er det tydelige resultat af et samarbejde mellem Nokia og Microsoft, idet mange af telefonerne var kompatible med WMA-filer (Windows Media Audio), og generelt kunne afspille langt de fleste formater. I forretningstelefonerne var det gennemgående, at de kunne synkroniseres med Microsoft Outlook via ActiveSync-protokollen, og at de alle kørte på Nokias symbianplatform 60 og 80.

Vi var naturligvis meget nysgerrige for at se hvad de forskellige modeller hos Nokia havde at byde på, og vi besluttede at gå i krig med at komme hen til de forskellige. Den første telefon vi stiftede bekendtskab med var Nokia 6101. Allerede ved første øjekast lagde vi mærke til noget, vi troede var afgået ved døden - telefonen var udstyret med en antenne. Godt nok var det ikke som Ericssons gamle telefoner, men det var stadig en antenne. En modigt træk af Nokia - om det vil påvirke salgstallene bliver spændende af se. 6101 er en rigtig multimedietelefon med integreret videoafspiller, FM-stereoradio og mulighed for MP3-numre som ringetoner. Af andre funktioner kan nævnes Push-to-Talk og Nokia Xpress-lydbeskeder. Desværre er der ikke blevet plads til Bluetooth, hvilket gør det besværligt at overføre data til telefonen. Telefonen er udstyret med et VGA-kamera, der er gammeldags efter dette års messe, der kan bruges sammen med muligheden for udvendig selvportrættering og billededitor. Skuffende er det dog, at der kun er blevet plads til 3,5 MB intern hukommelse - ikke mange billeder og lyde kan der blive plads til. Nokia 6101 vejer små 97 gram og måler 85 x 45 x 24 mm.
ANNONCE
CeBIT 2005 - Nokia
CeBIT 2005 - Nokia
Nokia 6101


Nokia 6030 var navnet på den næste telefon vi så og her var der tale om en kompakt telefon der kun indeholdte de mest nødvendige funktioner - inkl. FM-radio der efterhånden er blevet en del af de uundværlige funktioner i en telefon. Designet imponerer ikke specielt, men har derimod gode knapper og en enkel opbygning der vil tiltale folk der enten ikke forlanger det store af deres telefon eller ældre folk der ikke ønsker det for avanceret. 6030 vejer sølle 90 gram og fylder ikke mere end 104 x 44 x 18 mm. Den understøtter MMS og JAVA og er udstyret med både WAP 2.0 og GPRS klasse 6 - funktioner vi ikke kan se tiltaler den ellers potentielle kundegruppe. 65.536 farvers TFT-skærm præsenterer det enkle menusystem. En low-end telefon der nok skal få sin fanskare.
ANNONCE
CeBIT 2005 - Nokia
Nokia 6030


Lige ved siden af fandt vi telefonen 6021, der er Bluetooth-versionen af 6020. Enkel telefon med et flot udseende og nemme knapper, vejer 88 gram og måler 106 x 44 x 20 mm. Her er der tale om en Tri-band telefon med basale funktioner, herudover Push-to-Talk, e-mail klient, multimedia og instant messaging samt Series 40 software. Telefonen kan overføre data, enten via Bluetooth eller den indbyggede infrarøde port. Som Nokia 6030, er også 6021 udstyret med en TFT-skærm, der viser op til 65.536 farver på et 128x128 pixel display.

En efterfølger til 6800-serien, var der også blevet plads til. Telefonen der har fået modelnavnet 6822, er ligesom dens forgængere udstyret med et normalt tastatur der kan foldes ud og derved afslører et fuldt QWERTY-tastatur. Med en vægt på 100 gram og dimensionerne 106 x 46 x 21mm er der tale om en ganske normalstørrelse telefon. Indbygget i telefonen er et VGA-kamera, 65.536 farves TFT-skærm og 3,5 MB intern brugerhukommelse. Af funktioner bør nævnes, e-mailklient, Bluetooth, Java-kompabilitet, udvidet kalender og afspilning af video og lyd. Alt dette afviklet på en Series 40-platform. Denne model virkede mere robust i dens foldesystem end dens forgængere der havde problemer med at holde i længden. Selvom telefonen var fornuftigt at skrive på, får man ikke rigtig det fulde udbytte af det fulde tastatur, da skærmen hvorpå det vises kun er 128x128 pixels. Med tidens standarder, burde Nokia snart indse at det er et for lille display og gå en størrelse op.
ANNONCE
CeBIT 2005 - Nokia
Nokia 6822
CeBIT 2005 - Nokia
Nokia 3230


Nokia er i den senere tid begyndt at eksperimentere meget med deres design serie, senest ses 7280 hvilket praktisk talt var en stang med knapper. Dette afspejlede sig også i deres nye telefoner, hvor Nokia 3230 var et eksempel heraf. Dette var den første Nokia-telefon vi stødte på, med 1,3 megapixel kamera og mulighed for videooptagelse. På telefonen lå der Mini Director, et forudinstalleret program der gør det muligt at redigerer sine minifilm, indsætte slowmotion og tilføje soundtrack. Udseendet af telefonen var både positivt og negativt; negativt var det, at samtlige taster var placeret så langt nede på telefonen som muligt, hvilket giver en underlig balance når de bruges - derimod var pladsen på telefonen udnyttet godt af det 176x208 pixel store display, der viser op til 65.536 farver. Udover at have GPRS klasse 10, var Bluetooth også en del af funktionerne - det samme var den nye Push-to-Talk teknologi, der kommer på flere af deres nye telefoner. Skal man gemme data på telefonen, kan man bruge af det 32 MB RS MMC-kort der følger med telefonen, som dog understøtter op til 512 MB kort. Selvom telefonen virker stor og klodset vejer den kun 110 gram fordelt på 109 x 49 x 19 mm.

En af de hotte emner på dette års messe var UMTS/3G. Samtlige telefonproducenter havde én eller flere der understøttede 3G-netværket og herunder videotelefoni. Vi fandt frem til Nokias UMTS-telefon, der mere mindede om en minicomputer end en mobiltelefon - men nu til dags er det vel én og samme ting. Nokia 6680 er navnet på denne telefon, der med sine 133 gram tilbyder features som Series-60-platform, 1,3 megapixelkamera, e-mail klient, musik- og videoafspiller samt Bluetooth. Alt dette er set før, men hvad der gør, at jeg fristes til at kalde den en minicomputer, er muligheden for at se Word, Excel og PowerPoint-filer på selve telefonen. Som om det ikke skulle være nok, så er der yderligere integreret et program der kan vise PDF-filer - ligesom i modellerne S65 og SK65 fra Siemens. Da der er tale om en UMTS-telefon, er der i højre hjørne et VGA-kamera til brug under videotelefoni. Selve skærmen er dejlig stor (176 x 208 pixel) og byder på hele 262.144 farver - et dejligt valg til en telefon med så mange muligheder.
ANNONCE
CeBIT 2005 - Nokia
Nokia 6680


I serien af Communicator-telefoner, havde Nokia medbragt deres to nye telefoner, der skal følge op på succesen fra Nokia 9210i. Vi så nærmere på Tri-band telefonen Nokia 9300, der er lillebroderen til den lidt større model 9500 - som har megapixelkamera. Kendetegnet ved Communicator-serien er at enheden udenpå minder om en normal telefon, om end lidt stor, og indeni er udstyret med et fyldt QWERTY-tastatur - hvilket heller ikke var en undtagelse med Nokia 9300. Både det udvendige og indvendige display viser op mod 65.536 farver, der begge står i god kontrast. Telefonen er elegant og stilren at se på, og tastaturet er flot udført og behageligt at betjene. Communicator-delen kører med Series-80-platformen og har derfor en lang række funktioner, såsom e-mailklient, musik- og videoafspiller, Java, konferenceopkald, tekst- og regnearks editor og derved kompatibel med langt de fleste elementer i Word, PowerPoint og Excel. Derudover byder telefonen på IrDA, Bluetooth, GPRS klasse 10, og en fremragende HTML-browser. Ligesom Nokia 7710 har denne telefon en stor intern brugerhukommelse, i dette tilfælde på 80 MB, der kan udvides via det indbyggede MMC-slot. Dimensionerne er 132 mm x 51 mm x 21 mm og den vejer 167 gram, det er 20 gram mindre end 7710. Som nævnt før så var finishen helt i top - især tastaturet og det flotte design faldt i min smag. Jeg har aldrig været meget for Nokias telefoner, men denne er den første undtagelse.
ANNONCE
CeBIT 2005 - Nokia
CeBIT 2005 - Nokia
Nokia 9300


Den sidste telefon havde jeg glædet mig utroligt meget til at afprøve. Havde set billedet på nettet og læst om dens specifikationer, så jeg var mere eller mindre forberedt på mødet med den. Måske var det derfor jeg ikke var synderligt imponeret, da jeg først fik den i hånden. Nokia 7710 er en smartphone, med alle nødvendige funktioner og mere til. For blot at nævne nogle få er der megapixelkamera, video- og musikafspiller, Bluetooth, visuel radio og understøttelse af MP3. Til forretningsmanden er der både kalender, kontaktliste og opgaveliste. Som i Nokia 6680, er der også tekstprogram, regneark og fremviserprogram til de mest gængse filtyper. Telefonen er udstyret med en bredformats berøringsskærm der "kun" viste op til 65.536 farver. I denne indholdsspækkede telefon med de visuelle muligheder der tilbydes, burde de have ofret lidt mere, og lagt en 262.144 farvers skærm i, i stedet. Positivt er det dog at der er hele 90 MB intern brugerhukommelse, og at et 128 MB MMC-kort er inkluderet ved køb. Telefonen er stor og vejer derfor også hele 189 gram. Selvom de fysiske rammer på 128 x 69,5 x 19 mm ikke er meget større end andre telefoner, er den stadig tung at have liggende i jakkelommen - men det er noget man kan vende sig til og med alle de funktioner, vil den garanteret blive et hit på markedet for forretningstelefoner.
ANNONCE
CeBIT 2005 - Nokia
Nokia 7710
Del

Seneste nyt

Annonce