Connery

Cartier - en flirt med historien og et af verdens første og fineste armbåndsure

Du bør kende til Santos de Cartier

Tilbage i starten af 1900-tallet var armbåndsuret ikke rigtig en ting. Der havde været eksperimenter med formatet, men tidlige opfindelser var i essensen lommeure, der var blevet fastgjort et armbånd. 

Et af de første velskabte armbåndsure, tilskrives den brasiliansk-portugisiske luftfartspioner Alberto Santos-Dumont. 

Santos-Dumont startede sin karriere med at designe, bygge og flyve i luftballoner, men skiftede sidenhen over til de nye og fascinerende flyvemaskiner. 

Ved styrtøjet i en flyvemaskine, oplevede opfinderen, at det var ret upraktisk, at skulle fifle rundt med et lommeur i kæde, for at se hvor længe han havde været i luften, en frustration, som han tilfældigvis havde luftet til sin ven, den franske juvelér Louis Cartier. 

ANNONCE
tv. Alberto Santos Dumont - th. Santos armbåndsur 1916. Foto: Vincent Wulveryck, Collection Cartier - Cartier - en flirt med historien og et af verdens første og fineste armbåndsure tv. Alberto Santos Dumont - th. Santos armbåndsur 1916. Foto: Vincent Wulveryck, Collection Cartier

Santos de Cartier får luft under vingerne

Monsieur Cartier, grublede på problemet, indtil han i 1904 opfandt et af de første moderne armbåndsure. Uret, et flat designet, rektangulært ur, blev opkaldt efter Santos, og blev hurtigt populært blandt andre, end piloten selv - og i 1911 blev det officielt lanceret. 

Siden da har uret gennemgået en lang udvikling, men har stadig bevaret kernen og navnet - og Santos de Cartier er uden tvivl et af de mest populære Cartier-ure og et af de mest genkendelige armbåndsure i det store billede. 

ANNONCE
Alfred Cartier med sønnerne Jacques, Louis og Pierre. 1922 Foto: Archives Cartier Paris - Cartier - en flirt med historien og et af verdens første og fineste armbåndsure Alfred Cartier med sønnerne Jacques, Louis og Pierre. 1922 Foto: Archives Cartier Paris

Cartier startede dog ikke med ure, og selvom det er et af de i dag er et af de mest populære smykker til mænd, var der allerede et regulært smykkedynasti i sving, da Louis Cartier skabte et pilotur. 

I 1847, da Louis-François Cartier overtog den parisiske smykkeforretning, der indtil da var ejet af hans mester, Adolphe Picard, blev grundstenene til noget stort sat. 

Cartier-familien var dykket forretningsmænd og kunsthåndværkere, og i slutningen af 1800-tallet begyndte  Louis-François' søns kreationer, at tiltrække opmærksomhed fra kongelige familier over hele verden. I løbet af 25 år, fra 1904 til 1929, blev Cartier kongelige hofleverandører til Egnland, Spanien, Portugal, sverige, Rusland, Thailand, Grækenland, Serbien, Belgien, Italien, Monaco, Rumænien og Egypten. Det kan roligt siges, at det var word of mouth-omtale i de helt rigtige netværkskredse. 

ANNONCE
Jeanne Toussaint 1920 af Adolf de Meyer. Foto: Public Domain - Cartier - en flirt med historien og et af verdens første og fineste armbåndsure Jeanne Toussaint 1920 af Adolf de Meyer. Foto: Public Domain

En af de mest betydningsfulde personer for Cartiers udvikling og arv, er kvinden, der har inspireret Cartiers ikoniske panter og varemærke, der går igen i en række af smykkebrandets mest ikoniske kreationer. 

Jeanne Toussaint startede sin karriere som en prominent persona i det sprudlende Paris i 1920'erne. Toussaint, der fik tilnavnet Panthere, for sin modige fremtoning, blev en form for muse og inspiration for Louis Cartier, og i 1933 blev hun udnævnt som kreativ direktør hos Cartier. Her satte hun for alvor gang i moden med dyremotiver. 

Den første tredimensionelle panterbroche blev lavet til hertuginden af Windsor,  i 1949. - siden da har panteren gået igen i nogle af Cartiers mest ikoniske smykker - og også fundet vej til ure og andre accessories. 

ANNONCE
Cartier Tank ref. WGTA0011 - Cartier - en flirt med historien og et af verdens første og fineste armbåndsure Cartier Tank ref. WGTA0011

Tank-uret og Warhol

Cartier Tank er et andet ikonisk Cartier-ur, der blev født tidligt i 1900-tallet. Det smallere ur og mere elegante ur, blev lanceret i 1917.

Uret der dengang blev set som et yderst hårdført og velkonstrueret ur, blev navngivet efter den franske kampvogn, Renault FT-17, der var i brug under Første Verdenskrig. 

Urets rektangulære form, kan trække paralleller til tankens form fra et fugleperspektiv, og kombineres typisk med en læderrem og en krone, der har en blå safir indlagt.

Spol frem til slutningen af 70'erne, hvor den legendariske pop-art kunstner Andy Warhol var frekvent gæst på Studio 54 og talk of the town i New York.

Warhol samlede på luksus-ure, og var særdeles glad for Cartier Tank. Kunstneren var forud for sin tid, både med den profetiske 15-minutes of fame-proklamering, og i sin tilgang til ure. 

Andy Warhol skulle efter sigende have sagt: Jeg bærer ikke et Tank ur, for at kunne se hvad klokken er. Jeg har faktisk aldrig trukket det op. Jeg bærer det, fordi det er et "watch to wear". 

Ser du, i dag, hvor vi alle har smartphones på os hele tiden, har det klassiske armbåndsur mistet en smule af sin essentielle praktikalitet - men det står stadig, som et af de stærkeste signal-bærere og det mest universelt anerkendte smykke en mand kan bære. Sådan var Warhol allerede i 1979.

ANNONCE
Jake Gyllenhall er et af Cartiers prominente håndled nu til dags.  - Cartier - en flirt med historien og et af verdens første og fineste armbåndsure Jake Gyllenhall er et af Cartiers prominente håndled nu til dags.

Cartier i dag

Som alle andre luksus-brands, er Cartier i dag ikke blot leverandør til de royale og aristokratiet. 

Op gennem 00'erne og frem til i dag, er fashionbrands som Louis Vuitton, Gucci og Versace i høj grad blevet adopteret af hip-hop og R'n'B-bølgen, der har ramt hele verden, og det samme er Cartier, der især er prominente på rappere i form af ure og solbriller. (Santos de Cartier solbriller er for vilde!). Cartier har været prominente i den kultur i så høj grad, at der selvfølgelig er blevet lavet flere tracks med brandet som omdrejningspunkt - og når du hører rappere droppe slang som Carties og Cardis - er det Cartier, musikken spiller for.

Luksus-brands er nu demokratiseret i så høj en grad, at det er tilgængeligt for de fleste - men historien er en del af forelskelsen. 

Og i dag, er det blevet en smule lettere, at tage den første flirt - Cartier har nemlig netop åbnet deres første danske butik i København, en flagskibsbutik, der præsenterer mærkets brede spektre af produkter, i flotte rammer på Strøget. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt