Connery

Carl Nielsen's

Prophet in Sweden

2 ud af 6 stjerner
Som noget nyt her på connery.dk vil vi engang imellem komme med anmeldelser af forskellige klassiske værker. Som den første har vi valgt at tage en samling af vores egen Carl Nielsens værker.

Carl Nielsen's
Klassisk musik er en underlig størrelse. Enten kan man lide det eller også finder man det dybt unteressant og kedeligt.  Klassisk musik er en del af vores historie og det havde sin storhedstid i det 18. og 19. århundrede. Man skal i dag stadig nævne navnene på nogle af de største komponister såsom Beethoven, Morzart, Bach, Liszt, Shubert, Haydn og Chopin, men hvad med os danskere? Den nok mest kendte af de danske komponister er den fynske Carl Nielsen, derfor har vi også valgt ham som den første.

"Carl Nielsen's Prophet in Sweden" er fire CD'er med hans seks første symfonier, Orientalsk festmarch fra Aladdin, "Saga-drøm" og hele operaen "Saul og David". Alle indspilninger er af Stockholms kongelige symfoniorkester fra 1944 til 1958 dirigeret af Tor Mann.

Tor Mann mødte første gang Carl Nielsen i 1918, da Carl Nielsen var "vikar" for Wilhelm Stenhammer i  Göteborg der dirigerede symfoniorkesteret i perioden fra 1918 til 1922.

Tor Mann var en stor fan af Carl Nielsen som komponist, men ikke som dirigent, da han fandt Carl Nielsen's direktion uinspireret og fantasiløs. Som Komponist var Tor Mann til gengæld en af de første til at anerkende Carl Nielsen's genialitet, hvilket også afspejler sig i den kendsgerning at han har dirigeret symfonier af Carl Nielsen 44 gange -  og det er flere end nogen anden.

Selve optagelserne er restaureret med en ny teknik, der gør at, alderen taget i betragtning, fremstår på en gang både gennemsigtig og fyldig. Men det har ikke været muligt at genskabe alle satserne i deres fulde længe. Enkelte satser mangler nogle takter og i "Orientalsk Festmarch" skinner det virkelig igennem, at optagelsen er 50 år, men i bund og grund er det godt resultalt.  

Opera er en speciel genrer og det kræver en del tilvænning. Normalt bliver opera sunget på italiensk eller tysk, så der er en noget speciel oplevelse at høre operaen "Saul og David" på svensk. Men når man har kommet sig over sproget, så er det et fantastisk værk, som man kun kan undre sig over ikke er mere kendt.

Carl Nielsen's værker er ikke komponeret for begyndere og der er langt imellem indspilninger og fortolkninger der er så vellykket som denne. Man kan tydelig t høre at Tor Mann vidste hvad han lavede, når han dirigerede og man kan kun tage hatten af for resultatet af hans arbejde med Carl Nielsens værker.

Hvis man kan lide klassisk og noget af den nyere af slagsen eller hvis man i det hele taget er Carl Nielsen fan, ja så er denne samlig af Carl Nielsens værker absolut noget man må eje.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce