Connery

Capoeira

De forbudte trin på brasiliansk


Har du haft en Playstation? Har du spillet Tekken? Ved du, hvem Eddy er? Selvfølgelig hardu, har du og ved du det. Eddy er den breakdancedansende karakter, der, på trods af hestebiddet, til forveksling ligner den brasilianske fodboldspiller Ronaldinho - og det er ikke en tilfældighed. Capoeira er brasiliansk kampkunst.
ANNONCE
Capoeira
Capoeira
Man siger, at capoeira er udviklet af kolonitidens slaver. Portugiserne bosatte sig første gang i Brasilien i 1532, og det viste sig at være starten på en kolonisering af Brasilien fra portugisisk side. Den 7. september 1822 erklærede Brasilien sig uafhængigt.

For udenforstående kunne denne kampsportsgren nemt forveksles med en dans, og det er der en helt speciel grund til: De afrikanske slaver, der kom til Brasilien i 1500-tallet, udviklede nemlig teknikken i fangenskab ud fra afrikanske kampsportsteknikker, og for slavevogterne lignede det en harmløs sammensætning af trin a la breakdance. Den dag i dag kan nogle af teknikkerne spores tilbage til stammer i Angola, Afrika.      

Den forbudte dans
Capoeira-kulturen kan sammenlignes med Hip-Hop-kulturen. Ikke fordi enhver brasilianer har diamanter på størrelse med muslinger omkring halsen, men fordi en capoeira-udøver blev forbundet med en helt masse andre, negativt klingende, ting. I samfundets øjne var udøveren en kriminel rebel, og det ikke helt uden grund: Capoeira blev især udøvet i forbrydergrupper.
ANNONCE
Capoeira
Capoeiraskolen Senzala er Skandinaviens største af sin slags, og de beskriver den flotte kampkunst sådan:

'De farlige kampteknikker er skjult i en smuk, kraftfuld og akrobatisk dans, båret frem af sang og musik, skiftende fra sorgløs leg til farefuld alvor.'

På grund af blåstemplingen af capoeira som værende 'de fattiges dans', var det først i 1937, at capoeira blev lovligt - og ligeså accepteret - i Brasilien.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce