Verden

Canadierne boykotter USA: Flybookinger dykker med 70%

Antallet af flybookinger fra Canada til USA styrtdykket med over 70 % måned for måned frem til september.

Canadierne boykotter USA: Flybookinger dykker med 70%
Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Når præsident Trump ikke er i gang med at fornærme Europa eller planlægge at købe Grønland, kaster han sig gerne ud i toldkrige denne gang med Canada.

Resultatet er, at Canadiere dropper USA som feriemål i hobetal, og flyselskaberne trækker i nødbremsen.

Bookingkrise og tomme fly

Ifølge rejseanalysefirmaet OAG er antallet af flybookinger fra Canada til USA styrtdykket med over 70 % måned for måned frem til september.

Allerede i marts bekræftede United Airlines’ topchef, Scott Kirby, at de mærker det direkte: “Vi ser et markant fald i canadisk trafik til USA.”

Det er ikke småting, når selv grænsen mellem de to lande begynder at ligne noget fra Den Kolde Krig:

I februar krydsede 12,5 % færre canadiske statsborgere den nordlige grænse til USA i forhold til året før.

Det er ikke kun passagererne, der vender om. OAG rapporterer også, at flykapaciteten mellem de to lande bliver skåret ned hver eneste måned frem til oktober – blandt andet med 3,5 % færre sæder i de populære sommermåneder juli og august.

Her vil canadierne hellere hen

Mens Trump strammer grebet med sine 25 % toldsatser på alle biler og bildele, der ikke er “Made in USA”, har WestJet og andre canadiske flyselskaber allerede reageret.

Ruter som New York–Calgary og Orlando–Edmonton er blevet aflyst, og i stedet pumpes der flere fly i retning af sol og sombreros i Mexico og Caribien og ikke mindst flere transatlantiske afgange til Europa.

“Vi fokuserer på at flyve, hvor efterspørgslen er,” lyder det diplomatisk fra WestJet. Og efterspørgslen er altså ikke i retning af Trump Tower.

Den canadiske statsminister, Mark Carney, har ikke lagt fingre imellem:

“Det gamle forhold til USA er slut.” Og med Trump, der ifølge tidligere udtalelser hellere end gerne ville gøre Canada til den 51. stat, er det nok ikke ligefrem hjertelige naboer, vi taler om længere.