Brutal kampsport boomer i Danmark
To mænd, der slås i et bur: Danske Mixed Martial Arts-klubber oplever massiv interesse for den voldsomme kampsport.
Mixed Martial Arts er, som navnet antyder, et sammensurium af forskellige kampsportsgrene. Herunder Brasiliansk Jiu-jitsu, thaiboksning og brydning. Kombinationen af de forskellige stilarter gør, at mange opfatter MMA som den hårdeste og mest brutale form for kampsport. En hårdhed som fascinerer stadigt flere, hvilket man også mærker i de danske MMA-klubber, hvor medlemstallene flere steder er fordoblet på tre år.
Det viser en rundringning til Danmarks største klubber i Odense, København og Aarhus.
Landsdækkende tendens
En af de klubber, der har oplevet den store interesse for MMA, er Fightgym i Odense. Her mærker indehaver Otto Knudsen tydeligt, at især unge mænd har fået øjnene op MMA.- Det vælter ind med medlemmer i øjeblikket, og interessen er så stor, at vi er blevet nødt til at flytte i nye, større lokaler til september, forklarer Otto Knudsen, der af mange betegnes som dansk MMA’s grand old man.
Otto Knudsen er selv ferm med både næver, kvælertag og cirkelspark. Han har flere professionelle MMA-kampe på CV’et, og arrangerer desuden Fightergalla, som er en af Danmarks største kampsportsbegivenheder.
Fightgym i Odense har eksisteret siden 2007, og har i år rundet 200 aktive medlemmer. Alene i år har klubben fået 15 procent flere medlemmer. Samme kraftige vækst ser man i Aarhus hos The Colosseum og i København hos Combat Sports Academy, hvor antallet af MMA-kæmpere er steget med over 200 procent siden 2009.
- Vi oplever stor medlemsfremgang i øjeblikket. Især på vores intro- og begynderhold, hvor vi underviser folk, der aldrig har trænet kampsport før, lyder det fra Carsten Ettrup, instruktør og medejer af Combat Sports Academy.
Interessen for MMA i Danmark blev for alvor cementeret, da Brøndbyhallen tidligere i år lagde bur til Royal Arena. Her var 2.500 mødt op for at se kampene, mens 80.000 så med hjemmefra – enten online på Ekstra Bladets hjemmeside eller på TV 2 Sport, som viste kampen i fjernsynet. Antallet af seere svarer nogenlunde til en finalekamp i dansk ishockey.
Autenticitet og action
En af grundende til at MMA er blevet så populært er, at kampene er så uforudsigelige, og at der næsten ikke er nogen regler. Det står i stærk kontrast til for eksempel boksning, der er underlagt så mange regler, at det til tider kan virke planlagt.Det vurderer Kasper Lund Kirkegaard, der er idrætsanalytiker ved Syddansk Universitet.
- MMA har fået vokseværk, fordi danske mænd har brug for autentisk og reel sport. Man fornemmer den virkelige, rå kamp uden for meget omsvøb og kan se og mærke, at det er reel kamp på teknik og kræfter, når to mænd går ind i en ring og bare kæmper med alt, hvad de har lært.
Ifølge Kasper Lund Kirkegaard, er der en helt generel tendens til, at dele af idrætten vender snuden mod den hårde grundtræning, hvor man primært bruger sin krop og vægte som belastning. Tendensen styrker interessen for MMA, fordi man næsten udelukkende arbejder med sin egen eller modstanderens kropsvægt.
- Også selve instruktionen adskiller sig fra andre træningsformer, hvor der umiddelbart er langt fra den klassiske blonde, storsmilende fitnessdulle bag servicedisken i et fitnesscenter til en meget mere rå omgangstone i den fysisk hårde træning. Det er måske også derfor MMA oplever fremgang, fordi det er en mere ekstrem og actionpræget måde at træne på, siger Kasper Lund Kirkegaard.
Og ifølge idrætsanalytikeren tiltrækker MMA mænd fra alle samfundsgrupper. Det kan ganske almindelige fædre, skolelærere og pædagoger, der dyrker sporten. Fælles for dem alle er, at de bliver drevet af den disciplin og træning det kræver, hvis man vil være god til kampsport, vurderer han.
- Der er lidt en beton- og soldaterretorik over kulturen, som nok kan tiltrække en del.
Fejlagtige fordomme
Sportens massive fremgang sker på trods af, at mange danskere forbinder MMA med vold, blodnæser og brækkede ribben. Men det er langt fra et billede, som kendetegner sporten som helhed, lyder skønnet i de danske klubber.- Fordommene skyldes rent og skær uvidenhed. Der er jo ingen forskel på MMA og på, om du går til boksning eller brydning, bare fordi tingene er kombineret, siger Otto Knudsen.
Otto Knudsen forstår godt, at det kan virke voldsomt, når to fuldvoksne mænd slås i et bur. Men han understreger, at metalburet er en nødvendig sikkerhedsforanstaltning, der forhindrer udøverne i at falde ud af ringen.
I USA er MMA allerede godt på vej til at blive større end boksning, som indtil nu har været den suverænt mest udbredte og pengestærke kampsport. Det næste stævne på dansk grund finder sted 26. maj, når danske MMA-udøvere slår næverne sammen ved FG Fight Night 8 i Sønderborg.