Connery

Britisk forskning: Her er sandheden om e-cigaretter

Hører du til dem, som kun har bidt mærke i e-cigaretternes lidt dårlige ry, så er du ikke den eneste.

Efterhånden ved vi alle sammen godt, at rygning er skadeligt for os, og selv om Marlboro-manden emmer af maskulinitet og coolness, så er han altså også dødbringende på den ufede måde.

For nogle år tilbage blev e-cigaretterne det nye hit, men hurtigt kom der løftede pegefingre omkring de kunstige cigaretter, og deres sundhed blev diskuteret voldsomt. Nu er der imidlertid kommet ny forskning fra Storbritannien, som viser, at e-cigaretter faktisk har rigtig mange fordele og slet ikke er så skadelige, som der ellers er blevet tordnet op omkring tidligere. Så hører du til dem, som gerne vil stoppe med at ryge men har svært ved nikotinplastre og tyggegummi, så kan e-cigaretterne måske være løsningen for dig.

Hvad er en e-cigaret?
En e-cigaret er kort for ”elektronisk cigaret”, og den ligner en almindelig cigaret af form. Selve e-cigaretten består af 3 forskellige dele: en væskepatron med væske (som kaldes e-juice eller e-væske), et varmelegeme og et batteri. Disse 3 komponenter danner tilsammen en damp, som man indånder ved at suge som på en normal cigaret. Du kan blive klogere omkring e juice ved at klikke her

Indholdet af væsken varierer fra type til type, og det er muligt at få e-cigaretterne med forskellige smage. Man kan også både få e-cigaretter med og uden nikotin, eftersom det er nikotinen, som er det vanedannende stof, som gør en afhængig. Nikotinen er således det ”kick”, man får, når man ryger. De fleste starter deres ryge-afvænning med at anvende e-cigaretter med nikotin, men efterhånden som man trapper ned, så kan man købe e-cigaretter med en mindre koncentration af nikotin.

E-cigaretten som afvænning
Afvænning er ikke lige det ord, der har den bedste klang, men e-cigarettens formål er netop at fungere som et nikotin-erstatningsmiddel og som et led i en ryge-afvænningsproces. Målet er således at blive røgfri, så man sparer kroppen for en masse kræftfremkaldende stoffer. Hvis man beslutter sig for at holde op med at ryge, skal man også være opmærksom på, at her er tale om en længerevarende proces, som let kan tage op til mindst et halvt år.

Der findes flere forskellige former for nikotinerstatnings-midler, hvoraf e-cigaretten blot er en af dem. Der findes blandt andet også nikotin-plastre, som man klistrer direkte fast på huden, hvorved kroppen får en tilførsel af nikotin. Også nikotin-tyggegummiet er meget anvendt, og her erstatter man cigaretten med et tyggegummi, som indeholder nikotin. Herudover findes også nikotin-erstatningsmidler såsom mundspray, smeltetablet og næsespray.


E-cigaretter indeholder ikke tobak
E-cigaretter er således blot en af flere valgmuligheder, når det kommer til rygestop. Selv om din første tanke måske er, at det ser dumt ud at stå der med en elektronisk pind i munden, så fortæller ny forskning, at e-cigaretterne har vist sig at være en rigtig god mulighed – og så skal man ikke undervurdere, at en del af rygningen også ligger i hånden – altså det med at man sidder med en cigaret i mundvigen og suger på den.
På den måde simulerer en e-cigaret en almindelig cigaret rigtig meget, og ja, det er ikke en ”rigtig” cigaret, men Ryan Gosling så da meget cool ud med den tandstik i munden i Drive, gjorde han ikke?

Cancer Research UK forklarer, at e-cigaretter er blevet rigtig populære i Storbritannien, og i dag benytter 3 millioner voksne sig af dem i Storbritannien alene. Tobakken er en af hovedgrundene til, at rygning er farligt, idet tobak er kræftfremkaldende, og en cigaret indeholder over 5000 forskellige kemikalier, hvor 70 af dem kan give dig kræft. De britiske forskere tilføjer, at tobakken alene er skyld i 6 millioner dødsfald om året.

Dermed er tobakken en af de store syndere, og eftersom e-cigaretter ikke indeholder tobak, så har e-cigaretterne allerede her fået et stort forspring, ifølge forskerne. E-cigaretter indeholder godt nok nikotin, og nikotin er nok vanedannende, men det er ikke kræftfremkaldende.

Videnskab.dk forklarer, at det ofte er forbrændingen af tobak i en almindlig cigaret, som er det store problem. Når tobakken brændes, så produceres der kræftfremkaldende stoffer – men eftersom der ikke er tobak i e-cigaretter, så kan denne forbrænding slet ikke finde sted.

Hertil kommer studier, der viser, at der i e-væskerne og den damp, som e-cigaretterne producerer, heller ikke findes den samme koncentration af giftige stoffer, som der findes i rigtige cigaretter. Faktisk er disse koncentrationer så lave, at forskere har konkluderet, at e-cigaretterne er omkring 95 procent mere sikre end almindelige cigaretter.

Ifølge ny forskning er e-cigaretter sundere end almindelige cigaretter
Cancer Research UK forklarer, at ny forskning har undersøgt e-cigaretternes påvirkning af kroppen sammenlignet med, hvordan almindelig rygning samt den såkaldte ”Nicotine Replacement Therapy” (nikotin-erstatningsmidler som nikotinplastre og nikotintyggegummi) påvirker menneskekroppen.

Undersøgelsen inkluderede en gruppe af personer, som havde benyttet sig af e-cigaretter i omkring 17 måneder og målte koncentrationen af nikotin og 26 forskellige kemikalier i kroppen ved at tage urin- og spytprøver af forsøgspersonerne.

Forskerne sammenlignede så disse prøver med lignende prøver fra ”rigtige” rygere, og forsøgspersoner som både anvendte e-cigaretter og almindelige cigaretter. Der blev også inkluderet prøver fra personer, der benyttede sig af nikotinplastre eller nikotintyggegummi for at have et bedre sammenligningsgrundlag.

Det første, forskerne fandt ud af, var, at nikotin-koncentrationen i prøverne fra alle grupperne faktisk viste nogenlunde de samme værdier. Forskerne tolkede dette som et godt tegn, idet disse nikotin-erstatningsmidler så gav folk den samme nikotin-tilfredsstillelse som almindelige cigaretter kan.

Cancer Research UK forklarer, at hovedopdagelsen skete, da forskerne undersøgte prøverne af kemikalierne. Disse prøver viste nemlig, at der var meget store forskelle på prøverne fra de forskellige grupper af forsøgspersoner. Prøverne fra de personer, som anvendte e-cigaretter, var nemlig dem, der viste en meget lav koncentration af kemikalierne – sammen med prøverne fra nikotin-plastrene, som for længst har fået et blåstempel som et sikkert nikotin-erstatningsmiddel.

Et af de kemikalier, som forskerne testede for, var det såkaldte NNAL, som er kendt for at kunne forårsage lungekræft. Koncentrationen af NNAL var 97 procent mindre i prøverne fra e-cigaret-forsøgspersonerne sammenlignet med den gruppe, som røg almindelige cigaretter.

Reducerer risikoen for at udvikle lungekræft
Forskerne slutter af med at forklare, at der stadig skal foretages mere forskning på området, men alt tyder på, at e-cigaretterne er sikre at anvende. Der er stadig rigtig mange stoffer, som e-cigaretterne ikke er blevet testet for endnu, så derfor er der ikke tale om en egentlig blåstempling af e-cigaretterne – indtil videre. 

De britiske forskere slutter af med at anbefale et rygestop til alle rygere, og e-cigaretter har bevist sig at være en effektiv vej mod et rygestop. Hvis man i forvejen ikke ryger, så bør man dog ikke begynde at anvende e-cigaretter.

Bt.dk skriver om en anden undersøgelse, som den britiske avis The Sun har bragt. Denne undersøgelse har udsat to hold luftveje for henholdsvis almindelig røg og damp fra e-cigaretter i en time. Herefter målte man de gener, som røgen forårsagede i luftvejene. Luftvejene blev testet efter både 24 og 48 timer, og ved tobaksrøgen blev der målt 873 og 205 gener, mens der ved dampen fra e-cigaretterne blev målt henholdsvis 3 og 1. Forskerne bag forsøget kalder dette et tydeligt tegn på, at e-cigaretter reducerer risikoen for at udvikle lungekræft i forhold til normal tobaksrøg.

Mange tror, at e-cigaretterne er skadelige
Hvis alt dette er nyt for dig, og du ikke helt tror på den teknologiske udvikling, som ellers har givet dig både Netflix og MobilePay, så er du ikke den eneste. Gov.uk forklarer, at budskabet om de mindre skadelige e-cigaretter endnu ikke rigtig har sat sig fast hos de britiske borgere. Gov.uk skriver her, at hele 45 procent af briterne stadig ikke ved, at e-cigaretter er meget mindre skadelige end almindelig rygning.

Dette udgør ifølge de britiske eksperter et problem, idet e-cigaretter kunne være vejen frem mod et komplet rygestop for rigtig mange rygere. Men når de tror, at e-cigaretterne er ligeså skadelige som almindelige cigaretter, så overvejer de ikke e-cigaretterne som alternativ. Berlingske Tidende skriver også om de britiske studier, og de forklarer, at rapporter viser, at hvis alle de britiske rygere skiftede den almindelige tobak ud med e-cigaretter, så ville man kunne spare 75.000 liv hver eneste år.

Ifølge Gov.uk er e-cigaretter omkring 95 procent mindre skadelige end normal tobak, og deres undersøgelser viser, at hidtil har de britiske rygere haft stor succes med at anvende e-cigaretter som et led i et rygestop. Og hvis udbredelsen af e-cigaretternes mindre skadelighed nåede ud til flere rygere, så kunne både privatpersoner og samfundet nyde godt af, at færre personer blev kræftsyge. At behandle kræftsygdomme koster for eksempel samfundet mange millioner hvert år.

Eksperterne anbefaler dermed klart e-cigaretterne som et nikotin-erstatningsmiddel, og de forklarer, at man ikke skal droppe e-cigaretterne, bare fordi man ikke bryder sig om den første type, man prøver. Det anbefales, at man prøver sig frem, for der findes rigtig mange typer på markedet.

Forskerne tilføjer også, at den mest succesfulde måde at holde op med at ryge på, er, hvis man kombinerer e-cigaretterne med et rygestop-kursus, som kan give rygeren flere værkstøjer plus et støttende netværk. Derudover bør man ikke kombinere e-cigaretter med almindelige cigaretter, når man forsøger at holde op med at ryge – man bør komplet erstatte cigaretterne med e-cigaretterne.

I denne undersøgelse af e-cigaretter har Gov.uk også fundet frem til, at der findes en teori om, at e-cigaretter kunne fungere som et led til at få flere især unge til at ryge, men her er kun tale om en lille procentdel. Og dette har netop været en af ankerne imod e-cigaretter over en længere periode.

E-cigaretter skal kun anvendes, hvis man ønsker rygestop

ANNONCE
Britisk forskning: Her er sandheden om e-cigaretter

Sciencedaily.com forklarer, at nok er der mange studier, der viser, at e-cigaretter kan være vejen frem mod rygestop, men man bør ikke bare komme til den konklusion, at e-cigaretter er helt uskadelige.

Derfor skal det også understreges, at e-cigaretter kun skal benyttes som led i et rygestop, og at man ikke skal prøve dem for sjov til for eksempel fredagsbaren, bare fordi ham den fornuftige kollega står og bapper lidt helligt på pinden. E-cigaretterne indeholder nemlig stadig nikotin, som kan gøre en afhængig, og desuden forklarer Sciencedaily.com, at e-cigaretter stadig indeholder skadelige stoffer, selv om det er i en mindre grad.

Det forklares også, at selv om det kun er et fåtal af især unge, som begynder at ryge almindelige cigaretter efter at have prøvet e-cigaretter, så bør man ikke overse denne lille gruppe. For uden e-cigaretter var de måske aldrig begyndt at ryge.

Eksperterne forklarer, at man også skal være påpasselig, når man fysisk har med e-cigaretter at gøre. Eftersom her er tale om en anordning med både varmelegeme og batteri, så kan disse medføre skader, og så kan e-juicen i sig selv være skadelig, hvis man for eksempel drikker det eller får det i øjnene. Dette kan i værste fald føre til anfald og skader på hjernen.

Videnskab.dk er enige i denne konklusion, idet forskerne indtil nu hovedsageligt har testet for kræftfremkaldende stoffer – og dermed de stoffer, som de allerede kender. E-cigaretterne kan nemlig indeholde andre typer stoffer, som ikke kendes endnu, og som kan skade for eksempel hjerte eller lunger. Derfor er det nødvendigt i fremtiden også at se nærmere på blandt andet de stoffer, som giver smag.

Videnskab.dk afslutter med at forklare, at der også er stor forskel på de forskellige typer af e-cigaretter og den væske, de indeholder. Og her er ikke alle typer blevet gennemtestet endnu.

Hvorfor er det skadeligt at ryge?
Vi har alle fået dundertalen om, at rygning er skadeligt, men måske ved du ikke helt hvorfor. Det ser jo så fedt ud på filmstjernerne, men det, der sker med kroppen ved rygning, er mindre fedt. Læs med her hvorfor.

Når man ryger eller bliver udsat for passiv rygning, så skader det især luftvejene. Tobakken er den store synder, og den går ned og ødelægger luftvejenes vigtige fimrehår, som er vigtige for at holde skidt og snavs ude. Hvis disse hår ødelægges, skabes der fri bane ned mod både lunger, strube og svælg, hvor den kræftfremkaldende tjære i tobakken kan ødelægge cellerne.

Kræft opstår i kroppen, når der sker mutationer. En mutation er en fejl i cellerne, og hver gang en celle muterer, så stiger risikoen for at udvikle kræft. Mutationerne opstår for eksempel, når man bliver udsat for røgens kræftfremkaldende stoffer.

Herudover har rygning nogle andre uheldige bivirkninger, som kan skade kroppen. Det drejer sig blandt andet om hjertet, som røgen sender på overarbejde. Rygning får puls og blodtryk til at stige, og så må hjertet arbejde hurtigere for at få iltet kroppens celler. Kulilten i røgen kan også stå i vejen for ilten, således at blodet får sværere ved at optage ilten. Risikoen for at få hjertestop eller blodpropper øges også, idet rygningen både forkalker og mindsker de små blodkar, som transporterer ilt til hjertet.

Hvert år dør 13.000 personer i Danmark af rygning, og passiv rygning dræber yderligere 2.000 personer årligt. Faktisk så dræber rygning flere mennesker end trafik, forurening, alkohol, aids og selvmord til sammen – så måske du bør overveje at lade smøgen blive i pakken fremfor i mundvigen næste gang, trangen melder sig.

Hvis du overvejer at holde op med at ryge, så kan du faktisk komme til at leve op til 10 år længere, end hvis du havde fortsat. Jo før man stopper, jo større er gevinsten i form af flere leveår.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Connery.dk Connery.dk

Følg på:
Facebook
Instagram
Twitter

Har du et tip om en god historie, eller vil du have muligheden for at blive model for Connery? Send os en mail på redaktionen@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt