Connery

Bret Easton-Ellis

Forfatteren bag American Psycho og andre rabiate fortællinger...

Bret Easton-Ellis
Så sent som d. 1. november gæstede den amerikanske forfatter Bret Easton-Ellis Danmark i anledning af udgivelsen af den danske oversættelse af hans nye bog, Lunar Park. Easton-Ellis er blandt de fleste nok mest kendt for hans bog American Psycho, men hvem er manden egentlig?

Bret Easton-Ellis er født i Los Angeles i 1964. Hans forældre Robert og Dale var rige og fik sendt Brett på Buckley High School og senere det musikbaserede Bennington College i Vermont. I 80'erne ernærede han sig udover studierne af musik i nogle mindre bands, bl.a. et ved navn The Parents inden han fik udgivet sin første bog, Less Than Zero, som i øvrigt blev udgivet, mens han stadig var studerende. Bogen handler om rige og omsorgssvigtede børn fra Los Angeles, hvilket må have lagt den unge Bret meget på sinde. Bogen blev skamrost af kritikerne og solgte mere end 50.000 eksemplarer inden for det første år. Godt klaret af en ung debuterende forfatter.
ANNONCE
Bret Easton-Ellis
I 1987 flyttede han til New York, hvor han udgav sin anden bog, The Rules of Attraction. Den omhandler flere forskellige personers tilværelse på det fiktive Camden Arts College. Vi møder bl.a. Lauren, der var jomfru, inden hun kom ind på Colleget, men efter at være blevet droppet af sin kæreste, er hun blevet temmeligt sexuelt aktiv. Der er Paul, en biseksuel gut, som har været kæreste med Lauren og, nok mest interessant, er seksuelt tiltrukket af bogens mest interessante figur, Sean Bateman. Hvis efternavnet siger dig noget, så ja - det er Patrick Batemans bror. Sean er en amoralsk narkopusher, der også er til både kvinder og mænd, og han sørger for at fordele det ligeligt, selvom han ikke selv praler meget af sine eskapader med andre hankønsvæsener. De tre figurer får en sær "triangle of love" kørende, og bogens beskrivelser af personernes moralske/amoralske handlemåder er noget af det, der gør bogen meget interessant. I 2002 blev filmen filmatiseret med James "Dawson's Creek" Van der Beek i hovedrollen. Trods en rolle som flødebolle i Dawson's Creek, skildrer Van der Beek Sean Bateman ganske udførligt, og selvom filmen måske ikke helt rammer bogens miljø, er den et kig værd.
ANNONCE
Bret Easton-Ellis
I 1991 kom så den absolut mest læste Bret Easton-Ellis bog til dato: American Psycho. De fleste mennesker kender nok bogen om yuppien og seriemorderen Patrick Bateman. Bogen vakte ramaskrig, da Easton-Ellis lader Bateman forklare stille og roligt, hvordan han slagter unge og smukke kvinder yngre end ham selv, som ofte er ekskærester eller venner, rivaler fra finansverdenen, tilfældige mennesker på gaden, hjemløse, prostituerede og folk af anden etnisk herkomst. Oven i det hele er Bateman også ganske tilfreds med at torturere dyr. En rigtigt hyggelig fætter. Bateman er uden tvivl en "psycho" ude af stand til at føle andet end tilfredsstillelsen ved at dræbe andre mennesker, men selv det begynder han ikke at kunne føle noget for jo længere bogen skrider fremad.

Sammenholdt med en perfekt beskrivelserne af 80'ernes overfladiske og hyperkorrekte yuppiemiljø, bliver Batemans myrderier en vanvittig, men spændende omgang læsning, som efterlader store indtryk hos enhver læser. Også American Psycho er filmatiseret i en desværre lidt fesen version, hvor den ellers glimrende engelske skuespiller Christian Bale giver den fuld gas som Patrick Bateman.

Siden da har den amerikanske forfatter udgivet bøgerne Glamorama i 1998, hvor flere af figurerne fra Rules of Attraction og American Psycho indgår, samt den semi-selvbiografiske bog Lunar Park, som altså netop er udkommet på dansk.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce