Verden

Breaking buzz: Soldaterfluers sexliv kan revolutionere klimavenlig madproduktion

Forskere har knækket koden til effektiv flue-parring

Breaking buzz: Soldaterfluers sexliv kan revolutionere klimavenlig madproduktion
Soldatflue - Wikimedia Commons
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 2. april 2025

En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har gjort en opsigtsvækkende opdagelse, der potentielt kan accelerere produktionen af klimavenligt protein: Sorte soldaterfluer kan nemlig parre sig effektivt uden de store flokbaserede parringsritualer, man tidligere troede var nødvendige.

Den nye viden gør det langt nemmere at planlægge målrettede avlsprogrammer, hvor man kan udvælge de fluer, der leverer de bedste larver til fødevareproduktion. Det har tidligere været en udfordring, da soldaterfluer i naturen samles i såkaldte lekking-grupper, hvor hannerne konkurrerer om hunnens opmærksomhed. Men forsøget viste, at en enkelt han under de rette forhold kan parre sig med flere hunner – og det endda uden, at æggenes kvalitet forringes.

I et kontrolleret forsøg, hvor enlige hanner blev placeret sammen med enten én eller fire hunner, viste det sig, at parringsaktiviteten steg markant, når flere hunner var til stede. Over halvdelen af hannerne i forsøget nåede at parre sig med alle fire hunner inden for fire timer, og flertallet af disse parringer resulterede i levedygtige larver – i gennemsnit 138 pr. hun.

Det er en bemærkelsesværdig opdagelse, fordi det nu bliver muligt at kontrollere og optimere avlen af soldaterfluer på samme måde, som man gør med traditionelle husdyr. Det gør det lettere at fremavle egenskaber som hurtig vækst, større larver og bedre foderudnyttelse – egenskaber der er afgørende i produktionen af bæredygtigt protein.

Målet med soldaterflueproduktionen er netop at udnytte næringsfattige sidestrømme fra fødevareindustrien og omdanne dem til højværdiprotein og fedt til foder og fødevarer. Den korte livscyklus gør fluen ekstra velegnet til formålet, og den nye forskningsbaserede tilgang kan give produktionen et markant løft.

Kilde: Aarhus Universitet, pressemeddelelse 31. marts 2025