Connery

Brænderiet Enghaven: Krydret whisky fra jord til bord

Næste kapitel i vores artikelserie om dansk whisky!

i fortsætter i det nye år med at kigge rundt i Danmark efter danskernes svar på en en solid, dansk-produceret whisky. Mens skotterne, englænderne og amerikanerne profilerer sig henholdsvis på deres single malts, whiskeys og bourbons, så er danskerne efterhånden også med godt med på bølgen med nogle unikke kreationer. Vi har tidligere kigget nærmere på Fary Lochan, Thy Whisky, Ærø Whisky og Island of Mors - og denne gang er turen kommet til Brænderiet Enghaven.

ANNONCE
Brænderiet Enghaven: Krydret whisky fra jord til bord

Brænderiet Enghaven ligger i Randers og har siden 2013 eksperimenteret med konceptet “fra jord til bord” - de gode folk på brænderiet har brugt deres ekspertise i at forædle deres egenproducerede råvarer i samarbejde med forskellige bryghuse i omegnen. En proces, hvor man kan spore den lange whisky-rejse hele vejen fra kornet til den endelige flaske med de gyldne dråber. Området er pr. 2017 i gang med at omlægge hele driften efter de økologiske regler, hvilket kommer til at have en interessant effekt på fremtidige whisky-produktioner.

Mens vi venter, har vi fået fingrene i deres Enghaven Rye Whisky No. 1, som er tilgængelig på markedet lige nu. Brænderiet Enghaven fik deres første whisky destilleret i 2014, hvor væsken blev forædlet først på et ex-bourbonfad og efterfølgende på et ex-portvinsfad, som tidligere er blevet brugt til deres romproduktion. I november 2017 kunne den første flaske melde sin entré på markedet, så brænderiet er stadig meget nyt og i spændende udvikling.

Selve whiskyen er en interessant blanding af det klassiske maltede byg og rug fra Enghavens egne marker. Smagsprofilen er meget interessant netop i kombinationen af rug og maltet byg - mens man er vant til nogle noter, som balancere mellem de sødlige noter og ofte røgede noter - så kommer der med rugens tilføjelse lidt mere spark på krydderi-noterne.

ANNONCE
Brænderiet Enghaven: Krydret whisky fra jord til bord

Duften er svær at sætte en finger på, da den har nogle stærke, sprittede nuancer, mens den lidt krydrede duft og den lettere sødlige nuance gør det svært at lede tankerne hen på, hvordan smagen vil være. Selve smagen er i starten skarp og let sprittet, mens den bevæger sig over i nogle sødmefulde nuancer af frugt - men ikke parfumeret eller tørret frugt, men derimod en lidt mere frisk og sprød nuance. Eftersmagen bevæger sig over i de lidt mere krydrede noter, som man opfangede ved duften - her taler vi et hint af lakridsnoter, som minder lidt mere om lakridsrod. Krydderismagen bærer desuden præg af en fennikel-lignende aroma, som gør den en smule spicy og let prikkende på tungen.

Whiskyen er af den støbning, at den med fordel kan lades stå lidt i glasset efter opskænkning, hvorefter den får lov til at vågne op. Det giver den en mere sødmefuld afrunding på smagen, som samler op på krydderurterne.

Overordnet set en ganske interessant whisky, som formår at frembringe smagen af rug på en afbalanceret måde - den overdøver ikke den maltede bygs sødmefulde nuance eller træ-noterne fra tønden, men formår at lægge et ekstra ‘smags-lag’ over whiskyen. En anbefalelsesværdig drik, som passer vil kunne passe ret godt til årets påskebord med lette anretninger og friske råvarer og sprøde grøntsagsretter!

ANNONCE
Brænderiet Enghaven

Hjemmeside

Enghaven Rye Whiskey No. 1, 46 %

Pris: 749 kroner

Del

Seneste nyt

Annonce