Connery

Bordfodbold

Mange har prøvet at spille dette fantastiske spil - men hvordan er reglerne egentlig?

Bordfodbold
Vi alle har (eller i det mindste burde have) spillet bordfodbold. Hvad enten det har været privat, på en pub eller et diskotek, har spillet altid været attraktivt - for mange på samme niveau som pool. Der er blevet bandet, jublet, grædt og svedt ved bordene under kampene. Det, mange af os ikke kender, er, at der i denne sport også er regler - på lige fod med andre sportsgrene. Problemet er bare, at ikke særlig mange kender dem - lige bortset fra den regel, at dem med flest mål vinder kampen.

Jeg har sat mig for at finde ud af de mest grundlæggende regler for bordfodbold. Dermed ikke sagt, at jeg altid vil følge dem og prøve at udbrede dem - og slet ikke de aftener, hvor man spiller på et diskotek. Dog ville det være skægt at fremme spillet ved at kende reglerne, og bruge dem, for at på den måde at have et regelsæt at spille efter, og dermed kunne afgøre tvivlsomme situationer på en fair måde (regler er og bliver dog til for at blive brudt).

Dansk Bordfodbold Forbund

Jeg skød på, at der sikkert var en hjemmeside, der hed http://www.bordfodbold.dk (og hvis ikke der var, havde jeg helt sikkert købt domænet og lavet en hjemmeside). Og gange rigtigt - dette er hjemmesiden for Dansk Bordfodbold Forbund (DBFF). Denne forening samler mindre, lokale foreninger, og arrangerer bl.a. også DM i bordfodbold. Foreningen blev stiftet i 1997, og arrangerede DM for første gang allerede i 1998.

De grundlæggende regler

DBFFs regelsæt er lavet ud fra de franske regler, som bestyrelsen i DBFF har redigeret. Som sagt vil jeg bare ridse de grundlæggende regler op her. Hele regelsættet kan findes på overstående hjemmeside (her er dog det direkte link til regelsættet i pdf-format). De nuværende regler er gældende fra 25/2-2002.

Når man har bolden i sit eget forsvar i lang tid, bliver ens modstandere, og i mange tilfælde også ens medspiller, sure. Man triller den lidt frem og tilbage mellem sine bagerste mænd, inden spætten hakker, og der - forhåbentligt - er mål. Sådan et scenarie ser man let selv, men de øvrige har lidt svært ved at acceptere det, men her kommer reglerne faktisk "os" (jeg er nemlig af den type) til gode - man må nemlig have bolden i 12 sekunder i egne rækker, inden den skal inden for en modstanders rækkevidde.

En regel, der kan være meget nyttig at benytte, er § 1.2.12, der siger, at man har 30 sekunders time-out pr. sæt. Denne pause kan man diskutere taktik i, hente øl (hvis bartenderen er lidt kvik) charme de forhåbentlig tilstedeværende kvindelige tilskuere eller hvad man ellers kan finde på - fx er der skrevet, at man gerne må varme op i time-outs! Et lidt længere tidsrum fås mellem settene - her har man nemlig 2 minutter fra det ene set stopper, til det andet set skal sættes i gang.

Når bolden er i spil, må ikke snakke med sin medspiller, modspillere og slet ikke til tilskuerne. Det sædvanlige snak omkring selve spillet er dog selvfølgelig tilladt. Som hold har man også ret til at have én, og kun én træner, som dog skal melde sig til kampens dommer før kampen starter, og som kun må snakke med holdet under time-outs.

En ting, som jeg har undret - og irriteret - mig over er, når man laver et rigtig godt skud, så hårdt, at bolden først ryger ind i målet, og derefter ryger ud af målet igen. Jeg plejer at blive grint af, men ifølge reglerne tæller det som et mål, så snart bolden har krydset den fiktive mållinie mellem stolperne, og derfor skal en situation som beskrevet tælles som mål!

Man må ikke rotere spilleren så dennes fod passerer to gange forbi det punkt, hvor spillere står "på hovedet" helt fuldstændigt lodret, når man ikke har bolden! Så det der med at stå og forsvare ved at dreje sine barre rundt er meget usportsligt! Det er kun tilladt at udføre dette "defensive rul" på målmandsstangen, hvis bolden ryger over denne. Og denne regel vil også ramme nogle boldbesiddere, da hvis man rammer bolden ukontrolleret og scorer, vil denne scoring ikke tælle.

Spids ørene, for her kommer der guldkorn. Denne regel vil jeg skyde på, er den, der oftest bliver overtrådt (læs: aldrig overholdt). Det drejer sig om serven - dvs. igangsættelse af bolden ved settets start eller efter en scoring. Den måde, det sker på, er ikke at tyre alt hvad man kan gennem det dertil indrettede hul i bordet med en skruet bold, for derved at score; nej - selve serven er et veldefineret spilelement! Serven udføres fra midterlinien under en spillers fod, og bolden må ikke være i bevægelse! Når dette er på plads, spørger den spiller, der har bolden, sin direkte modstander: "Klar?". Den direkte modstander har nu maksimum 7 sekunder til at besvare dette. Når den direkte modstander råber "Klar!" er spillet gået i gang, og man har maksimalt de føromtalte 12 sekunder til at få fingeren ud. Sådan foregår dette vigtige, men ofte forkert udførte element i spillet!

En regel, som ikke er udbredt, men dybt barnlig - og dermed også rigtig skæg at udføre (med stor irritation for modstanderne) - er det sædvanlige, men forbudte, pusten til bolden. Man må ikke puste til bolden!

De lidt mere sjove regler

Som i alle regelsæt er der nogle regler, som lyder sjove og bizarre. Det gælder også i dette regelsæt. Jvf. § 1.1.1 stk. f) står der, at man ikke må bruge harpiks, og at man vil blive smidt ud af turneringen, hvis man benytter sig af det. Når en sådan regel er lavet, så må det være fordi, at en eller anden gut(-/inde), engang har brugt det. Jeg kan forstå, at man bruger det, når man spiller håndbold, men at nogen har ment, at det skulle hjælpe med harpiks til bordfodbold, fatter jeg ikke (skriv gerne en kommentar med løsningen, hvis du finder den!).

Der er ligeledes en paragraf (§ 1.1.4), som jeg blot citerer fra regelsættet, og lader stå for sig selv:

§ 1.1.4 : Hætter

a- Hætter er ikke tilladt

Og det var så den paragraf.

Afsluttende bemærkning

De vigtigste regler har jeg beskrevet med håb om, at de kan gøre det endnu sjovere og ikke mindst mere udbredt at spille bordfodbold. Med disse regler kan du komme langt, men overvejer du at spille mere professionelt, og måske endda deltage til eksempelvis DM, så bør du læse hele regelsættet igennem.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce